Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ρώσοι προελαύνουν, μετά το σχέδιο ειρήνης της Κίνας… σειρά έχουν τα όπλα – Σε Bakhmut, Ugledar καταρρέουν οι Ουκρανοί

Οι ρώσοι προελαύνουν, μετά το σχέδιο ειρήνης της Κίνας… σειρά έχουν τα όπλα –  Σε Bakhmut, Ugledar καταρρέουν οι Ουκρανοί
Δραματική κατάσταση για τα Ουκρανικά στρατεύματα
(upd 5) Οι ρώσοι προελαύνουν στο μέτωπο, η ειδική στρατιωτική επιχείρηση για την απελευθέρωση του Donetsk και του Luhansk βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Οι ρώσοι έχουν καταλάβει το 80% της περιοχής του Luhansk και το 59% των εδαφών του Donetsk.
Και ενώ ο πόλεμος μαίνεται… έχοντας κλείσει 1 χρόνο από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης που ξεκίνησε 24 Φεβρουαρίου 2022… τα δεδομένα είναι τα εξής…

Οι ρώσοι συνεχίζουν να προελαύνουν και ειδικά από τις αρχές του 2023… έχουν τον πλήρη έλεγχο των πρωτοβουλιών στο μέτωπο των 1.580 χιλιομέτρων από τον βορρά έως το νότο της Ουκρανίας.

Οι κινέζοι υπέβαλλαν ένα ειρηνευτικό σχέδιο για να υπάρξει ειρήνη στην Ουκρανία το οποίο αμέσως οι αμερικανοί το απέρριψαν… επιβεβαιώνοντας ότι ο αμερικανικός παράγοντας θέλει αποσταθεροποιήσει, επιδιώκει ανεπιτυχώς να αποδυναμώσει την Ρωσία….
Μετά από αυτό οι Κινέζοι θα δώσουν οπλικά συστήματα στην Ρωσία…

Οι Ουκρανοί έχασαν το Soledar και τώρα χάνουν το Bakhmut… η Ουκρανική άμυνα έχει καταρρεύσει, πρόκειται για μια από τις πιο συντριπτικές ήττες αφού… ο Zelensky πήγε στο Bakhmut πριν ταξιδέψει για τις ΗΠΑ και μετέφερε την Ουκρανική σημαία… υποστηρίζοντας ότι το Bakhmut είναι το σύμβολο της αντίστασης των Ουκρανών απέναντι στην Ρωσία…
Το σύμβολο της αντίστασης των ουκρανών έχει καταρρεύσει, θέμα λίγων ημερών να πέσει το Bakhmut αφού η κατάσταση για τα Ουκρανικά στρατεύματα είναι δραματική βρίσκονται σε καθεστώς επιχειρησιακής περικύκλωσης…
H ίδια τραγική κατάσταση επικρατεί και στο Ugledar νότια του Dontesk, η Ουκρανική άμυνα καταρρέει...

Οι βασικοί στόχοι στο Donbass

Για την απελευθέρωση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk (DPR) στρατηγικές προτεραιότητες των ρωσικών δυνάμεων είναι να ελέγξουν τις κατευθύνσεις Avdiivka και Bakhmut, καθώς και να καταστρέψουν την άμυνα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) στο τμήμα Slavyansk-Kramatorsk, ανέφερε ο αναπληρωτής επικεφαλής του DPR Denis Pushilin.
«Από πλευράς στρατηγικής είναι απαραίτητο να εισχωρήσουμε στην πιο σοβαρή γραμμή άμυνας στην κατεύθυνση Avdiyevo, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των βομβαρδισμών του Donetsk, να καταστραφεί η άμυνα του εχθρού κέντρο στον τομέα του Bakhmut και στη συνέχεια να σπάσει την άμυνα των ένοπλων σχηματισμών της Ουκρανίας στην περιοχή Slavyansk-Kramatorsk».
Παράλληλα, όπως διευκρίνισε, η προμήθεια όπλων από την Δύση μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία αναγκάζει την Ρωσία να προχωρήσει πολύ πιο μακριά από τα συνταγματικά σύνορα του Donetsk…

Η Κίνα προτείνει ειρήνη, οι ΗΠΑ συντηρούν τον πόλεμο

Στις 24 Φεβρουαρίου 2023 σηματοδότησε την ολοκλήρωση ενός έτους της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Πλήθος συμβολικών εκδηλώσεων αφιερώθηκαν στην επέτειο των ευρείας κλίμακας εχθροπραξιών.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ένα άλλο ψήφισμα σχετικά με τις «αρχές που διέπουν μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία», που προτάθηκε από την Ουκρανία και τους συμμάχους της.
Το έγγραφο απαιτούσε την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων από το έδαφος της Ουκρανίας και τον τερματισμό των εχθροπραξιών.
Η Ρωσία χαρακτήρισε το ψήφισμα «μονόπλευρο και εκτός πραγματικότητας», τονίζοντας ότι το έγγραφο δεν θα επέτρεπε «την μετάβαση σε μια ειρηνική λύση».

Πριν από ένα χρόνο, ένα παρόμοιο ψήφισμα εγκρίθηκε από 141 μέλη του ΟΗΕ.
Το 2023 ο αριθμός των αντιπροσωπειών που ψήφισαν υπέρ της έγκρισης του ψηφίσματος δεν άλλαξε.
Από εκείνη την ψηφοφορία, δύο ακόμη χώρες προσχώρησαν στο «φιλορωσικό στρατόπεδο».
Συνολικά, επτά αντιπροσωπείες ψήφισαν «κατά» του ψηφίσματος. Οι εκπρόσωποι 32 χωρών απείχαν, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ινδία, το Ιράν κ.λπ.

Το καθεστώς της Ουκρανίας μιλάει για νίκη υποστηρίζοντας ότι ένα χρόνο μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης, «η παγκόσμια υποστήριξη για την Ουκρανία παραμένει ισχυρή».
Τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ έχουν μεγάλη πολιτική σημασία, ωστόσο δεν είναι δεσμευτικά, αφού έχουν μόνο ισχύ σύστασης.

Η πρόταση της Κίνας… ήταν πραγματικό βήμα για την ειρήνη

Ένα πιο πραγματικό βήμα προς την ειρήνη στην Ουκρανία έκανε η Κίνα.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε ένα σχέδιο 12 σημείων για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Περιλάμβανε την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και της ακεραιότητας όλων των χωρών και επεσήμανε την ισότητά τους.
Η Κίνα ζήτησε την εγκατάλειψη της ψυχροπολεμικής νοοτροπίας και επεσήμανε το απαράδεκτο της διασφάλισης της περιφερειακής ασφάλειας με την ενίσχυση και την επέκταση των στρατιωτικών μπλοκ.
Η Κίνα αντιτάχθηκε στην κλιμάκωση της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένης της κατάχρησης των κυρώσεων, και επεσήμανε την ανάγκη να δημιουργηθούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Οι δυτικές χώρες απάντησαν με εμφανή εκνευρισμό στο σχέδιο της Κίνας.
Οι ΗΠΑ θυμήθηκαν ξαφνικά την αρχή της κυριαρχίας.
Οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι δεν θα υπαγόρευαν στην Ουκρανία τους όρους για το τέλος αυτής της σύγκρουσης.

Τέτοιοι ισχυρισμοί ήταν απλώς άλλη μια υποκριτική προσπάθεια να συγκαλύψει την απροθυμία της Δύσης να τερματίσει τον πόλεμο.
Η Victoria Nuland η αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ… σχολίασε την κινεζική ειρηνευτική πρωτοβουλία ως εξής «οι ΗΠΑ είναι ενάντια σε μια «κυνική κατάπαυση του πυρός», επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι οι ζωές των ανθρώπων δεν σημαίνουν τίποτα για τους αμερικανούς.

Η αυξανόμενη πολιτική εμπλοκή της Κίνας στην ουκρανική σύγκρουση εμποδίζει σαφώς τις δυτικές χώρες.
Ενώ η Κίνα ανέλαβε μια ειρηνευτική πρωτοβουλία, η Δύση ενδιαφέρεται για την παράταση της στρατιωτικής σύγκρουσης, η οποία οδηγεί στο θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, συντηρώντας τις ενεργειακές και επισιτιστικές κρίσεις.
Είναι προφανές ότι μετά την απόρριψη του ειρηνευτικού σχεδίου της Κίνας… οι Κινέζοι θα προμηθεύσουν οπλικά συστήματα στην Ρωσία… για να αυξήσει την δύναμη πυρός…
Η Ουκρανία λαμβάνει βοήθεια από 50 χώρες και η Ρωσία μόνο από το Ιράν τα drones.

Οι ΗΠΑ για Κριμαία

Η Ουκρανία, λαμβάνοντας υπόψη την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, θα πρέπει να επιλύσει το ζήτημα της ανάγκης «κατάληψης» της Κριμαίας, δήλωσε ο Jake Sullivan παρά το γεγονός ότι η Μόσχα θεωρεί πλήρως λήξαν το θέμα.
«Αυτό που θα συμβεί τελικά στην Κριμαία στο πλαίσιο αυτού του πολέμου, καθώς και η διευθέτηση αυτού του πολέμου, είναι κάτι που πρέπει να καθορίσουν οι Ουκρανοί με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών», απάντησε ο Sullivan σε ερώτηση του CNN σχετικά με το αν χρειάζεται η Ουκρανία να προχωρήσει στην «κατάληψη» της Κριμαίας με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Sullivan τόνισε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στοχεύουν να συνεχίσουν τη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο προκειμένου να μετατρέψουν τις «νίκες στο πεδίο της μάχης» σε «διπλωματικά πλεονεκτήματα».

Καταρρέει η άμυνα των Ουκρανών στο Bakhmut

Η ουκρανική άμυνα στο Bakhmut καταρρέει…
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο του χωριού Berkhivka
Οι συγκρούσεις συνεχίζονται κοντά στο Dubovo-Vasylivka αλλά και στην περιοχή Zabakhmutka
Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται στο Yagidne αλλά και κοντά στο σταθμό Stupka καθώς και κοντά στο Ivanivske.

Οι Ουκρανοί λόγω κακοκαιρίας έχασαν τις οδούς ανεφοδιασμού στο Bakhmut


Λόγω κακοκαιρίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) έχασαν τις οδούς ανεφοδιασμού προς τις μονάδες τους στην κατεύθυνση του Bakhmut η κύρια οδική αρτηρία ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις, ανέφερε ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης της Λαϊκής Πολιτοφυλακής του LPR Andrey Marochko.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν διαθέτουν ασφαλή δρόμο μεταξύ Chasovy Yar και Artemivsk» (το ουκρανικό όνομα είναι Bakhmut) για να μετακινηθούν και να τροφοδοτήσουν τα στρατεύματά τους.
Οι Ουκρανοί μαχητές δεν έχουν πρακτικά καμία ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν χωματόδρομους αυτή τη στιγμή λόγω των καιρικών συνθηκών.
Ο μόνος δρόμος, μέχρι πρόσφατα, σχετικά ασφαλής και ασφαλτοστρωμένος, βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.
Ο ιδρυτής της PMC Wagner, Yevgeny Prigozhin , δήλωσε ότι το χωριό Yagodnoye στα βόρεια του Bakhmut τέθηκε υπό ρωσικό έλεγχο.

Δραματική κατάσταση για τα Ουκρανικά στρατεύματα

Οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας μπορούν να εγκαταλείψουν το Bakhmut μόνο κατά μήκος ενός δρόμου, ο οποίος ήδη δέχεται πυρά από τις ρωσικές δυνάμεις, ανέφερε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Donetsk Denis Pushilin.
«Γύρω από το Bakhmut, ο εχθρός βρίσκεται σε δυσμενή κατάσταση, αφού οι ουκρανικές μονάδες έχουν μόνο έναν δρόμο για να εγκαταλείψουν την πόλη, η οποία βρίσκεται ήδη υπό ρωσικά πυρά»
«Οι Ρωσικές μονάδες προχωρούν τώρα στα βορειοδυτικά του Bakhmut».
«Αναμένουμε θετικά νέα προς αυτή την κατεύθυνση στο εγγύς μέλλον», είπε ο Denis Pushilin.

«Σε ορισμένες περιοχές, οι μάχες έχουν περάσει στο στάδιο της εκκαθάρισης.
Οι Ουκρανοί συνεχίζουν να προσπαθεί να κρατήσει το μέτωπο βόρεια του αυτοκινητόδρομου Chasovy Yar και Bakhmut.
Το Bakhmut βρίσκεται 55 χλμ βορειοανατολικά του Donetsk και παραμένει σημαντικός κόμβος μεταφορών για τον ανεφοδιασμό των Ουκρανικών στρατευμάτων στο Donbass.
Οι ρωσικές δυνάμεις απελευθέρωσαν μέρος των οικισμών στα προάστια του Bakhmut, συμπεριλαμβανομένων των Kleshcheevka, Podgorodnoye, Paraskovievka, Berkhovka και Yagodnoe.

Στο Ugledar οι άμαχοι σε ομηρία

Η κατάσταση γύρω από το Ugledar περιπλέκεται από το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι στην πόλη, τους οποίους το καθεστώς της Ουκρανίας του χρησιμοποιεί, πλάθοντας έναν μύθο για την «άφθαρτη» πόλη, ανέφερε ο αναπληρωτής επικεφαλής του DPR Denis Pushilin.
Οι ρωσικές μονάδες «κάνουν ότι είναι δυνατό για να μην προκαλέσουν ζημιές σε αμάχους».
«Η απελευθέρωση των Bakhmut και Ugledar θα δώσει την ευκαιρία στις ρωσικές δυνάμεις να εισέλθουν σε έναν νέο επιχειρησιακό χώρο για την περαιτέρω προώθηση του ρωσικού στρατού».

Το Ugledar ή Vuhledar βρίσκεται νοτιοδυτικά του Donetsk.
H πόλη είναι ένας σημαντικός κόμβος μεταφοράς υλικοτεχνικής υποδομής, η κατάληψη του οποίου θα ανοίξει ευκαιρίες για επίθεση σε ουκρανικές θέσεις προς διάφορες κατευθύνσεις και θα διακόψει τον εφοδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην κατεύθυνση Maryinsky, από όπου βομβαρδίζεται το δυτικό τμήμα του Donetsk.

CIA: Οι στρατιωτικές επιτυχίες της Ουκρανίας... στο παρελθόν οφείλονται στους αμερικανούς

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των Ηνωμένων Πολιτειών William Burns, πιστεύει ότι τα στοιχεία που παρείχε το τμήμα του βοήθησαν τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας να διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τον William Burns, τα δεδομένα που παρέχονται από τις μυστικές υπηρεσίες φέρεται να έχουν σχεδιαστεί για να «βοηθήσουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky να προστατεύσει τη χώρα του».

Οι ρώσοι καταστρέφουν τα οπλικά συστήματα της Δύσης

Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε το πρώτο ραντάρ ARTHUR των δυνάμεων της Ουκρανίας.
Στις 25 Φεβρουαρίου, βίντεο που τεκμηριώνουν την καταστροφή του προηγμένου ραντάρ εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο.
Το ραντάρ φέρεται να αναπτύχθηκε στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk.
Το ραντάρ ARTHUR αναπτύχθηκε από τη σουηδική εταιρεία Ericsson σε συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις της Νορβηγίας και της Σουηδίας.
Λίγους μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο παρέδωσε άγνωστο αριθμό ραντάρ ARTHUR Mod B.
Αυτή η έκδοση είναι σε υπηρεσία στον βρετανικό στρατό με την ονομασία MAMBA (κινητό υλικό παρακολούθησης του πεδίου μάχης πυροβολικού).

Το αναβαθμισμένο ραντάρ ARTHUR Mod B μπορεί να εντοπίσει οβίδες στα 20–25 χιλιόμετρα και όλμους 120 mm στα 35–40 χιλιόμετρα με κυκλικό πιθανό σφάλμα 0,35% της εμβέλειας.
Το MAMBA φέρεται να χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία από τον βρετανικό στρατό στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, με διαθεσιμότητα 90%.

Η Ουκρανία έλαβε δεκάδες δυτικής κατασκευής ραντάρ από τους συμμάχους της το 2022.
Ορισμένα από αυτά τα ραντάρ έχουν ήδη καταστραφεί ή ακόμα και καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό.
Οι προσπάθειες της Δύσης να ενισχύσει τη δύναμη πυρός των δυνάμεων της Ουκρανίας παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχείς.
Το ρωσικό πυροβολικό συνεχίζει να κυριαρχεί στη ζώνη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.

25february2023_Ukraine_Bakhmut_Map-1024x713.jpg
25february2023_Ukraine_map-1024x724.jpg

1382803_1.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης