Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Orban σνόμπαρε τον Biden – Ο Ούγγρος πρωθυπουργός αγνόησε επιδεικτικά την πρόσκληση του προέδρου των ΗΠΑ για συνάντηση

Ο Orban σνόμπαρε τον Biden – Ο Ούγγρος πρωθυπουργός αγνόησε επιδεικτικά την πρόσκληση του προέδρου των ΗΠΑ για συνάντηση
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός αρνήθηκε να μετάσχει στις εργασίες της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο
Σχετικά Άρθρα
Επιβεβαιώθηκε ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban σνόμπαρε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden την Τετάρτη (22/2/2023).
Ο Orban προσκλήθηκε να εκπροσωπήσει την Ουγγαρία καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των εννέα χωρών της «ανατολικής πλευράς» του ΝΑΤΟ, τη λεγόμενη «Συμμαχία των 9 του Βουκουρεστίου Β9» αλλά ο Orban δεν εμφανίστηκε.
Αντίθετα, έστειλε στη θέση του την πρόεδρο της Ουγγαρίας, Katalin Novák η οποία δεν έχει εκτελεστικές εξουσίες.

Κατά των κυρώσεων ο Orban


Ο Ούγγρος πρωθυπουργός ο οποίος υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ευθύνεται εν μέρει για την παράταση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, απέρριψε τις κυρώσεις στη Μόσχα και την αποστολή οπλισμό του Κίεβου.
Ωστόσο, ο Klaus Iohannis, πρόεδρος της Ρουμανίας, επέμεινε ότι «η B9 είναι πιο δυνατή από ποτέ».
Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Orban, Peter Szijjarto, απηύθυνε νέα έκκληση για ειρηνευτικές συνομιλίες, λέγοντας σε συνέντευξη Τύπου:
«Έχοντας δει και ακούσει τις χθεσινές (22/2/2023) ομιλίες των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, νομίζω ότι θα είχαν κάνει στην ανθρωπότητα πολύ μεγάλη εξυπηρέτηση μιλώντας ο ένας στον άλλο.»

«Να δοθεί ένα τέλος στη σύγκρουση»

«Είναι απαραίτητο να δοθεί ένα τέλος σε αυτή τη σύγκρουση αμέσως, γιατί εάν μια κατάπαυση του πυρός και οι ειρηνευτικές συνομιλίες δεν πραγματοποιηθούν αυτήν τη στιγμή, θα προκύψει τεράστιο πρόβλημα», δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών.
Ο Szijjarto τόνισε ότι «κάθε μέρα» που συνεχίζεται η σύγκρουση, «άνθρωποι πεθαίνουν, οικογένειες διαλύονται, οικογένειες φεύγουν από τη χώρα» και η πιθανότητα ενός πυρηνικού πολέμου αυξάνεται.
«Μην κάνετε την κατάσταση χειρότερη, ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει», πρόσθεσε ο Szijjarto.
Ο Biden στο πλαίσιο του τετραήμερου ταξιδιού του στην Ουκρανία και την Πολωνία συναντήθηκε με τους αρχηγούς κρατών των λεγόμενων χωρών της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία.
Ο Biden διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιταχύνουν την άμυνά τους στην Ανατολική Ευρώπη απέναντι σε μία επιθετική ενέργεια από τη Μόσχα.
Η Συμμαχία των 9 περιλαμβάνει τη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.
«Αυτοί είναι σε μεγάλο βαθμό η ομάδα των συμμάχων του ΝΑΤΟ στην ανατολική πλευρά που είναι βασικά και, ειλικρινά, κυριολεκτικά στην πρώτη γραμμή της συλλογικής μας άμυνας αυτή τη στιγμή», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας John Kirby.
Είπε ότι σκοπός του προέδρου στη συνάντηση ήταν να «επιβεβαιώσει την ακλόνητη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για την ασφάλεια αυτής της συμμαχίας και της διατλαντικής ενότητας».

Το άρθρο 5

«Η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ (…) είναι ξεκάθαρη. Το άρθρο 5 είναι μια ιερή υποχρέωση που έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ. Θα υπερασπιστούμε κυριολεκτικά κάθε σπιθαμή του ΝΑΤΟ», είπε ο Biden στη σύνοδο των «Εννέα του Βουκουρεστίου», στη Βαρσοβία.
Το άρθρο 5 ορίζει ότι μια επίθεση εναντίον οποιουδήποτε μέλους του ΝΑΤΟ θεωρείται επίθεση εναντίον όλων και απαιτεί την κοινή απάντησή τους.
Όταν ρωτήθηκε για την απόφαση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin να αποσύρει τη χώρα του από τη New START, την χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος».
Οι περισσότερες χώρες της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ τάσσονται ενθέρμως υπέρ της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και οι ηγέτες τους έχουν ζητήσει να σταλούν στο Κίεβο πρόσθετοι πόροι, όπως συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.
Ο Biden επανέλαβε στη σύνοδο ότι η Ουάσινγκτον έχει δεσμευτεί για την ασφάλεια των χωρών αυτών.
«Εσείς βρίσκεστε στην πρώτη γραμμή της συλλογικής άμυνάς μας.
Γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα τι διακυβεύεται σε αυτήν τη σύγκρουση.
Όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για την ελευθερία των δημοκρατιών σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο», τόνισε.
east_europe.png


«Άμεση απειλή»

Στη διακήρυξή τους μετά τη σύνοδο, οι «Εννέα του Βουκουρεστίου» ανέφεραν ότι δεσμεύονται να αυξήσουν τη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στα εδάφη τους ως μέτρο αποτροπής απέναντι στη Μόσχα. «Η Ρωσία είναι η σημαντικότερη και πιο άμεση απειλή για την ασφάλεια» των συμμάχων, σημείωσαν. Εξέφρασαν επίσης τη στήριξή τους στην Ουκρανία. «Η Ουκρανία ασκεί το νόμιμό δικαίωμά της στην αυτοάμυνα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα για να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο του εδάφους της. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες της Ουκρανίας για αυτόν τον σκοπό, για όσο χρειαστεί» αναφέρεται στο κείμενο.
Μετά την ολοκλήρωση της συνόδου, ο πρόεδρος της Πολωνίας Andrzej Duda είπε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι TVN24 ότι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα στείλουν στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη και, εάν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, η χώρα του μπορεί να εφοδιάσει το Κίεβο αρχικά με τα αεροπλάνα MiG που διαθέτει ακόμη στον στόλο της.
Ο Λιθουανός πρόεδρος Gitanas Nauseda είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνόδου πρότεινε στον Biden να αναπτύξει συστήματα HIMARS, επιθετικά ελικόπτερα και άλλα συστήματα επιτήρησης του εναέριου χώρου στις χώρες της Βαλτικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης