Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραλογισμός: Σχεδόν το 50% των εξαγωγών της ΕΕ στη Ρωσία πλήττονται από τις νέες κυρώσεις, παραδέχεται η Commission

Παραλογισμός: Σχεδόν το 50% των εξαγωγών της ΕΕ στη Ρωσία πλήττονται από τις νέες κυρώσεις, παραδέχεται η  Commission
Λαμβάνοντας υπόψη το 10 πακέτο, η ΕΕ συνολικά επέβαλε κυρώσεις σχεδόν στο ήμισυ (49%) των εξαγωγών της στη Ρωσία από το 2021
Σχετικά Άρθρα
Συμπεριλαμβανομένου του 10ου πακέτου κυρώσεων, σχεδόν οι μισές εξαγωγές της ΕΕ στη Ρωσία (από το 2021) τέθηκαν υπό περιοριστικά μέτρα, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωση που πραγματοποίησε το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023 .
Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023 ένα νέο πακέτο κυρώσεων.
Θα τεθεί σε ισχύ αργότερα μετά τη δημοσίευσή του στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, ενώ παράλληλα θα γίνουν γνωστές και οι ονομαστικές λίστες προσώπων και οργανισμών όπου έχουν επιβληθεί ξεχωριστές κυρώσεις
«Αυτές οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί επηρεάζουν εξαγωγές από την ΕΕ συνολικού ύψους 11,4 δισ. ευρώ (από το 2021).
Συμπληρώνουν την απαγόρευση εξαγωγών ύψους 32,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με προηγούμενα πακέτα κυρώσεων.
Λαμβάνοντας υπόψη το σημερινό πακέτο, η ΕΕ συνολικά επέβαλε κυρώσεις σχεδόν στο ήμισυ (49%) των εξαγωγών της στη Ρωσία από το 2021.
Το νέο πακέτο, λόγω της παρουσίας πολλών διαφωνιών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, συμφωνήθηκε αργά το βράδυ της 24ης Φεβρουαρίου και απαιτήθηκαν αρκετές επιπλέον συνεδριάσεις των μόνιμων αντιπροσώπων για την έγκρισή του.
Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Josep Borrell , δήλωσαν με βεβαιότητα ότι οι νέοι περιορισμοί θα τεθούν σε ισχύ στις 24 Φεβρουαρίου, αλλά ήταν ακόμη δύσκολο να συμφωνήσουν σε αυτούς εκείνη την ημερομηνία.
Στις 15 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τις προτάσεις της για ένα νέο πακέτο κυρώσεων
Θα επηρεάσει ηλεκτρονικά αγαθά, ειδικά οχήματα, εξαρτήματα κινητήρων φορτηγών και αεροσκαφών, αγαθά διπλής χρήσης, τον κατασκευαστικό τομέα (συμπεριλαμβανομένων των γερανών), υλικά σπάνιων γαιών, κάμερες θερμικής απεικόνισης, προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων εξαρτημάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε drones, πυραύλους και ελικόπτερα.
Επιπλέον, επιπλέον 121 άτομα και οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, αξιωματούχων ασφαλείας, εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης, θα συμπεριληφθούν στον κατάλογο των ατομικών κυρώσεων.

Οι νέες διαδρομές

Την ίδια ώρα η ΕΕ και οι σύμμαχοί της διερευνούν την αύξηση των εξαγωγών σε οικονομίες γύρω από τη Ρωσία, καθώς επιδιώκουν να αποτρέψουν τις εταιρείες από το να αποφύγουν τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα.
Ο David O’Sullivan, ο νεοδιορισθείς επιτετραμένος της ΕΕ για τις κυρώσεις, δήλωσε στους Financial Times ότι οι μεγάλες αυξήσεις στο εμπόριο με χώρες της γειτονιάς της Ρωσίας εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το εάν προϊόντα που πλήττονται από κυρώσεις εισέρχονται στη χώρα από την πίσω πόρτα...
«Βλέπουμε μια τεράστια πτώση στις εμπορικές ροές από την ΕΕ προς τη Ρωσία και ασυνήθιστες αυξήσεις στο εμπόριο με άλλες τρίτες χώρες, ιδιαίτερα με εκείνες που βρίσκονται κοντά στη Ρωσία», επισήμανε.
«Έχουν ξαφνικά αναπτύξει πολλές νέες ανάγκες για αυτό το υλικό, και όλα παραμένουν εκεί, ή κάποιο μέρος του διαρρέει στη Ρωσία με τη μια ή την άλλη μορφή;»
Ο O’Sullivan, δεν κατονόμασε μεμονωμένες χώρες, τονίζοντας ότι ξεκίνησε με ένα «τεκμήριο αθωότητας» όταν επρόκειτο να διερευνήσει τις ξεφνικές αλλαγές στις εμπορικές ροές.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-02-25_182739.png
Τα στοιχεία από το διμερές εμπόριο

Η Αρμενία και το Κιργιστάν είναι μεταξύ εκείνων με απότομες αυξήσεις των δυτικών εισαγωγών και αύξηση των εξαγωγών προς τη Ρωσία, σύμφωνα με ανάλυση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
Οι εξαγωγές της Τουρκίας στη Ρωσία έχουν επίσης αυξηθεί.
Η ΕΕ και οι εταίροι τους, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, πρόκειται να μοιραστούν πληροφορίες σχετικά με πιθανές κυρώσεις καθώς επιδιώκουν να πιέσουν για αυστηρότερους ελέγχους, επισήμανε ο O'Sullivan.
EU trade with Russia declined strongly - Products Eurostat News - Eurostat
Τα στοιχεία από την EBRD

Οι εξαγωγές της ΕΕ, των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στη Ρωσία μειώθηκαν κατά περισσότερο από το ήμισυ την περίοδο Μαΐου-Ιουλίου πέρυσι όταν προσαρμόστηκαν για τον πληθωρισμό, σε σύγκριση με τον μέσο όρο το 2017-19, σύμφωνα με στοιχεία της EBRD που αποκαλύπτουν τον αντίκτυπο των κυρώσεων.
Αλλά αυτή η πτώση συμπίπτει με ένα άλμα άνω του 80% στις πωλήσεις από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ στην Αρμενία και την Κιργιζία.
Αυτές οι δύο χώρες, με τη σειρά τους, υπερδιπλασίασαν τις εξαγωγές τους στη Ρωσία την ίδια περίοδο, υποδηλώνοντας πιθανή εκτροπή του εμπορίου μέσω νέων δρομολογίων, ανέφερε η τράπεζα.
Οι εξαγωγές προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων, ηλεκτρονικών, γεωργικών μηχανημάτων και αντλιών από την ΕΕ στην Κεντρική Ασία αυξήθηκαν, κυρίως λόγω του Καζακστάν, πρόσθεσε η τράπεζα.
Ένας από τους πιθανούς μοχλούς πίσω από τα μεταβαλλόμενα εμπορικά πρότυπα είναι ότι οι δυτικές εταιρείες αποσύρονται οικειοθελώς από τις απευθείας πωλήσεις στη Ρωσία, ακόμη και όταν τα προϊόντα δεν υπόκεινται σε κυρώσεις
Ωστόσο, η Beata Javorcik, επικεφαλής οικονομολόγος στην EBRD, επισήμανε ότι υπήρχαν επίσης αυξήσεις στις ροές αγαθών που θα μπορούσαν «δυνητικά» να υπόκεινται σε κυρώσεις.
Η κυβέρνηση της Αρμενίας είπε ότι «λαμβάνει όλα τα μέτρα για να αποτρέψει οποιαδήποτε προσπάθεια παράκαμψης των κυρώσεων». Η κυβέρνηση του Κιργιστάν δεν απάντησε αμέσως στα εμπορίου της με την Κίνα
Η Τουρκία, η οποία αντικατέστησε ορισμένους από τους παλιούς εμπορικούς εταίρους της Μόσχας στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, σημείωσε άνοδο 97% στις εξαγωγές της στη Ρωσία κατά την περίοδο Μαΐου έως Ιουλίου πέρυσι σε σύγκριση με το 2017-19, σύμφωνα με την ανάλυση της EBRD.
Η Javorcik επισήμανε ότι τα στοιχεία της EBRD δεν υποδηλώνουν ότι η αύξηση του εμπορίου από την Τουρκία στη Ρωσία σχετίζεται με προϊόντα που υπόκεινται σε κυρώσεις.
Ορισμένες εισαγωγές θα μπορούσαν να έχουν διπλή χρήση.
Αρκετούς μήνες μετά τον πόλεμο, ο ουκρανικός στρατός άρχισε να αναφέρει ότι ορισμένα από τα μικροτσίπ που βρήκαν σε δεσμευμένο ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό είχαν επαναχρησιμοποιηθεί από καθημερινές οικιακές συσκευές. 
Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές λευκών ηλεκτρικών ειδών της ΕΕ προς τους γείτονες της Ρωσίας αυξήθηκαν όπου περιέχονται αυτά τα πρίόντα διπλής χρήσης .
Ukraine war: What support is China giving Russia? - BBC News
Τα στοιχεία από τη Eurostat

Σύμφωνα με στοιχεία από τη βάση δεδομένων Eurostat της ΕΕ, το Καζακστάν εισήγαγε πλυντήρια ρούχων αξίας 1 εκατομμυρίου ευρώ από την ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2022, τέσσερις φορές την ποσότητα που έκανε τον Δεκέμβριο πριν από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ένας εκπρόσωπος του Καζακστάν είπε: «Δεν έχουμε δει κανένα στοιχείο ότι συγκεκριμένες εταιρείες στο Καζακστάν χρησιμοποιούνται για να αποφύγουν τις δυτικές κυρώσεις, αλλά θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε και θα ενεργήσουμε γρήγορα και αποφασιστικά εάν διαπιστώσουμε οποιαδήποτε παράβαση».
Η Κίνα έχει επίσης παρέμβει για να καλύψει το κενό που αφήνουν οι δυτικές εξαγωγές, μεταξύ άλλων με την αποστολή αυξανόμενων ποσοτήτων ημιαγωγών στη χώρα, σύμφωνα με το Silverado Policy Accelerator.
Ukraine war: What support is China giving Russia? - BBC News
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης