Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα βήματα των ΗΠΑ ο Stoltenberg: Η Κίνα σχεδιάζει να ενισχύσει με όπλα τη Ρωσία

Στα βήματα των ΗΠΑ ο Stoltenberg: Η Κίνα σχεδιάζει να ενισχύσει με όπλα τη Ρωσία
Έχουμε δει ενδείξεις ότι εξετάζουν και μπορεί να σχεδιάζουν για αυτό, είπε ο Stoltenberg αναφερόμενος στην κινεζική βοήθεια προς τη Ρωσία
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε επίσης πως η Συμμαχία έχει δει ενδείξεις πως η Κίνα σκέπτεται να προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία και προειδοποίησε το Πεκίνο να μην κάνει ένα τέτοιο βήμα.
«Δεν έχουμε δει οποιεσδήποτε προμήθειες φονικής βοήθειας από την Κίνα στη Ρωσία, όμως έχουμε δει ενδείξεις ότι εξετάζουν και μπορεί να σχεδιάζουν για αυτό», είπε ο Stoltenberg στη συνέντευξη προς το Reuters.
«Αυτός είναι ο λόγος που οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι σύμμαχοι ήταν πολύ σαφείς, προειδοποιώντας εναντίον αυτού του ενδεχομένου.
Και η Κίνα ασφαλώς δεν θα πρέπει να υποστηρίξει τον παράνομο πόλεμο της Ρωσίας», πρόσθεσε.
Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από την Κίνα, όμως το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως ενδεχόμενες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για μεταφορά όπλων από την Κίνα στη Ρωσία που σχεδιάζουν να δημοσιοποιήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απλώς εκτιμήσεις.
Η Ρωσία και η Κίνα υπέγραψαν μια «άνευ ορίων» σύμπραξη τον Φεβρουάριο του 2022, λίγο προτού οι ρωσικές δυνάμεις εισβάλουν στην Ουκρανία, και οι οικονομικές σχέσεις τους έχουν ενισχυθεί καθώς οι σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση συρρικνώνονται.
Ο Stoltenberg είπε πως η Κίνα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και πως ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας παραβίασε τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ.
«Η βασική αρχή του χάρτη είναι ο σεβασμός της ακεραιότητας των άλλων χωρών και όχι η προέλαση και η εισβολή σε μια άλλη χώρα με εκατοντάδες χιλιάδες στρατεύματα», είπε.
«Ασφαλώς η Κίνα δεν θα πρέπει να είναι μέρος αυτής», σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης