Τελευταία Νέα
Διεθνή

Να κατευνάσουν τη ρωσική οργή επιχειρούν οι ΗΠΑ: Δεν πρόκειται να στείλουμε τώρα τα F16 στην Ουκρανία

Να κατευνάσουν τη ρωσική οργή επιχειρούν οι ΗΠΑ: Δεν πρόκειται να στείλουμε τώρα τα F16 στην Ουκρανία
Τα F-16 δεν αφορούν τις εξελισσόμενες μάχες στην Ουκρανία, ισχυρίστηκε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Να διασκεδάσει τις ρωσικές ανησυχίες για τις παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, επιχείρησε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Jake Sullivan.
Οι παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16 στο Κίεβο είναι ένα μακροπρόθεσμο θέμα και όχι ζήτημα των επόμενων μηνών, είπε ο Sullivan στο CNN, προσθέτοντας πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden συζήτησε το θέμα με τον Ουκρανό ομόλογό του, Volodymyr Zelensky.
Τα F-16 δεν αφορούν τις εξελισσόμενες μάχες.
Είναι ένα θέμα που άπτεται της μακροπρόθεσμης άμυνας της Ουκρανίας και αυτή είναι μια συζήτηση που είχαν ο Biden με τον Zelensky, σημείωσε.

Το πράσινο φως από το State Department

Το πράσινο φως για τη μεταφορά μαχητικών F-16 νέας γενιάς στην Ουκρανία έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Victoria Nuland την Πέμπτη (23/2/2023).
Σύμφωνα με τη Washington Post, το State Department παραδέχεται τη δυνατότητα αλλά και την πιθανότητα μεταφοράς υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών.
«Δεν σκεφτόμαστε μόνο τις επερχόμενες μάχες την άνοιξη (στην Ουκρανία), αλλά και το μέλλον του ουκρανικού στρατού.
Συνεχίζουμε να συζητάμε, σε μακροπρόθεσμη βάση, για την αεράμυνα των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Ουκρανίας» είπε η κυρία Nuland, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δυνατότητα προσφοράς μαχητικών αεροσκαφών F-16 στο Κίεβο.
Σύμφωνα με την εκ των επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να διασφαλίσουν «ισχυρή ολοκλήρωση», συμπεριλαμβανομένων και των δύο τύπων όπλων που έχουν ήδη παρασχεθεί και εκείνων που οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν είναι ακόμη σε θέση να χρησιμοποιήσουν.

Οι δυτικές αρνήσεις και η ρωσική προειδοποίηση 

Στις 31 Ιανουαρίου 2023, ο Biden ξεκαθάρισε, πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία.
Αργότερα, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak ανακοίνωσε ότι η χώρα πρόσφερε στο Κίεβο την εκπαίδευση πεζοναυτών και πιλότων σε αεροσκάφη του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Sunak διευκρίνισε αργότερα πως η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει λάβει απόφαση για τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία και ότι το θέμα εξετάζεται από διάφορες πλευρές.
Με τη σειρά τους, ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz και ο υπουργός Άμυνας Boris Pistorius έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov τόνισε ότι η Μόσχα αντιλαμβάνεται τις παραδόσεις δυτικών όπλων στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ως αυξανόμενη εμπλοκή δυτικών χωρών στην ουκρανική σύγκρουση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης