Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dobrovskis: H Κομισιόν στηρίζει τη Βουλγαρία στην πορεία της προς την υιοθέτηση του ευρώ

Dobrovskis: H Κομισιόν στηρίζει τη Βουλγαρία στην πορεία της προς την υιοθέτηση του ευρώ
Την προηγούμενη εβδομάδα η υπουργός Οικονομικών Rozitsa Velkova δήλωσε ότι η Σόφια εγκαταλείπει την ημερομηνία του Ιανουαρίου του 2024 που είχε θέσει ως στόχο για την υιοθέτηση του ευρώ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να στηρίζει τη Βουλγαρία στην πορεία της προς την υιοθέτηση του ευρώ και ελπίζει ότι η καθυστέρηση της ένταξης της βαλκανικής χώρας στην Ευρωζώνη δεν θα διαρκέσει πολύ, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Valdis Dombrovskis, κατά τη συνάντησή του με τον Βούλγαρο πρόεδρο Rumen Radev στη Σόφια.
Την προηγούμενη εβδομάδα η υπουργός Οικονομικών Rozitsa Velkova δήλωσε ότι η Σόφια εγκαταλείπει την ημερομηνία του Ιανουαρίου του 2024 που είχε θέσει ως στόχο για την υιοθέτηση του ευρώ, αλλά πρόσθεσε ότι η χώρα μπορεί να ενταχθεί στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος το 2025. «Δεν έχουμε εκπληρώσει τις δεσμεύσεις μας για ένταξη στο ευρώ και χρειάζεται να ικανοποιήσουμε τα κριτήρια του πληθωρισμού», δήλωσε η Velkova.
Σήμερα ο υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα ότι η Βουλγαρία θα ακολουθήσει αποφασιστικά την πορεία προς το ευρώ ώστε αυτή να έχει αίσιο τέλος.
Σύμφωνα με τον Dombrovskis, η Βουλγαρία χρειάζεται μια εκστρατεία για να ενημερώσει τον βουλγαρικό λαό ποια θα είναι αυτά τα οφέλη της ένταξης της χώρας στην Ευρωζώνη.
Με την ευκαιρία της πρώτης επετείου της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στην ανάγκη η ΕΕ να συνεχίσει να επιδεικνύει την ενότητά της στην υποστήριξή της προς την Ουκρανία και να συνεχίσει να ασκεί πίεση στη Ρωσία να υποστηρίξει την ειρήνη στην Ουκρανία και να βοηθήσει τον ουκρανικό λαό.
Όπως είπε, με την επιβολή μονομερών μέτρων από τη Ρωσία για τον αποκλεισμό προμηθειών τροφίμων από την Ουκρανία και με τις τιμές των καυσίμων να αυξάνονται παγκοσμίως, καταγράφεται αύξηση του πληθωρισμού.
«Έχουμε επίπεδα ρεκόρ πληθωρισμού στην ΕΕ και στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπου βλέπουμε υψηλότερες αυξήσεις στις τιμές του καλαθιού των καταναλωτών από ό,τι σε άλλες χώρες της ΕΕ», είπε.
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βουλγαρίας, δήλωσε ο Dombrovskis, έχει λάβει μέτρα για να περιορίσει την κατάσταση και στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη ανακοινωθεί ότι η είσοδος της Βουλγαρίας στη ζώνη του ευρώ πρέπει να αναβληθεί.
Από την πλευρά του ο Βούλγαρος πρόεδρος Radev τόνισε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει καταφέρει να περιορίσει όλους τους σημαντικούς παράγοντες που ωθούν προς τα πάνω τον πληθωρισμό.
Ο Radev ανέφερε ότι η χώρα του έχει μερικές από τις χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και εγγυημένες παραδόσεις μέσω προσφορών για μακροπρόθεσμη προμήθεια από διάφορες εταιρείες, ολοκληρωμένη διασύνδεση με την Ελλάδα, προμήθειες φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν σε πολύ ελκυστικές τιμές και εγγυημένη πρόσβαση στους τερματικούς σταθμούς LNG της Ελλάδας και Τουρκία.
«Η Βουλγαρία έχει τις χαμηλότερες τιμές βενζίνης και ντίζελ στην ΕΕ, έναν ισχυρό ενεργειακό τομέα που εγγυάται προβλεψιμότητα και υποστήριξη στις επιχειρήσεις και σε όλους τους μη οικιακούς πελάτες. Αυτό καθιστά δυνατό τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.
Όλα αυτά βοήθησαν να σπάσει η πληθωριστική τάση και είμαι βέβαιος ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να πέφτει με καλό ρυθμό», είπε ο Radev.
«Περιμένω από το κοινοβούλιο που θα εκλέξουμε στις 2 Απριλίου να υιοθετήσει τους νόμους που χρειάζονται», πρόσθεσε.
Δήλωσε πεπεισμένος ότι η ένταξη της Βουλγαρίας στη ζώνη του ευρώ θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για την οικονομία, αλλά δεν είναι λιγότερο σημαντικό να πειστούν οι Βούλγαροι πολίτες γι' αυτό.
Η ένταξη στη ζώνη του ευρώ και στη Σένγκεν είναι στρατηγικός στόχος για τη Βουλγαρία και η επίτευξή της θα είναι μια λογική και επάξια ολοκλήρωση των διαδικασιών ολοκλήρωσης, ανέφερε ο Βούλγαρος πρόεδρος.
Ευχαρίστησε τον Dombrovskis και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υποστήριξή τους στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία, σύμφωνα με τον Ράντεφ, κατάφερε να επιτύχει τη μεγαλύτερη πρόοδο στην πορεία προς την ευρωζώνη.
«Γνωρίζουμε πλήρως τα εμπόδια στην πορεία προς την ένταξη - αυτά είναι ο πληθωρισμός και οι νόμοι που δεν έχουν ακόμη εγκριθεί», πρόσθεσε.
Ο Radev είπε ότι αναμένει από την Κομισιόν να καταστρώσει και να εφαρμόσει μέτρα και μοντέλα που θα οδηγήσουν στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου αύξησης των τιμών στη μεταβατική περίοδο, θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο των Βούλγαρων, θα διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και θα δημιουργήσουν ένα ακόμη καλύτερο περιβάλλον για την ανάπτυξή της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης