Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Ζημιές το 2022, για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια - Δεν θα διανείμει μέρισμα

ΕΚΤ: Ζημιές το 2022, για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια - Δεν θα διανείμει μέρισμα
Η ΕΚΤ δεν θα μοιράσει μέρισμα στις εθνικές κεντρικές τράπεζες
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σημείωσε ζημιές το 2022, καθώς οι δικές της αυξήσεις επιτοκίων την ανάγκασαν να αποτιμήσει την αξία ορισμένων ομολόγων και να καταβάλει δισεκατομμύρια ευρώ για υπόλοιπα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας εκτύπωσης χρήματος, όπως προκύπτει από τους ετήσιους λογαριασμούς της.
Είναι η πρώτη χρονιά μετά από 15χρόνια, που η ΕΚΤ δεν κατέγραψε κέρδη.
Η ΕΚΤ δεν θα μοιράσει μέρισμα στις εθνικές κεντρικές τράπεζες.
Αν και η ζημία ύψους 1,6 δισ.  ευρώ καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από προβλέψεις, εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν η ΕΚΤ μπορεί μια μέρα να ξεμείνει από τέτοια αποθέματα και ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό της παρελθούσας γενναιοδωρίας της τώρα που ο πληθωρισμός επέστρεψε και τα επιτόκια είναι υψηλά, σημειώνει το Reuters.
Το μεγαλύτερο μέρος της ζημίας που αποκαλύφθηκε την Πέμπτη προήλθε από απομειώσεις στο σχετικά μικρό χαρτοφυλάκιο ιδίων κεφαλαίων και δολαρίων ΗΠΑ της ΕΚΤ και από τους τόκους που κατέβαλε στις κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών της ευρωζώνης.
Αλλά η ΕΚΤ δεν έχει ακόμη αντιμετωπίσει την αποτίμηση ομολόγων αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος τόνωσης της οικονομίας της, ένα πολύ μεγαλύτερο ζήτημα, ιδίως για τις εθνικές κεντρικές τράπεζες που πραγματοποίησαν στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο μέρος των αγορών.
Οι αξίες έχουν πιθανότατα πέσει από τότε που η ΕΚΤ άρχισε να αυξάνει το κόστος δανεισμού και να περιορίζει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων πέρυσι για να καταπολεμήσει την ξαφνική άνοδο του πληθωρισμού.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αποφάσισαν να μην αποτιμήσουν την αξία των εν λόγω ομολόγων στον ισολογισμό της ΕΚΤ, όπου λογιστικοποιούνται "στο αποσβεσμένο κόστος με την επιφύλαξη απομείωσης" - ένας τύπος που τους δίνει περιθώριο να αγνοούν ορισμένες διακυμάνσεις της αγοράς.
Η ΕΚΤ αποτίμησε τα ομόλογα που κατείχε στον ισολογισμό της και αγόρασε στο πλαίσιο των προγραμμάτων τόνωσης της οικονομίας της σε 457,3 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου - ποσό που αντιστοιχεί σε λίγο λιγότερο από το 10% του συνόλου των ομολόγων που κατέχει το Ευρωσύστημα των κεντρικών τραπεζών στο πλαίσιο τέτοιων προγραμμάτων.
Η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης, η οποία αριθμεί πλέον 20 χώρες μέλη, διαθέτει ακόμη προβλέψεις ύψους 6,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, κεφάλαια ύψους 8,9 δισεκατομμυρίων ευρώ και 36,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε έναν "λογαριασμό αναπροσαρμογής" που έχει σχεδιαστεί για την κάλυψη των ζημιών της αγοράς.
Εάν τα αποθέματα αυτά εξαντληθούν, θα μπορούσε να ζητήσει από τους μετόχους της -τις 20 εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ- αύξηση κεφαλαίου ή, το πιθανότερο, να μεταφέρει τις ζημίες στα επόμενα έτη.
Αυτό θα αποτελούσε πρόκληση για το πάγιο δόγμα της ίδιας της ΕΚΤ ότι μια κεντρική τράπεζα με χαμηλά ίδια κεφάλαια "μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν είναι οικονομικά ανεξάρτητη και, ως εκ τούτου, οι δράσεις πολιτικής της μπορεί να θεωρηθούν μη αξιόπιστες".
Ορισμένες από τις μεγαλύτερες εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης θα παρουσιάσουν επίσης τις ετήσιες εκθέσεις τους τις επόμενες εβδομάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης