Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ομολογία - βόμβα από Stoltenberg: Εξαντλήθηκαν οι οβίδες στις χώρες του ΝΑΤΟ – Δεν έχουν άλλες για να στείλουν στην Ουκρανία

Ομολογία - βόμβα από Stoltenberg: Εξαντλήθηκαν οι οβίδες στις χώρες του ΝΑΤΟ – Δεν έχουν άλλες για να στείλουν στην Ουκρανία
Οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν εξαντλήσει τα αποθέματα οβίδων και δεν μπορούν να προμηθεύσουν την Ουκρανία, παραδέχθηκε o Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ
Σχετικά Άρθρα
(upd) Ομολογία αδυναμίας ενίσχυσης της Ουκρανίας με οβίδες, από τον Γενικό Γραμματέα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Jens Stoltenberg.
Και το προηγούμενο διάστημα ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ είχε προειδοποιήσει για την εξάντληση εξοπλιστικών αποθεμάτων των χωρών – μελών της Συμμαχίας αλλά την Πέμπτη (23/2/2023) ήταν κάτι από παραπάνω από σαφής για τις συνέπειες που έχει ο πόλεμος φθοράς στα κράτη του Συμφώνου.
Οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν εξαντλήσει τα αποθέματα οβίδων και δεν μπορούν να προμηθεύσουν την Ουκρανία, παραδέχθηκε ο Νορβηγός αξιωματούχος, ανατρέποντας πλήρως την προπαγάνδα του τελευταίου διαστήματος πως δήθεν τελειώνουν τα ρωσικά αποθέματα ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.
Οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν εξαντλήσει τα αποθέματα βλημάτων πυροβολικού για παραδόσεις στην Ουκρανία και πρέπει οπωσδήποτε να αυξήσουν την παραγωγή τους, προκειμένου να συνεχίσουν να εξοπλίζουν το Κίεβο, δήλωσε ο Stoltenberg, σύμφωνα με το Ria Novosti.

Πίεση στις αμυντικές βιομηχανίες της Δύσης

Δεν είναι η πρώτη φορά, που ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αναφέρεται στην εξάντληση των πυρομαχικών στα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ, αν και την Πέμπτη χρησιμοποίησε πιο δραματικούς τόνους.
Στις 13/2/2023 ο Stoltenberg είχε πει πως η στρατιωτική συμμαχία θα αυξήσει τους στόχους της για αποθέματα πυρομαχικών, εν μέσω ταχείας εξάντλησης του αποθέματός της στον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία απαιτεί τεράστια ποσότητα πυρομαχικών», είχε πει ο Stoltenberg.
«Ο τρέχων ρυθμός εξάντλησης πυρομαχικών της Ουκρανίας είναι πολλές φορές υψηλότερος από τους τρέχοντες ρυθμούς παραγωγής μας.
Αυτό θέτει σε πίεση τις αμυντικές μας βιομηχανίες. (...)
Επομένως, πρέπει να αυξήσουμε τη νέα παραγωγή και να επενδύσουμε στις παραγωγικές μας ικανότητες», είχε αποκαλύψει.

Η Δύση ξεμένει από πυρομαχικά

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο ενδέχεται να αυξήσει τον προϋπολογισμό λόγω της ανάγκης της Ουκρανίας για πυρομαχικά, σύμφωνα με τον στρατηγό Mark Milley, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι τα πυρομαχικά είναι ακριβά.
«Αυτό που βλέπουμε σε αυτόν τον πόλεμο είναι ένα πολύ υψηλό επίπεδο κατανάλωσης συμβατικών πυρομαχικών και εξετάζουμε τα δικά μας αποθέματα και τα δικά μας σχέδια για να βεβαιωθούμε ότι τα κάνουμε όλα σωστά.
Προσπαθούμε να αναλύσουμε και μετά να αξιολογήσουμε τις αληθινές ανάγκες. Τα πυρομαχικά είναι ακριβά», είχε πει στις 16/2 ο Αμερικανός στρατηγός.
Στις 24 Ιανουαρίου 2023, οι New York Times ανέφεραν ότι το Πεντάγωνο είχε θέσει ως στόχο να αυξήσει την παραγωγή πυρομαχικών των 155 χιλιοστών κατά 6 φορές, τον κύριο τύπο πυρομαχικών που δίνουν στην Ουκρανία.
Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022, συνολικά 14,4 χιλιάδες βλήματα παράγονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε μήνα.
Τον Ιανουάριο του 2023, οι στόχοι για την παραγωγή πυρομαχικών 155 χλστ. έχουν ήδη αυξηθεί σε 90.000 μηνιαίως. Για την ολοκλήρωση του έργου, είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων παραγωγικών εγκαταστάσεων και η προσέλκυση νέων προμηθευτών.

Το ΝΑΤΟ ζητάει αύξηση των πυρομαχικών

Οι υπουργοί άμυνας του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να εργαστούν εντατικά με την αμυντική βιομηχανία για την αύξηση της παραγωγής πυρομαχικών.
Επίσης εξετάστηκαν τρόποι για την ενίσχυση της βιομηχανικής ικανότητας και την αναπλήρωση των αποθεμάτων όπλων και πυρομαχικών.
Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρέχουν άνευ προηγουμένου υποστήριξη για να βοηθήσουν την Ουκρανία.
Ωστόσο η Ουκρανία καταναλώνει τεράστια ποσότητα συμμαχικών πυρομαχικών και εξαντλεί τα αποθέματα της Δύσης»….

Βρετανία: Η Ουκρανία να χρησιμοποιεί με φειδώ τα πυρομαχικά

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας πρέπει να μάθουν να χρησιμοποιούν τα πυρομαχικά με φειδώ, όπως κάνουν οι στρατοί των χωρών του ΝΑΤΟ, εξέφρασε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας.
Ο ρωσικός ή σοβιετικός τρόπος μάχης είναι να χρησιμοποιούνται πολύ βαριά πυρομαχικά.
Εμείς στη Δύση και στο ΝΑΤΟ δεν πολεμάμε ποτέ με αυτόν τον τρόπο.
Η Ουκρανία χρησιμοποιεί τεράστια ποσότητα πυρομαχικών για να προστατευθεί.
Εν μέρει εξαιτίας αυτού, εκπαιδεύουμε τη συμπεριφορά τους στη μάχη σύμφωνα με το δυτικό μοντέλο».
Σύμφωνα με την εφημερίδα The Daily Telegraph , οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εκτοξεύουν περίπου 6.000 βλήματα την ημέρα, κάτι που υπερβαίνει την ικανότητα της Δύσης να ικανοποιήσει την «πείνα για οβίδες» που εμφανίζουν οι Ουκρανοί.
Ο Bastian Giegerich, ειδικός στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών που εδρεύει στο Λονδίνο, δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να παράγουν περίπου 300 χιλιάδες βλήματα βαρέως πυροβολικού διαμετρήματος 155 mm ετησίως. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι η παραγωγική ικανότητα του Παλαιού Κόσμου μπορεί να αυξήσει αυτά τα μεγέθη κατά 50% σε «σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης