Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: «Ξεπλένει» τους Δημοκρατικούς ο Krugman - Αόριστες, παραπλανητικές, θεωρίες περί του χρέους

ΗΠΑ: «Ξεπλένει» τους Δημοκρατικούς ο Krugman - Αόριστες, παραπλανητικές, θεωρίες περί του χρέους
Οι προσπάθειές του Krugman να στηρίξει τους ισχυρισμούς υπέρ των Δημοκρατικών, χρησιμοποιούν το είδος της λογιστικής που θα μπορούσε να οδηγήσει ένα στέλεχος εταιρείας στη φυλακή
Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε με ταχύτατους ρυθμούς τις τελευταίες δεκαετίες και είναι πλέον υψηλότερο από κάθε άλλη εποχή της ιστορίας των ΗΠΑ - ακόμη και αν προσαρμοστούν ο πληθωρισμός, η αύξηση του πληθυσμού και η οικονομική ανάπτυξη (ΑΕΠ).
Αρνούμενος αυτή την πραγματικότητα, ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Paul Krugman έγραψε πρόσφατα δύο στήλες για τους New York Times στις οποίες υποστήριξε ότι το χρέος είναι ένα "υπερβολικό ζήτημα" και "δεν είναι τόσο ασυνήθιστο" από ιστορική άποψη.
Οι προσπάθειές του να στηρίξει αυτούς τους ισχυρισμούς χρησιμοποιούν το είδος της λογιστικής που θα μπορούσε να οδηγήσει ένα στέλεχος εταιρείας στη φυλακή.

Προβλέψεις έναντι πραγματικότητας

Ο Krugman επιμένει ότι η τιθάσευση του "ομοσπονδιακού χρέους θα πρέπει να βρίσκεται πολύ πιο κάτω στη λίστα" των κυβερνητικών "προτεραιοτήτων" μετά την "κλιματική αλλαγή" και την "παιδική φτώχεια", επειδή οι προβλέψεις για το χρέος έχουν γίνει "πολύ λιγότερο τρομακτικές" κατά την τελευταία δεκαετία περίπου.
Στην πραγματικότητα, το χρέος είναι πολύ υψηλότερο από τις προβλέψεις, και τα ίδια τα λόγια του Krugman το αποδεικνύουν.
Το 2009, όταν το ελεγχόμενο από τους Δημοκρατικούς Κογκρέσο και ο πρόεδρος Obama άρχισαν να συσσωρεύουν χρέος και να προβλέπουν ελλείμματα 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την επόμενη δεκαετία, ο Krugman έγραψε ότι "ακόμη και αν κάνουμε αυτά τα ελλείμματα", το ομοσπονδιακό χρέος θα είναι 90% του ΑΕΠ το 2019, ή "σημαντικά λιγότερο από ό,τι ήταν στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου".
Το χρέος το 2019 αποδείχθηκε ότι θα είναι 109% του ΑΕΠ, δηλαδή 21% υψηλότερο από ό,τι προέβλεπε ο Krugman και μόλις 8% κάτω από το χρέος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Αυτό ήταν ένα χρόνο πριν οι κυβερνητικές "απαντήσεις" στην πανδημία Covid-19 οδηγήσουν τον λόγο χρέους/ΑΕΠ σε πρωτοφανή ύψη.
Αυτό προκλήθηκε κυρίως από τα lockdown των πολιτειακών κυβερνήσεων που επηρέασαν το ΑΕΠ, καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ξόδευε αφειδώς για την "ανακούφιση από το Covid".
Παρόλο που το ΑΕΠ ανέκαμψε καθώς τα lockdown καταργήθηκαν, και ο χειρότερος πληθωρισμός των τελευταίων 40 και πλέον ετών μείωσε προσωρινά τον λόγο χρέους/ΑΕΠ, εξακολουθεί να είναι υψηλότερος από οποιαδήποτε άλλη περίοδο της ιστορίας των ΗΠΑ, καθώς θα διαμορφωθεί στο 123% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022:


Ακόμα χειρότερα, το αμερικανικό χρέος βρίσκεται σε μια πορεία που κάνει το σημερινό χρέος να φαίνεται μικρό σε σύγκριση.
Σύμφωνα με τις δεκαετείς προβλέψεις του CBO, οι οποίες μέχρι στιγμής υπολείπονται της πραγματικότητας, ο λόγος χρέους/ΑΕΠ των ΗΠΑ είναι σε τροχιά να επισκιάσει τον αντίστοιχο της Βρετανίας μετά τον έντονο βομβαρδισμό της κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Επειδή το χρέος από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν το υψηλότερο στην ιστορία των ΗΠΑ, ο Krugman και άλλοι μελετητές συνήθιζαν να υποστηρίζουν ότι η σύγχρονη κατάσταση του χρέους δεν είναι τρομερή σε σύγκριση.
Αυτό που παρέλειψαν να αναφέρουν είναι ότι το πολεμικό χρέος ήταν μια παροδική ανωμαλία που προκλήθηκε από την πιο θανατηφόρα και εκτεταμένη σύγκρουση στην παγκόσμια ιστορία, ενώ το σύγχρονο χρέος είναι ένα συστημικό, κλιμακούμενο πρόβλημα που οφείλεται σε συνεχιζόμενες ομοσπονδιακές πολιτικές.
Αν αφεθεί στον αυτόματο πιλότο, το χρέος είναι σε καλό δρόμο για να διπλασιάσει τα επίπεδα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες και να αυξηθεί στη συνέχεια σε περίπου εννέα φορές το ανώτατο επίπεδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Τρέχων νόμος έναντι τρέχουσας πολιτικής

Πέρα από την αγνόηση της δικής του πρόβλεψης για το χρέος, ο Krugman πλέκει ένα νήμα που είναι διαμετρικά αντίθετο με την πραγματικότητα, εκμεταλλευόμενος την άγνοια των αναγνωστών του σχετικά με τους διαφορετικούς τύπους εκτιμήσεων του χρέους που δημοσιεύονται από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO).
Κατά καιρούς, το CBO έχει υπολογίσει δύο βασικούς τύπους προβλέψεων για το εθνικό χρέος.
Η πρώτη αντικατοπτρίζει την ισχύουσα νομοθεσία και ονομάζεται "εκτεταμένο βασικό σενάριο", ενώ η άλλη βασίζεται στην τρέχουσα πολιτική και ονομάζεται "εκτεταμένο εναλλακτικό δημοσιονομικό σενάριο".
Συχνά υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ αυτών των προβλέψεων, όπως φαίνεται από αυτό το διάγραμμα της έκθεσης του CBO του 2011:

Ο κύριος λόγος για αυτές τις διαφορές είναι ότι οι ομοσπονδιακοί νόμοι είναι συνήθως γεμάτοι με λογιστικά τεχνάσματα και άλλες διατάξεις που υποεκτιμούν το μελλοντικό χρέος.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο νόμος του 2010 για την προσιτή περίθαλψη, ανεπίσημα γνωστός ως Obamacare.
Αυτή η νομοθεσία θεσπίστηκε με μια ανάλυση του CBO που έδειχνε ότι θα "παρήγαγε καθαρή μείωση των ομοσπονδιακών ελλειμμάτων κατά 143 δισεκατομμύρια δολάρια" κατά την επόμενη δεκαετία.
Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες από τις διατάξεις του νομοσχεδίου που μείωναν το έλλειμμα δεν εφαρμόστηκαν, ενώ σχεδόν όλες οι διατάξεις που αύξαναν το έλλειμμα εφαρμόστηκαν.
Το χάσμα μεταξύ των όσων όριζε ο νόμος για την προσιτή περίθαλψη και όσων πραγματικά συνέβησαν είναι τόσο μεγάλο που το πραγματικό κόστος του είναι ακόμη άγνωστο.
Η Κοινή Επιτροπή Φορολογίας του Κογκρέσου έγραψε ότι δεν έχει υπολογίσει τις πραγματοποιηθείσες δημοσιονομικές επιπτώσεις του Obamacare "λόγω των πολλών τροποποιήσεων του νόμου αυτού" και το CBO λέει ότι "δεν μπορεί εύκολα να παράσχει μια αναδρομική ανάλυση" του νόμου.
Η ουσία είναι ότι το σενάριο του ισχύοντος νόμου έκανε τον νόμο περί προσιτής περίθαλψης να φαίνεται ότι θα μείωνε το χρέος, αλλά το πραγματικό αποτέλεσμα ήταν τόσο διαφορετικό που οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες προϋπολογισμού δεν γνωρίζουν τον πραγματικό αριθμό.

Δόλωμα και αλλαγή

Έχοντας αυτά τα γεγονότα κατά νου, ο Krugman πηδάει πονηρά μεταξύ του ισχύοντος νόμου και των προβλέψεων της τρέχουσας πολιτικής.
Σε μια άλλη από τις στήλες του για το χρέος που αποδείχθηκε εντελώς λανθασμένη, ο Krugman δήλωσε το 2013 ότι "οι προβλέψεις των γραφείων προϋπολογισμού δείχνουν ότι η θέση του χρέους του έθνους είναι λίγο πολύ σταθερή κατά την επόμενη δεκαετία".
Τονίζοντας αυτό το σημείο, έγραψε: "Επομένως, δεν αντιμετωπίζουμε, επαναλαμβάνω δεν αντιμετωπίζουμε, κανενός είδους κρίση ελλείμματος ούτε τώρα ούτε για τα επόμενα χρόνια".
Η βάση του Krugman για αυτόν τον ισχυρισμό ήταν οι προβλέψεις του CBO για τον τρέχοντα νόμο, οι οποίες έδειχναν ότι το δημόσιο χρέος/ΑΕΠ μόλις και μετά βίας μεταβάλλεται από 76,3% το 2013 σε 77,0% το 2023, μια αύξηση μόλις 1%.
Αυτό που παρέλειψε να αποκαλύψει ο Krugman είναι ότι οι προβολές της τρέχουσας πολιτικής έδειχναν ότι το χρέος αυξάνεται κατά 14% την ίδια περίοδο.
Και για την ιστορία, στην πραγματικότητα έχει αυξηθεί κατά περίπου 28%, δηλαδή 28 φορές περισσότερο από την πρόβλεψη του ισχύοντος νόμου που επικαλείται ο Krugman.
Γρήγορα στο 2023, και ο Krugman υποστηρίζει ότι οι τελευταίες προβλέψεις του CBO για το χρέος έχουν γίνει "πολύ λιγότερο τρομερές" από το 2011.
Για να υποστηρίξει αυτόν τον ισχυρισμό, συγκρίνει τις προβλέψεις της τρέχουσας πολιτικής από το CBO το 2011 με τις προβλέψεις του ισχύοντος νόμου από το CBO το 2022.
Στη συνέχεια συγκρίνει αυτές τις προβλέψεις για το 2035, αποφεύγοντας έτσι τη σύγκριση με τα πραγματικά αποτελέσματα.
Προσθέτοντας άλλο ένα επίπεδο ασυναρτησίας, ο Krugman αναφέρεται στις τρέχουσες πολιτικές προβλέψεις του 2011 στην πρόσφατη στήλη του ως "το πιο ρεαλιστικό σενάριο".
Ωστόσο, στην ίδια στήλη παραθέτει τις προβλέψεις του ισχύοντος νόμου για το 2022, χωρίς να δίνει στους αναγνώστες του την παραμικρή ένδειξη ότι χρησιμοποιεί το λιγότερο ρεαλιστικό σενάριο.
Το ίδιο κάνει και στις στήλες του 2009 και 2013.
Εν ολίγοις, ο Krugman μετακινείται κρυφά μεταξύ των προβλέψεων του CBO για τον ισχύοντα νόμο και την τρέχουσα πολιτική για να υφαίνει μια αντιφατική αφήγηση αποφεύγοντας τις δικές του αποτυχημένες προβλέψεις.

Πληρωμές τόκων

Σε μια συγκεκριμένη περίπτωση, ο Krugman συγκρίνει μια προβολή με ένα πραγματικό αποτέλεσμα.
Πρόκειται για την προβολή της τρέχουσας πολιτικής του CBO το 2011 για τις πληρωμές τόκων για το δημόσιο χρέος το 2021.
Ο Krugman σημειώνει σωστά ότι το CBO προέβλεπε ότι οι πληρωμές τόκων θα ήταν 4,4% του ΑΕΠ το 2021, αλλά αποδείχθηκε ότι θα ήταν λιγότερες από το μισό.
Ο Krugman, ωστόσο, παρακάμπτει το γεγονός ότι αυτό το αποτέλεσμα έχει ένα μεγάλο κόστος.
Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης του 2007-2009 και της πανδημίας Covid-19, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα κατέστειλε τα επιτόκια με την κοπή χρήματος για την αγορά ομοσπονδιακού χρέους.
Αυτό μειώνει προσωρινά τις πληρωμές τόκων για το χρέος, αλλά επίσης μεταφέρει πλούτο από τα νοικοκυριά με μεσαία εισοδήματα σε νοικοκυριά με υψηλά εισοδήματα και υποδαυλίζει τον πληθωρισμό, ο οποίος πλήττει τους ανθρώπους στο παρόν και ανεβάζει το κόστος των τόκων στο μέλλον.
Σύμφωνα με τα λόγια του οικονομολόγου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Christopher J. Neely, "ο απροσδόκητος πληθωρισμός θα τείνει να αυξήσει το κόστος εξυπηρέτησης του μελλοντικού χρέους των ΗΠΑ", επειδή οι επενδυτές δεν θα το αγοράσουν αν τα επιτόκια δεν είναι αρκετά υψηλά ώστε να υπολογίζουν τον πληθωρισμό.
Ο Krugman δίνει ένα χλιαρό νεύμα σε αυτή την πραγματικότητα γράφοντας ότι οι πληρωμές τόκων "θα αυξηθούν καθώς το υπάρχον χρέος θα μετακυλίεται με υψηλότερα επιτόκια", αλλά αυτό απέχει πολύ από το να παραδεχτεί όλη τη ζημιά που αυτό προμηνύει.

Συνέπειες

Μια από τις πιο κακές πτυχές του δημόσιου χρέους είναι ότι πλήττει τους ανθρώπους μέσω οικονομικών μηχανισμών που δεν είναι πάντα προφανείς σε αυτούς.
Αυτή η σκοτεινότητα επιδεινώνεται από τους πολιτικούς που αυξάνουν το χρέος και κατηγορούν ψευδώς τους άλλους για τις κοινές επιπτώσεις του υπερβολικού χρέους.
Οι επιπτώσεις αυτές -που τεκμηριώνονται σε δημοσιεύσεις του Γραφείου Κυβερνητικής Λογοδοσίας, του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, του Ινστιτούτου Brookings και του Princeton University Press- μπορούν να εκδηλωθούν σταδιακά ή απότομα με τη μορφή:
- μείωση του "βιοτικού επιπέδου" και των "μισθών".
- "υψηλότερου πληθωρισμού" που αυξάνει "το μέγεθος των μελλοντικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων" και μειώνει την "αγοραστική δύναμη" των αποταμιεύσεων και του εισοδήματος των πολιτών.
- "ζημίες για τα αμοιβαία κεφάλαια, τα συνταξιοδοτικά ταμεία, τις ασφαλιστικές εταιρείες, τις τράπεζες και άλλους κατόχους ομοσπονδιακού χρέους".
- αυξημένη "πιθανότητα μιας δημοσιονομικής κρίσης κατά την οποία οι επενδυτές θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί τον προϋπολογισμό της και η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πληρώσει πολύ περισσότερα για να δανειστεί χρήματα".

Οι συνέπειες του κρατικού χρέους δεν είναι μόνο πιθανοί κίνδυνοι που παραμονεύουν στο μέλλον.
Μπορεί να έχουν ήδη αρχίσει.
Αν και η συσχέτιση δεν αποδεικνύει την αιτιώδη συνάφεια, η ταχεία αύξηση του δημόσιου χρέους τις τελευταίες δεκαετίες συνοδεύεται από επεισόδια ιστορικά χαμηλής ανάπτυξης του ΑΕΠ, της παραγωγικότητας και του εισοδήματος των νοικοκυριών.
Αυτά τα οικονομικά αποτελέσματα προκαλούν πλήθος αρνητικών επιπτώσεων στην ανθρώπινη ευημερία σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η διατροφή, η υγειονομική περίθαλψη και το προσδόκιμο ζωής.
Και όταν συμβαίνουν τέτοια προβλήματα, οι πολιτικοί και άνθρωποι όπως ο Krugman χρησιμοποιούν αυτές τις δυσκολίες για να δικαιολογήσουν τη συσσώρευση ακόμη περισσότερου χρέους.
Ως εκ τούτου, οι βλαβερές συνέπειες του κρατικού χρέους συνεχίζονται και κλιμακώνονται.

Συμπέρασμα

Κατά τη διάρκεια του διαβόητου εταιρικού λογιστικού σκανδάλου της Enron στα τέλη της δεκαετίας του 1990 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση άσκησε δίωξη και φυλάκισε τα στελέχη της Enron επειδή "απέκρυψαν την πραγματική οικονομική κατάσταση της Enron" και "υποτίμησαν σημαντικά" το "ποσό του χρέους που είχε η Enron...."
Ο Krugman το κάνει αυτό με το εθνικό χρέος των ΗΠΑ για περισσότερο από μια δεκαετία.
Αν και το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου απαγορεύει νόμους που θα τιμωρούσαν τους αρθρογράφους που παραπλανούν τους αναγνώστες τους όπως τα στελέχη που παραπλανούν τους επενδυτές τους, οι ενέργειες του Krugman έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά από εκείνη της Enron.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι παραπλανητικές δηλώσεις της Enron μετρήθηκαν σε δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ του Krugman σε τρισεκατομμύρια.
Έτσι, η παραπληροφόρηση του Krugman μπορεί να βλάψει ολόκληρη τη χώρα και τις επόμενες γενιές, αν οι νομοθέτες και οι ψηφοφόροι ενεργήσουν σύμφωνα με αυτήν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης