Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ωμή παραδοχή Stoltenberg: Πήγα για ύπνο εκείνο το βράδυ - Ξέραμε για την εισβολή στην Ουκρανία - Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί... 1 χρόνο μετά

Ωμή παραδοχή Stoltenberg: Πήγα για ύπνο εκείνο το βράδυ - Ξέραμε για την εισβολή στην Ουκρανία - Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί... 1 χρόνο μετά
Μήνες προειδοποιήσεων επιβεβαίωναν τα σενάρια ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Putin θα έκανε το «επόμενο βήμα» στην Ουκρανία εκείνη την ημέρα
Σχετικά Άρθρα
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Stoltenberg δήλωσε ωμά... ότι πήγε για ύπνο την παραμονή της 24ης Φεβρουαρίου 2022, λίγο πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν 1 χρόνο, γνωρίζοντας δηλαδή πολύ καλά το τι θα ακολουθούσε τις επόμενες ώρες...
Μήνες προειδοποιήσεων επιβεβαίωναν τα σενάρια ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Putin θα έκανε το «επόμενο βήμα» στην Ουκρανία εκείνη την ημέρα.
"Πήγα για ύπνο. Αλλά ήταν μια πολύ σύντομη νύχτα γιατί ήξερα ότι σε κάποιο στάδιο, μέσα στις επόμενες ώρες πως κάποιος επρόκειτο να με ξυπνήσει -- και αυτό ακριβώς συνέβη", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο σε συνέντευξή του μια εβδομάδα πριν της πρώτης επετείου.
«Γύρω στις τέσσερις, με κάλεσε ο αρχηγός του επιτελείου μου και μου είπε εν συντομία ότι ξεκίνησαν, δηλαδή η εισβολή ξεκίνησε. Καμία έκπληξη, γιατί το ξέραμε».
Ενώ πολλοί παγκοσμίως διατηρούσαν την ελπίδα μέχρι το τέλος ότι η Μόσχα δεν θα διακινδύνευε μια ευρείας κλίμακας επίθεση, δεν υπήρχε αμφιβολία για τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι ο Putin επρόκειτο να προχωρήσει σταρτιωτικά..
"Είναι πιθανό να σοκαριστείτε από τη βαρβαρότητα του πολέμου. Αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να εκπλαγείτε γιατί αυτό ήταν πραγματικά κάτι που είχε προβλεφθεί μήνες πριν από την εισβολή", είπε.

Το ΝΑΤΟ πλέον προειδοποιεί...

Τώρα, μετά από έναν χρόνος σε έναν πόλεμο που κόστισε δεκάδες χιλιάδες ζωές και ανέτρεψε την ασφάλεια της Ευρώπης, ο Stoltenberg προειδοποίησε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι έτοιμο για μια νέα εποχή αντιπαράθεσης με τη Ρωσία που θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ.
«Ο Πρόεδρος Putin θέλει μια διαφορετική Ευρώπη, θέλει μια Ευρώπη όπου μπορεί να ελέγχει τους γείτονες, όπου μπορεί να αποφασίζει τι μπορούν να κάνουν οι χώρες», είπε ο Γ. Γραμματέας ΝΑΤΟ.
«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μεγάλη επέκταση, η σύρραξη μπορεί να διαρκέσει πολλά, πολλά, πολλά, πολλά χρόνια».
Το μέτωπο που άνοιξε στην Ουκρανία έχει βυθίσει την Ευρώπη στην πιο επικίνδυνη κρίση της από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ώθησε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στη μεγαλύτερη αναθεώρηση της άμυνάς τους από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Ο Νορβηγός επικεφαλής της συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είπε ότι ήταν επιφυλακτικός να προβλέψει για πόσο καιρό θα συνεχιστεί η αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, επειδή η αλλαγή μπορεί να έρθει ξαφνικά.
«Είδαμε την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, είδαμε και την 11η Σεπτεμβρίου», είπε.
Το ΝΑΤΟ, είπε, «εξέταζε πάντα πού υπάρχουν ευκαιρίες για να έρθει ξανά σε μια κατάσταση όπου υπάρχει χώρος για μια καλύτερη σχέση, αλλά με την τρέχουσα συμπεριφορά του ρωσικού καθεστώτος, του καθεστώτος στη Μόσχα, δεν υπάρχει τρόπος».
Τα μέλη του ΝΑΤΟ δεν έχουν στείλει τις δικές τους δυνάμεις στην Ουκρανία και ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε πυρηνικό πόλεμο μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.
Αλλά από τότε που εισήλθαν τα ρωσικά τανκς, δεκάδες χιλιάδες ακόμη στρατεύματα του ΝΑΤΟ έχουν αναπτυχθεί στην ανατολική πλευρά της συμμαχίας και μια σειρά Ευρωπαίων συμμάχων αύξησαν τις αμυντικές δαπάνες.
Τα μέλη του ΝΑΤΟ, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν στείλει επίσης όπλα αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία για να τη βοηθήσουν να αντεπιτεθεί εναντίον της Ρωσίας.

«Το ΝΑΤΟ δεν άλλαξε»


Όμως ο Stoltenberg επέμεινε ότι η εισβολή «δεν άλλαξε τόσο πολύ το ΝΑΤΟ, γιατί πρέπει να θυμόμαστε ότι ο πόλεμος δεν ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022.
Ο πόλεμος ξεκίνησε το 2014, όταν η Ρωσία προσήρτησε για πρώτη φορά παράνομα την Κριμαία».
«Αυτό που έχουμε δει από την πλήρη εισβολή πέρυσι, είναι η αξία της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης να στέκονται μαζί, είναι η σημασία αυτού που κάναμε τα τελευταία χρόνια για να επενδύσουμε περισσότερο στην άμυνα, έχοντας αυξημένη ετοιμότητα», είπε.
«Έχει αποδείξει τη συνάφεια και τη σημασία του ΝΑΤΟ».
Ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας απέκρουσε τις κατηγορίες που το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να είχε κάνει περισσότερα για να αποτρέψει την εισβολή εξοπλίζοντας την Ουκρανία γρηγορότερα από την Κριμαία ή φέρνοντάς την πιο κοντά στην προστατευτική ασπίδα της συμμαχίας.
«Αυτός είναι ένας πόλεμοςπου επέλεξε ο Putin, υπάρχει μόνο ένας υπεύθυνος και αυτός είναι ο Πρόεδρος Putin και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων στη Μόσχα», είπε.
«Μπορούμε να αναλύσουμε, μπορούμε να συζητήσουμε, όλοι μπορούμε να εξετάσουμε διαφορετικές αποφάσεις, αλλά αυτό δεν αφαιρεί σε καμία περίπτωση την ευθύνη που έχει ο πρόεδρος Putin για αυτόν τον πόλεμο».
Και πρόσθεσε: «Μερικές φορές στην ιστορία, υπάρχει και το ασπρόμαυρο. Μερικές φορές είναι πραγματικά σωστό και λάθος».
Μετά από ένα χρόνο μαχών που και οι δύο πλευρές ισχυρίζονται ότι έχουν σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες εχθρούς τους, το ΝΑΤΟ προειδοποιεί για μια ανανεωμένη ρωσική επίθεση καθώς η Μόσχα ρίχνει περισσότερους στρατιώτες προς τις πρώτες γραμμές.
Ωστόσο, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι τα μέλη της συμμαχίας των 30 εθνών παραμένουν αφοσιωμένα όσο ποτέ στο να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία θα επικρατήσει τελικά.
«Είμαστε εκεί για να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και να της παρέχουμε τα όπλα, τα πυρομαχικά, την υποστήριξη που χρειάζονται», είπε.
«Αν ο Πρόεδρος Putin κερδίσει στην Ουκρανία, θα είναι μια τραγωδία για τους Ουκρανούς. Αλλά θα είναι επίσης επικίνδυνο για όλους εμάς, γιατί τότε το μήνυμα προς αυτόν και άλλους αυταρχικούς ηγέτες είναι ότι όταν χρησιμοποιούν στρατιωτική δύναμη μπορούν να επιτύχουν τους στόχους τους. "

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης