Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρή πτώση στη Wall, λόγω υψηλού πληθωρισμού – Στο -1% ο S&P, o Nasdaq -1,7% - Βαριές απώλειες -1,72% ο DAX

Ισχυρή πτώση στη Wall, λόγω υψηλού πληθωρισμού – Στο -1% ο S&P, o Nasdaq -1,7% - Βαριές απώλειες -1,72% ο DAX
Αρνητικά πρόσημα... στο αμερικανικό χρηματιστήριο
Βαριές απώλειες σημείωσαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, λόγω υπερθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας, που στέλνει σήματα ακόμα πιο περιοριστικής πολιτικής εκ μέρους της Federal Reserve, με αύξηση επιτοκίων και πλέον επιταχυνόμενη ποσοτική συρρίκνωση, γεγονός το οποίο, αν μη τι άλλο, είναι «κακά νέα» για τις αγορές μετοχών.
Την ανησυχία πυροδότησε ο δομικός δείκτης για τον πληθωρισμό, ο οποίος σημείωσε αύξηση για πρώτη φορά εδώ και τέσσερις μήνες.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -1,02%, στις 32.816 μονάδες, γράφοντας ζημίες σε επίπεδο εβδομάδας.

Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 υποχώρησε -1,05%, στις 3.970 μονάδες, τερματίζοντας κάτω από τον κινούμενο μέσο όρο των τελευταίων 50 ημερών και λίγο πάνω από τον 200άρη.

Ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε μείωση -1,7%, στις 11.394 μονάδες, βρίσκοντας στήριξη στον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών.

Οι τομείς Consumer Discretionary και Real Estate ήταν υπέφεραν αυτή την εβδομάδα, ενώ οι ενεργειακές μετοχές ξεχώρισαν καταγράφοντας ήπια κέρδη.


Σε μια επανάληψη της χθεσινής ημέρας, οι «παίκτες» 0DTE στην αρχή της ημέρας έκαναν επίθεση, αγοράζοντας call options, αλλά αυτό το κύμα δεν μπόρεσε να πυροδοτήσει αρκετή ορμή για να προκαλέσει πίεση προς υψηλότερα επίπεδα, με αποτέλεσμα τα calls να απορριφθούν.

Παράλληλα, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά έξι μονάδες βάσης στο 3,95% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά εννέα μονάδες βάσης στο 4,79%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI ενισχύθηκε 1,4% στα 76,45 δολ.

ενώ η τιμή του χρυσού, έπιασε χαμηλό 2023, σημειώνοντας πτώση 0,5% στα 1.817 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,4% έναντι του ευρώ, στο 1,0551 δολ.

Ο CEO της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έχει χάσει τον έλεγχο του πληθωρισμού, αλλά σημείωσε ότι η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να δείχνει σημάδια δύναμης.
«Τρέφω σεβασμό για τον [πρόεδρο της Fed Jerome Powell, αλλά είναι γεγονός ότι χάσαμε λίγο τον έλεγχο του πληθωρισμού», δήλωσε ο Dimon σε συνέντευξή του στον Jim Cramer του CNBC.
Τα σχόλια του Dimon ήρθαν μία ημέρα μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της Fed, τα οποία έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας παραμένουν αποφασισμένοι να καταπολεμήσουν τον επίμονο πληθωρισμό.

Στα μάκρο, κόκκινο παραμένει ο δείκτης που παρακολουθεί η Fed για τον πληθωρισμό, ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω, προκειμένου να επανέλθουν οι τιμές υπό έλεγχο.
Ο δείκτης τιμών για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες (PCE) αυξήθηκε κατά 0,6%, ενώ τα στοιχεία του Δεκεμβρίου αναθεωρήθηκαν επίσης υψηλότερα.
Οι αναλυτές είχαν υπολογίσει αύξηση μόνο 0,4% στον βασικό δείκτη.
Ο πυρήνας του πληθωρισμού PCE σημείωσε άνοδο για πρώτη φορά σε τέσσερις μήνες, στο 4,7% - εξακολουθεί να είναι υπερδιπλάσιος από τον στόχο της Fed για 2%.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές των ΗΠΑ αντέδρασαν αρνητικά στην είδηση.

Αυξητικά κινήθηκε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο ενώ οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό κατέγραψαν οριακή πτώση.
Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου του Michigan αυξήθηκε στις 67 μονάδες από 66,4 προηγουμένως.
Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων 13 μηνών.
Οι προσδοκίες για το επίπεδο στο οποίο θα βρεθεί ο πληθωρισμός σε διάστημα ενός έτους υποχώρησαν στο 4,1% από 4,2%.
  
Την ίδια στιγμή, αύξηση σημείωσαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2023, έναντι πτώσης που προέβλεπαν οι αναλύτες…
Ειδικότερα, κατέγραψαν αύξηση 7,2% στο ετήσιο προσαρμοσμένο μέγεθος των 670.000 από 625.000 τον Δεκέμβριο.
Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 620.000.

Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές...


Πτώση καταγράφηκε στις ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να αξιολογούν τα εταιρικά αποτελέσματα και τα οικονομικά στοιχεία.
Πιο αναλυτικά:
Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά -1,72%, στις 15.209 μονάδες
Ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο διαμορφώθηκε στις 7.878 μονάδες έπειτα από πτώση 0,37%
Ο δείκτης CAC στο Παρίσι κατέγραψε μείωση 1,78% στις 7.187 μονάδες
Ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο βρέθηκε στις 26.986 μονάδες, υποχωρώντας 1,07%
d_1.JPG
Στα μάκρο, μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, ήταν τελικά η συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας στα τέλη του 2022. Ειδικότερα, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,4% το δ' τρίμηνο του 2022, έναντι των αρχικών στοιχείων που έδειξαν μείωση 0,2%.
Πρόκειται για την πρώτη αρνητική ένδειξη από το πρώτο τρίμηνο του 2021. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,9%.
Η στατιστική υπηρεσία απέδωσε τη μείωση στην πτώση των επενδύσεων κεφαλαίου και της ιδιωτικής κατανάλωσης, ενώ οι κρατικές δαπάνες είχαν θετική επίδραση.
Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ένα ακόμη αρνητικό αποτέλεσμα αυτό το τρίμηνο, εκτιμήσεις που εάν επιβεβαιωθούν, θα σηματοδοτούν ότι η γερμανική οικονομία μπήκε σε ύφεση.
Παρόλα αυτά, με τη βοήθεια του ήπιου χειμώνα, η Γερμανία απέφυγε τα χειρότερα σενάρια που φοβόταν όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από ένα χρόνο.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέκαμψε τον Φεβρουάριο, με τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης της GfK να ανεβαίνει κατά επτά μονάδες στο -38. Αν και αυτό εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα που προκάλεσε η κρίση του κόστους ζωής, εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει υψηλό 10 μηνών.
Ο εμπροσθοβαρής γερμανικός δείκτης καταναλωτικού κλίματος της GfK βελτιώθηκε επίσης στο -30,5 τον Μάρτιο, από -33,8 τον προηγούμενο μήνα. Τα στοιχεία για τη γερμανική ανάπτυξη ήταν όμως λιγότερο ενθαρρυντικά, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,4% το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, γεγονός που οδήγησε σε ετήσια ανάπτυξη μόλις 0,3%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης