Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Ρωγμές στον δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό για το ουκρανικό - Οδηγούν σε πολιτική κρίση;

Ιταλία: Ρωγμές στον δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό για το ουκρανικό - Οδηγούν σε πολιτική κρίση;
Οι τρεις πολιτικοί ηγέτες των δεξιού συνασπισμού που κυβερνά την Ιταλία έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις σε ότι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτές οι απόψεις αλληλοσυμπληρώνονται ή προκαλούν  ρωγμές στη δεξιά συμμαχία, αναρωτιούνται πολιτικοί αναλυτές
Σχετικά Άρθρα
Ο Silvio Berlusconi και η Giorgia Meloni μπορεί να ανήκoυν στον δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό αλλά για το θέμα της Ουκρανίας, εκφράζουν ριζικά αντίθετες προσεγγίσεις.
O Silvio Berlusconi που ήταν συμπαθών προς τη Ρωσία πολύ πριν ξεσπάσει η σύγκρουση στην Ουκρανία, άσκησε κριτική στην απόφαση της πρωθυπουργού Giorgia Meloni να συνταχθεί με τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky.
«Αν ήμουν εγώ πρωθυπουργός, δεν θα είχα πάει ποτέ να μιλήσω με τον Zelensky», δήλωσε ο ηγέτης της Forza Italia στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης και συνέχισε επιρρίπτοντας τις ευθύνες για τον πόλεμο στον Ουκρανό πρόεδρο.
«Θα αρκούσε να είχε σταματήσει τις επιθέσεις στις δύο αυτόνομες δημοκρατίες του Donbass, αλλά αυτό δεν το έκανε ποτέ, οπότε κρίνω τη συμπεριφορά αυτού του κυρίου πολύ, πολύ, πολύ αρνητικά», πρόσθεσε ο Berlusconi.
Το ζήτημα της Ουκρανίας αποτελεί εδώ και πολύ καιρό κομβικό σημείο διαμάχης εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, με τους πολιτικούς αναλυτές να δηλώνουν ότι υπήρξε ένα από τα πιο διχαστικά ζητήματα που αντιμετώπισε η κυβέρνηση του κεντροδεξιού συναπισμού από την ημέρα σχηματισμού της.

Υπέρ της Ουκρανίας η Meloni

«Ξέρετε ότι μπορείτε να βασιστείτε στην πιστή υποστήριξή μας για την υπόθεση της ελευθερίας», είχε δηλώσει η πρωθυπουργός της Ιταλίας Giorgia Meloni προς τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky, λίγο μετά την εκλογική της επιτυχία τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.
Πέντε μήνες μετά, η Meloni επανέλαβε την ίδια δέσμευση κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην πολωνική πρωτεύουσα τη Δευτέρα, 20/2/23, εν όψει του ταξιδιού της στο Κίεβο, επιμένοντας ότι «η Ιταλία θα παρέχει ανθρωπιστική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, για όσο καιρό είναι θύμα της ρωσικής επιθετικότητας».
Η Meloni ηγείται του κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας που είναι το μεγαλύτερο κόμμα στην ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού. 
Η ίδια  έχει υιοθετήσει τη γραμμή που υποστηρίζουν Γερμανία και Γαλλία σε ότι αφορά το ουκρανικό και υπόσχεται ακλόνητη υποστήριξη στον Zelensky, κυρίως σε μια προσπάθεια να γίνει αποδεκτή από τους δυτικούς ομολόγους της που αρχικά στάθηκαν πολύ επιφυλακτικοί απέναντι στην πολιτική της καταγωγή.
Ωστόσο οι εταίροι της στον δεξιό συνασπισμό έχουν δείξει πολύ λιγότερο ενθουσιασμό να υποστηρίξουν την Ουκρανία.

Υπέρ της Ρωσίας ο Berlusconi

Ερωτώμενος από δημοσιογράφο εκτός κάμερας εάν συμφωνεί με την θέση της Meloni ότι η ειρηνευτική συμφωνία στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας θα έρθει μόνο εάν και οι δύο πλευρές είναι εξίσου εξοπλισμένες στρατιωτικά, ο Berlusconi απάντησε, «Όχι» και κάλεσε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, αντί να εξοπλίζει την Ουκρανία, να προωθήσει ένα σχέδιο Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας υπό την προϋπόθεση της άμεσης κατάπαυσης του πυρός.
«Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα πρέπει να παραμερίσει τον Zelensky και να πει: Είμαι πρόθυμος στο τέλος του πολέμου να δημιουργήσω ένα σχέδιο Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Ένα σχέδιο Μάρσαλ 6, 7, 8, 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπό τον όρο ότι ο Zelensky θα διατάξει άμεσα κατάπαυση του πυρός γιατί από αύριο δεν θα του δώσουμε άλλα δολάρια ούτε άλλα όπλα». Μόνο κάτι τέτοιο θα πείσει αυτόν τον κύριο να συμφωνήσει σε μια κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε ο Berlusconi.

Προσεκτικός και στη γραμμή Orban o Salvini

Ενώ η Meloni και ο Berlusconi φαίνεται να βρίσκονται, δημοσίως τουλάχιστον, στα δύο αντίθετα άκρα του φάσματος σε ότι αφορά το ουρκανικό, ο τρίτος σημαντικός παίκτης του δεξιού συνασπισμού βρίσκεται κάπου στη μέση.
Ο Matteo Salvini, ο ηγέτης του κόμματος της Λέγκας, έχει ασκήσει αρκετές φορές κριτική στην απάντηση της Δύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία και ενώ η δεξιά του πτέρυγα φέρεται να έχει δεσμούς με τη Ρωσία, έχει αποφύγει να να κάνει οποιαδήποτε δημόσια δήλωση τόσο τολμηρή όσο αυτή του Berlusconi.
Ο Salvini υπήρξε ιδαίτερα δύσπιστος απέναντι στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που επιβλήθηκαν από τους δυτικούς συμμάχους.
Ωστόσο, το μεγάλο μέρος της κριτικής του το άσκησε πριν την εκλογική επιτυχία του δεξιού συνασπισμού στις εκλογές που έγιναν στα τέλη Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους.
«Πρέπει να υπερασπιστούμε την Ουκρανία; Ναι», είχε πει τότε ο Salvini.
«Αλλά δεν θα ήθελα οι κυρώσεις να βλάψουν περισσότερο αυτούς που τις επιβάλλουν από εκείνους που έχουν στόχο», είχε προσθέσει.
«Αν μπούμε στην κυβέρνηση, θα αλλάξουμε συμμαχίες; Όχι. Παραμένουμε βαθιά, περήφανα και γερά ριζωμένοι σε μια ελεύθερη και δημοκρατική Δύση που αντιτίθεται στον πόλεμο και την επιθετικότητα», είχε υποστηρίξει ο Salvini.
Ο ηγέτης της Λέγκας ωστόσο υπήρξε ωστόσο πολύ πιο συγκρατημένος από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο δεξιός συνασπισμός.
Η θέση του Salvini θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ευθυγραμμίζεται με τους ευρωπαίους ηγέτες της δεξιάς, όπως ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban ο οποίος υπήρξε εδώ και καιρό δημόσια αντίπαλος των αντιρωσικών κυρώσεων που επηρεάζουν αρνητικά τις ζωές των Ευρωπαίων.
«Στην αρχή νόμιζα ότι απλώς πυροβολήσαμε το πόδι μας αλλά τώρα φαίνεται ότι η ευρωπαϊκή οικονομία αυτοπυροβολήθηκε στο στήθος γι' αυτό και αγκομαχά», είπε ο Orban για τη δυτική προσέγγιση στις ρωσικές κυρώσεις πέρσι κι έκτοτε δεν έχει αλλάξει την άποψή του.

Θετικά τα εκλογικά αποτελέσματα παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις των ηγετών της δεξιάς στο ουκρανικό

Παρά το γεγονός ότι οι ηγέτες των τριών κύριων εταίρων του συνασπισμού μοιράζονται πολύ διαφορετικές απόψεις σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του ουκρανικού ζητήματος, οι διαφορές απόψεων δεν οδήγησαν σε δυσμενή εκλογικά αποτελέσματα.
Στην πραγματικότητα, η δεξιά συμμαχία πέτυχε σαρωτική νίκη αυτόν τον μήνα στις περιφερειακές εκλογές της Λομβαρδίας και του Λάτσιο, διατηρώντας τον έλεγχο της πρώτης και παίρνοντας τον έλεγχο της δεύτερης από την κεντροαριστερά.
Ωστόσο, με τις τελευταίες δηλώσεις Berlusconi, δημιουργούνται ρωγμές στους κόλπους του συναπισμού για το ουκρανικό και η ρήξη μπορεί να καταλήξει με δύο τρόπους.
Πρώτον, να οδηγήσει στην πολιτική κατάρρευση της δεξιάς συμμαχίας, η οποία μέχρι τώρα παρέμενε αρκετά συνεκτική και αποτελεσματική.
Δεύτερον, εναλλακτικά, οι δηλώσεις Berlusconi που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση από το κυρίαρχη δυτική άποψη, να ενισχύσουν την εικόνα της Giorgia Meloni στα μάτια των αρχικά δύσπιστων δυτικών ηγετών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης