Τελευταία Νέα
Διεθνή

Visco (EKT): Περιοριστική πολιτική όσο χρειαστεί για να επιτευχθεί ο στόχος του 2% στον πληθωρισμό

Visco (EKT): Περιοριστική πολιτική όσο χρειαστεί για να επιτευχθεί ο στόχος του 2% στον πληθωρισμό
Η πολιτική θα εξαρτηθεί από τις μεταβολές στην οικονομία, με τη μελλοντική πορεία να καθορίζεται από συνάντηση σε συνάντηση, επισήμανε ο Ignazio Visco.
Σχετικά Άρθρα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια όσο χρειάζεται για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2%, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Ignazio Visco.
Είναι αδύνατο προς το παρόν να πούμε σε ποιο επίπεδο θα πρέπει να φτάσει το κόστος δανεισμού για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, δήλωσε ο Visco, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023.
Η πολιτική θα εξαρτηθεί από τις μεταβολές στην οικονομία, με τη μελλοντική πορεία να καθορίζεται από συνάντηση σε συνάντηση, δήλωσε στο Μπενγκαλούρου της Ινδίας, όπου συμμετείχε σε συνάντηση των επικεφαλής των οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών του G20.
«Δεν νομίζω ότι μπορούμε να υποδείξουμε τώρα ποιο θα είναι το τελικό επιτόκιο, ούτε καν αν θα είναι 3,5%, 3,25% ή 3,75%, διότι πραγματικά εξαρτάται από τα δεδομένα δήλωσε ο Visxo.
«Ο στόχος μας είναι να επιστρέψουμε σε ένα ποσοστό πληθωρισμού 2% μεσοπρόθεσμα.
Αν χρειαστεί να είμαστε πιο περιοριστικοί, θα είμαστε πιο περιοριστικοί».
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έχουν αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 300 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο, ανεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,5%.
Σκοπεύουν να αυξήσουν κατά άλλη μισή μονάδα τον Μάρτιο και έχουν σηματοδοτήσει ότι η σύσφιξη δεν θα σταματήσει σε εκείνο το σημείο.
Ορισμένοι από τους συναδέλφους του Visco, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Bundesbank, Joachim Nagel, έχουν υποστηρίξει ότι θα χρειαστούν πιο "σημαντικά" βήματα και το δεύτερο τρίμηνο - μια φράση που χρησιμοποιούν συνήθως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για να αναφερθούν σε αυξήσεις 50 μονάδων βάσης.
Μιλώντας, ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης προσέφερε μια ελαφρώς διαφορετική ερμηνεία, ένδειξη ότι η εξεύρεση συναίνεσης για την πορεία προς τα εμπρός μπορεί να γίνεται όλο και πιο δύσκολη.
«Το σημαντικά είναι ένας όρος που έχει πολλές σημασίες», δήλωσε ο Visco.
«Η δική μου έννοια είναι καθορισμένη, όχι μεγάλη".
Ωστόσο, η υπόθεση της ΕΚΤ για δυναμική δράση ενισχύθηκε αυτή την εβδομάδα, αφού μια έκθεση έδειξε ότι ο πληθωρισμός στον πυρήνα του αποδεικνύεται πιο επίμονος από ό,τι πιστεύεται, αυξάνοντας τους κινδύνους ενός σπιράλ αυξήσεων μισθών-τιμών στην Ευρωζώνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης