Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Έρευνα κατά της Meta για φοροαποφυγή 870 εκατ. ευρώ

Ιταλία: Έρευνα κατά της Meta για φοροαποφυγή 870 εκατ. ευρώ
Έρευνα κατά της Meta για φοροαποφυγή στην Ιταλία
Σχετικά Άρθρα
Έρευνα κατά της Meta -μητρική των Facebook, Instagram, WhatsApp- για φοροαποφυγή ύψους 870 εκατ. ευρώ ξεκινά η Εισαγγελία του Μιλάνου.
Πρόκειται για ελέγχους που διενήργησε η Ιταλική Οικονομική Αστυνομία Guardia di Finanza και οι οποίοι επικεντρώνονται στη χρονική περίοδο από το 2015 μέχρι το 2021, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Deutsche Welle.
Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, η όλη έρευνα αφορά τη μη καταβολή φόρου προστιθέμενης αξίας για τις εγγραφές χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι εγγραφές αυτές -ως γνωστόν- γίνονται δωρεάν, αλλά ο κάθε χρήστης συναινεί στο να δώσει στην εταιρία τα διάφορα προσωπικά του στοιχεία. Τα οποία μπορούν να αποτελέσουν στη συνέχεια ένα πολύτιμο σημείο αναφοράς για την πώληση σειράς προϊόντων και για πολλές διαφημιστικές εκστρατείες. Η έρευνα ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (η οποία ασχολείται με οικονομικά αδικήματα) αλλά από χθες περιήλθε στην αρμοδιότητα των δικαστικών της ιταλικής συμπρωτεύουσας.
Η Μeta απάντησε μέσω εκπροσώπου της ότι «καταβάλλει το σύνολο των φόρων που της αναλογούν σε όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται» και πρόσθεσε ότι «διαφωνεί κάθετα με την ιδέα ότι η είσοδος των χρηστών στις διαδικτυακές πλατφόρμες πρέπει να υπόκειται σε καταβολή φόρου προστιθέμενης αξίας». Υπογράμμισε πάντως ότι πρόκειται να προσφέρει την πλήρη της συνεργασία στις δικαστικές αρχές.
Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι είναι η πρώτη φορά που σε εισαγγελική έρευνα γίνεται αναφορά στο οικονομικό βάρος των προσωπικών στοιχείων των χρηστών και όχι στην προστασία των προσωπικών δεδομένων τους. Τέλος σύμφωνα με την ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore (η οποία αναφέρεται και σε δημοσιεύματα του αμερικανικού τύπου) ο κολοσσός Meta φέρεται να ετοιμάζει νέο κύμα απολύσεων στο άμεσο μέλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης