Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Κίτρινη κάρτα» από Orban σε Σουηδία – Φινλανδία: Να ακουστεί η φωνή της Τουρκίας για να μην αποτύχει η επέκταση του ΝΑΤΟ

«Κίτρινη κάρτα» από Orban σε Σουηδία – Φινλανδία: Να ακουστεί η φωνή της Τουρκίας για να μην αποτύχει η επέκταση του ΝΑΤΟ
Την Τετάρτη (1/3/2023) αρχίζουν στο ουγγρικό Κοινοβούλιο οι συζητήσεις για την ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Σχετικά Άρθρα
Απαιτούνται περισσότερες συνομιλίες μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων στην Ουγγαρία πριν ψηφίσουν οι βουλευτές για την επικύρωση των πρωτοκόλλων ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τόνισε ο Viktor Orban ενόψει της διαδικασίας, που θα αρχίσει την επόμενη Τετάρτη (1/3/2023).
Όπως είπε ο Orban, ζήτησε από τους βουλευτές του εθνικού κόμματός του Fidesz να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα των δύο χωρών, προσθέτοντας ωστόσο πως ορισμένα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας «δεν είναι πολύ ενθουσιασμένα» με την ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Ωστόσο σημείωσε ότι οι ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας πρέπει επίσης να ακουστούν, διαφορετικά η προσπάθεια επέκτασης θα μπορούσε να αποτύχει.
«Όσον αφορά στην Τουρκία, είναι επίσης σύμμαχός μας, και ως εκ τούτου πρέπει να ακούσουμε τη φωνή της», είπε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Σουηδία φιλοξενεί τρομοκρατικές ομάδες.

Καθυστερεί η διαδικασία ένταξης

Η Άγκυρα ανέφερε πρόσφατα ότι θα εγκρίνει μόνο την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ η Ουγγαρία υποστηρίζει πως έχει καθυστερήσει λόγω μιας πληθώρας νόμων που απαιτούνται για το ξεπάγωμα των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Πρέπει να δώσουμε προσοχή στην Τουρκία καθώς στο τέλος, η όλη διαδικασία θα σταματήσει.
Αν δεν υπάρξει λύση στο πρόβλημα της Τουρκίας, τότε η επέκταση του ΝΑΤΟ μπορεί να αποτύχει», τόνισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.
Τα κοινοβούλια και των 30 κρατών - μελών του ΝΑΤΟ πρέπει να επικυρώσουν τα πρωτόκολλα ένταξης στη συμμαχία.
Οι βουλευτές της Ουγγαρίας πρόκειται να ψηφίσουν για το θέμα στις 6 Μαρτίου, σύμφωνα με την ατζέντα του κοινοβουλίου που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο.
Ο Orban έχει ξεκαθαρίσει ότι η Ουγγαρία υποστηρίζει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά με το προαπαιτούμενο οι ανησυχίες της Τουρκίας να ακουστούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης