Τελευταία Νέα
Διεθνή

Watsa (Fairfax): Παράλογα υπερτιμημένες οι μετοχές, πιο φουσκωμένες τώρα από ό,τι την εποχή των dot-com

Watsa (Fairfax): Παράλογα υπερτιμημένες οι μετοχές, πιο φουσκωμένες τώρα από ό,τι την εποχή των dot-com
Φούσκες «βλέπει» στις αγορές ο ισχυρός άντρας της Fairfax, Prem Watsa...
Σχετικά Άρθρα
Φούσκες βλέπει στις αγορές, και δη στις μετοχές, ο ισχυρός άντρας της Fairfax, παγκοσμίως γνωστός ως Καναδός Warren Buffet, Prem Watsa…
Όπως λέει, ειδικά τα τεχνολογικά «χαρτιά» είναι πιο υπερτιμημένα τώρα από ό,τι κατά τη διάρκεια της φούσκας dot-com…
«Οι αποτιμήσεις των μετοχών και κυρίως των τεχνολογικών μετοχών είναι πιο παράλογα υπερτιμημένες τώρα από ό,τι κατά τη διάρκεια της φούσκας των dot-com…
Οι μετοχές που προσανατολίζονται στην αξία έναντι των μετοχών ανάπτυξης, ιδιαίτερα της τεχνολογίας, δεν ήταν ποτέ τόσο ακραίες, ξεπερνώντας ακόμη και τα άκρα της εποχής των dot-com το 2000.
«Καθώς η οικονομία συνεχίζει να εξομαλύνεται, αναμένουμε μια αναστροφή, με τις μετοχές που προσανατολίζονται στην αξία να έρχονται στο προσκήνιο» σύμφωνα με μια απομαγνητοφώνηση της κλήσης που δημοσιεύτηκε από το Seeking Alpha.
Όπως και η Berkshire Hathaway του Buffett, η Fairfax διαθέτει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο μετοχών.
Για να υποστηρίξει την άποψή του, ο Watsa πρότεινε μια σύγκριση του κραχ της dot-com μεταξύ 2000 και 2002, που «είδε» τις αμερικανικές μετοχές να καταγράφουν τρία συνεχόμενα έτη απωλειών.
Ο Nasdaq Composite υποχώρησε περίπου 39,3% το 2000, ακολουθούμενος από πτώση 21,1% το 2001 και 31,5% το 2002.
«Και αν η ιστορία είναι οδηγός, θα ακολουθήσουν κι άλλες πτώσεις.
Σημειώνω ότι ο Nasdaq υποχώρησε 50% το 2000 και τα επόμενα δύο χρόνια άλλο ένα 50%», είπε ο Watsa. 

Aξία…

Από την άλλη, ο επενδυτής είπε ότι οι μετοχές της εταιρείας του (αξία) παραμένουν βαθιά υποτιμημένες, αλλά αναμένει πως αυτό θα αλλάξει.
Σημείωσε δε ότι το χαρτοφυλάκιο της Fairfax διπλασιάστηκε σε αξία μεταξύ 2000 και 2002, ενώ οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ μειώθηκαν περίπου στο μισό κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου.
Ο Watsa επεσήμανε επίσης ότι παρά το ράλι της αγοράς φέτος, οι μετοχές της Big Tech όπως η Amazon και η Tesla εξακολουθούν να υποχωρούν απότομα σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά του 2021.
Επιπλέον, μικρότερες τεχνολογικές εταιρείες, όπως οι Zoom και Shopify, συνεχίζουν να διολισθαίνουν.
Η Fairfax και η Berkshire έχουν πολλές κοινές βασικές συμμετοχές, συμπεριλαμβανομένων των Bank of America, Chevron και Occidental Petroleum.
Ο Watsa συμμερίζεται επίσης την αγάπη του Buffett για τα στοιχήματα υψηλής συγκέντρωσης: επτά μετοχές, συμπεριλαμβανομένης της Blackberry, αντιπροσώπευαν σχεδόν το 90% του χαρτοφυλακίου των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Fairfax στα τέλη Δεκεμβρίου. 

Υπεραξίες στην Ελλάδα

Στο μεταξύ, η Eurobank και Alpha bank δίνουν σοβαρές λογιστικές υπεραξίες σε Fairfax που κατέχει το 33% της Eurobank και σε Reggeborgh που κατέχει το 5,6% της Alpha bank
To Fairfax, δηλαδή, έχει μέσο κόστος κτήσης τα 0,93 ευρώ και ιστορικό κόστος 2,52 ευρώ και η μετοχή της Eurobank έχει αναρριχηθεί στα 1,47 ευρώ περίπου που σημαίνει λογιστική υπεραξία σχεδόν 860 εκατ ευρώ, αφού η συνολική αξία του 33% των μετοχών της Eurobank ή 1,22 δισεκ. μετοχές ανέρχεται σε 1,8 δισεκ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης