Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Μείωση επιτοκίων 0,50% στο 8,5% μετά τους φονικούς σεισμούς

Τουρκία: Μείωση επιτοκίων 0,50% στο 8,5% μετά τους φονικούς σεισμούς
Σε μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στο 8,5% προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας
Σε μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στο 8,5% προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, όπως αναμενόταν, μετά τον καταστροφικό σεισμό που σκότωσε περισσότερους από 43.000 ανθρώπους στη νότια Τουρκία.
Πέρυσι η τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 500 μονάδες βάσης σε έναν ανορθόδοξο κύκλο χαλάρωσης που σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει την οικονομική επιβράδυνση, προτού το διατηρήσει σταθερό στο 9% τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.
Η τόνωση ήρθε ακόμη και όταν ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε πάνω από το 85% πέρυσι και υποχώρησε μόνο στο 58% τον Ιανουάριο.
Ακόμη και πριν από τους σεισμούς, οι αναλυτές ανέφεραν ότι θα μπορούσε να υπάρξει περισσότερη χαλάρωση ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν έως τον Ιούνιο, όπου ο πρόεδρος Erdogan αναμένεται να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση της διακυβέρνησής του εδώ και δύο δεκαετίες.
Σε δημοσκόπηση του Reuters σε 17 οικονομολόγους, η μέση πρόβλεψη ήταν για μείωση κατά 50 μονάδες βάσης για να ελαχιστοποιηθούν οι οικονομικές επιπτώσεις του σεισμού. Εννέα οικονομολόγοι ανέμεναν μείωση του βασικού επιτοκίου έως και 200 μονάδες βάσης, ενώ οκτώ ιδρύματα ανέμεναν ότι το επιτόκιο θα παραμείνει σταθερό

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης