Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Ναυάγιο με 45 νεκρούς μετανάστες - Κυβέρνηση Meloni: Εγκληματική πράξη να χρησιμοποιείται βάρκα 2 μέτρων για 200 επιβάτες

Ιταλία: Ναυάγιο με 45 νεκρούς μετανάστες - Κυβέρνηση Meloni: Εγκληματική πράξη να χρησιμοποιείται βάρκα 2 μέτρων για 200 επιβάτες
Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων τυχόν επιζώντων
Σχετικά Άρθρα
«Αποτελεί εγκληματική πράξη το να χρησιμοποιείται μια βάρκα μόλις 2 μέτρων, με επιβαίνοντες που άγγιζαν τους 200 και κακές καιρικές συνθήκες», αναφέρει η ιταλική κυβέρνηση σε ανακοινωθέν της, με αφορμή το ναυάγιο μεταναστών που σημειώθηκε σε απόσταση λίγων μέτρων από τις ακτές της Καλαβρίας.
Πάνω από 40 είναι οι είναι οι νεκροί μετανάστες, μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος, ενώ 80 είναι οι διασωθέντες.
Η κυβέρνηση Meloni υπογραμμίζει πως «είναι απάνθρωπο το να ανταλλάσσεται η ζωή ανδρών, γυναικών και παιδιών με την τιμή του "εισιτηρίου" που πλήρωσαν, με την ψεύτικη προοπτική ενός ασφαλούς ταξιδιού. Η κυβέρνησή μας καταβάλει προσπάθεια με στόχο να μπλοκάρουν οι αναχωρήσεις -και μαζί με αυτές, οι συγκεκριμένες τραγωδίες- και θα συνεχίσει να το κάνει, απαιτώντας, κατ΄αρχήν, την μέγιστη δυνατή συνεργασία από τις χώρες καταγωγής και αναχώρησης».
«Όσοι προσπαθούν σήμερα να εκμεταλλευθούν, υστερόβουλα, τους νεκρούς αυτούς, δεν χρήζουν σχόλιου. Από την στιγμή, δε, που στο παρελθόν είχαν εκθειάσει την αυταπάτη μιας μετανάστευσης χωρίς κανόνες», καταλήγει η ανακοίνωση της Ιταλικής κυβέρνησης.

Mattarella: Πενθώ για τους νεκρούς

«Πενθώ για τους νεκρούς, εκφράζω την εγγύτητά μου στους ναυαγούς- στους οποίους πρέπει να εγγυηθούμε μια κατάλληλη υποδοχή- και θέλω να ευχαριστήσω τους διασώστες», τόνισε ο Ιταλός πρόεδρος, Sergio Mattarella, σε γραπτό του μήνυμα με αφορμή το ναυάγιο με τα 45 θύματα κοντά στις ακτές της Καλαβρίας.
Ο Mattarella ζήτησε επίσης να καταβληθεί προσπάθεια για την αντιμετώπιση των αιτιών των μεταναστευτικών ροών, όπως πόλεμοι, φτώχεια, τρομοκρατία.
«Είναι άλλο τόσο αναγκαίο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει με συγκεκριμένο τρόπο, επιτέλους, την ευθύνη της διαχείρισης του μεταναστευτικού φαινομένου, ώστε να αφαιρέσει τον έλεγχό του από τους διακινητές ανθρώπων, καταβάλλοντας απευθείας προσπάθεια στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής και της στήριξης της συνεργασίας για την ανάπτυξη των χωρών, από τις οποίες οι νέοι αυτοί αναγκάζονται να απομακρυνθούν εξαιτίας έλλειψης προοπτικών», σημείωσε.

Το ναυάγιο

Τουλάχιστον 45 είναι οι νεκροί του ναυαγίου, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων πολλά ανήλικα παιδιά και ένα νεογέννητο βρέφος, ενώ εκτιμάται ότι μπορέι να ξεπεράσουν τους 100 .
Παράλληλα, διασώθηκαν 80 μετανάστες και πρόσφυγες με καταγωγή, κυρίως από Ιράν, Πακιστάν και Αφγανιστάν, στους οποίους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από την ιταλική οικονομική αστυνομία. ΑΠό αυτούς, οι 22 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και ένας είναι σε σοβαρή κατάσταση, ενώ οι μισοί είναι ανήλικα παιδιά.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων τυχόν επιζώντων.

Σύλληψη διακινητή

Συνελήφθη στην Καλαβρία, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ένας από τους διακινητές που είχαν οργανώσει το ταξίδι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης