Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΝΑΤΟ: Νέο φρένο στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας από την Ουγγαρία – Orban: Χρειάζονται διαβουλεύσεις

ΝΑΤΟ: Νέο φρένο στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας από την Ουγγαρία  –  Orban: Χρειάζονται διαβουλεύσεις
Χρειάζονται περισσότερες συνομιλίες μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων προτού οι νομοθέτες ψηφίσουν για τις υποψηφιότητες για ένταξη, τις οποίες θα ξεκινήσουν τη συζήτηση την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2023, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο
O επικεφαλής του επιτελείου του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orban έκανε αναφορά το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023 σε μια πιθανή περαιτέρω καθυστέρηση στην επικύρωση των υποψηφιοτήτων της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από τη Βουδαπέστη, επισημαίνοντας ότι η ψηφοφορία μπορεί να διεξαχθεί μόνο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.
Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση πέρυσι για να ενταχθούν στο υπερατλαντικό αμυντικό σύμφωνο μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, και τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να υποστηρίξουν τις αιτήσεις και η Σουηδία αντιμετώπισε αντιρρήσεις από την Τουρκία επειδή φιλοξενεί αυτό που η Άγκυρα θεωρεί ότι είναι μέλη τρομοκρατικών ομάδων.

Διαδίδουν ψέματα 

Με τη διαδικασία επικύρωσης της Ουγγαρίας να έχει αποκλειστεί στο κοινοβούλιο από τον Ιούλιο, ο Orban εξέφρασε ανησυχίες για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ για πρώτη φορά την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου.
Μεταξύ άλλων επικρίσεων, έχει κατηγορήσει και τις δύο χώρες ότι διαδίδουν «απευθείας ψέματα» σχετικά με την υγεία της δημοκρατίας και το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία.
Ο εθνικιστής Orban δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερες συνομιλίες μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων προτού οι νομοθέτες ψηφίσουν για τις υποψηφιότητες για ένταξη, τις οποίες θα ξεκινήσουν τη συζήτηση την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2023.
Μια νομοθετική ατζέντα που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του κοινοβουλίου αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι η τελική ψηφοφορία για τις υποψηφιότητες για το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να διεξαχθεί την εβδομάδα της 6ης Μαρτίου.
Ωστόσο, το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου ο βοηθός του Orban Gergely Gulyas είπε ότι μπορεί να χρειαστεί ακόμη περισσότερος χρόνος.
«Το κοινοβούλιο θα το βάλει στην ημερήσια διάταξη τη Δευτέρα και θα ξεκινήσει τη συζήτηση για τη νομοθεσία την επόμενη εβδομάδα", είπε ο Gulyas σε συνέντευξη Τύπου.
«Με βάση τη διαδικασία της Ουγγαρίας, η υιοθέτηση της νομοθεσίας διαρκεί περίπου τέσσερις εβδομάδες, επομένως το κοινοβούλιο μπορεί να ψηφίσει για αυτό κάποια στιγμή στο δεύτερο μισό του Μαρτίου, την εβδομάδα της 21ης Μαρτίου».
Τον περασμένο Ιούλιο, οι βουλευτές προώθησαν γα κύρωση τη νομοθεσία για την αναθεώρηση μιας αύξησης του φόρου για τις μικρές επιχειρήσεις σε μόλις δύο ημέρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης