Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόλεμος logistics στην Ουκρανία - Παραδοχή ΝΑΤΟ: Αδυνατούμε να καλύψουμε τις ανάγκες των Ουκρανών

Πόλεμος logistics στην Ουκρανία - Παραδοχή ΝΑΤΟ: Αδυνατούμε να καλύψουμε τις ανάγκες των Ουκρανών
Στο απώτατο μέλλον παρέπεμψε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ
Σχετικά Άρθρα
Για πόλεμο logistics στην Ουκρανία κάνει λόγο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ο οποίος παραδέχεται πως η σημερινή προμήθεια οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών στον ουκρανικό στρατό από τη Δύση δεν είναι βιώσιμη, καθώς οι Ουκρανοί στρατιώτες καταναλώνουν πολύ περισσότερα πυρομαχικά από όσα μπορούν να τους προμηθεύσουν οι συμμαχικές δυνάμεις.
Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που ο Stoltenberg παραδέχεται πως τα πυρομαχικά της Δύσης δεν επαρκούν για τις ανάγκες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων - ενώ δεν έχουν λείψει και οι παραινέσεις προς τους Ουκρανούς στρατιώτες να μάθουν να χρησιμοποιούν με φειδώ τα πυρομαχικά -, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η τοποθέτηση του γ.γ. του ΝΑΤΟ ότι πλέον η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι ένας «πόλεμος logistics».

Κρίσιμη παράμετρος

Αυτό άλλωστε επισημαίνουν και πολλοί αναλυτές και στρατιωτικοί ειδικοί, όταν ερωτώνται για το τι είναι αυτό που μπορεί να κρίνει την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, εκτιμούν ότι ο πόλεμος θα διαρκέσει χρόνια και άρα η έκβαση του θα κριθεί από το ποια από τις δύο πλευρές θα καταφέρει να αντέξει, να «κρατήσει» και να μην εξασθενήσει πρώτη.

Στο σωστό δρόμο

Όπως είπε ο Stoltenberg μιλώντας στο βρετανικό SKY News, οι Σύμμαχοι πρέπει να αυξήσουν την παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών.
«Ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία είναι να κάνουμε αυτό που έχουμε αρχίσει να κάνουμε τώρα, και αυτό είναι να συνεργαστούμε με την αμυντική βιομηχανία για να βεβαιωθούμε ότι οι σύμμαχοι υπογράφουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια» υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο οποίος πάντως έσπευσε να διαβεβαιώσει πως το ΝΑΤΟ θα παραμείνει στο πλευρό της Ουκρανίας «για όσο χρειαστεί».

Να μην επιτρέψουμε νίκη του Putin

Στο πλαίσιο αυτό ο Stoltenberg επανέλαβε το μόνιμο αφήγημα της Δύσης και του ΝΑΤΟ ότι δεν πρέπει να επιτραπεί μια νίκη στον Putin.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον Putin να κερδίσει στην Ουκρανία.
Αυτό θα είναι τραγωδία για τους Ουκρανούς, αλλά θα είναι επικίνδυνο και για εμάς» υποστηρίζει ο Stoltenberg, ο οποίος όμως δεν φαίνεται να έχει απάντηση για το τι μπορεί να σημάνει για τη Ρωσία μια «ήττα στην Ουκρανία» και για το ποια θα μπορεί να είναι η απάντηση μιας πυρηνικής υπερδύναμης, εάν αυτή νιώσει ότι απειλείται να χάσει σε μια στρατιωτική σύγκρουση.
Υπενθυμίζεται πως σε δηλώσεις του ο Dmitry Medvedev, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, υποστήριξε ότι εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν στη θέση και στη στάση τους να επιφέρουν μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία, τότε θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μια παγκόσμια πυρηνική σύγκρουση.

Ένταξη Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ;

Ερωτηθείς για το εάν θα επιτραπεί στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ο Stolternberg επέλεξε τα γνωστά ήξεις – αφήξεις της Δύσης.
«Η θέση του ΝΑΤΟ είναι αμετάβλητη.
Η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά το ενδιαφέρον τώρα εστιάζει στο να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία μπορεί να επικρατήσει ως κυρίαρχο, ανεξάρτητο έθνος στην Ευρώπη» είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ παραπέμποντας στο απώτατο μέλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης