Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στη Wall, μετά τα πρακτικά της Federal Reserve – Στο -0,16% ο S&P, o Nasdaq +0,13%

Μεικτά πρόσημα στη Wall, μετά τα πρακτικά της Federal Reserve – Στο -0,16% ο S&P, o Nasdaq +0,13%
Μεικτά πρόσημα στη Wall...
Μεικτά πρόσημα σημείωσαν οι βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, με την επενδυτική κοινότητα στις ΗΠΑ να έχει στραμμένο το βλέμμα της στη νομισματική πολιτική, μετά και τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed.
Όπως αναφέρεται στα πρακτικά, τα περισσότερα στελέχη της Fed επισήμαναν την ύπαρξη ενδείξεων ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί, αλλά όχι όσο χρειάζεται για να αποφευχθεί η ανάγκη για περισσότερες αυξήσεις στα επιτόκια.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα της μεταποίησης, η οικονομία παραμένει θερμή, με τον δείκτη PMI τον Φεβρουάριο να διαμορφώνεται στις 48,4 μονάδες έναντι 46,9 μονάδων τον Ιανουάριο, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Refinitiv ανέμεναν μια μέτρηση στις 47,2 μονάδες.
Ως φαίνεται λοιπόν η Fed θα πάρει ξανά το όπλο της, αυστηροποιώντας περαιτέρω τη νομισματική πολιτική, διά των επιτοκιακών αυξήσεων, όπερ σημαίνει «κακά μαντάτα» για την ανάπτυξη και τις μετοχές.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,26%, στις 33.045 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 υποχώρησε -0,16%, στις 3.991 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε αύξηση +0,13%, στις 11.507 μονάδες.
φδασφσδασφδφσασδαφ.JPG
Παράλληλα, καθοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 3,92% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 4,69%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI «βούλιαξε» 3,2% στα 73,95 δολ.

και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,1% στα 1.841 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,4% έναντι του ευρώ, στο 1,0603 δολ.

Την πεποίθησή του ότι η Federal Reserve μπορεί να νικήσει τον πληθωρισμό εξέφρασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του St. Louis James Bullard και τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων.
Ο Bullard δήλωσε στο CNBC ότι μια πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων τώρα θα έδινε στην FOMC που καθορίζει τα επιτόκια περισσότερες πιθανότητες να μειώσει τον πληθωρισμό, ο οποίος, αν και υποχωρεί λίγο από τα επισφαλή επίπεδα του 2022, εξακολουθεί να είναι υψηλός.
"Έχει γίνει δημοφιλές να λέμε: "Ας επιβραδύνουμε και ας διερευνήσουμε τον δρόμο προς το σημείο που πρέπει να φτάσουμε".
Ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο σημείο όπου η επιτροπή έθεσε το λεγόμενο τελικό ποσοστό", δήλωσε κατά τη διάρκεια ζωντανής συνέντευξης στο "Squawk Box".
Τα σχόλια αυτά έρχονται μια εβδομάδα αφότου ο Bullard και η πρόεδρος της Fed του Cleveland Loretta Mester δήλωσαν ότι και οι δύο πίεζαν για αύξηση του επιτοκίου κατά 0,50% στην τελευταία συνεδρίαση, αντί της κίνησης κατά 0,25% που ενέκρινε τελικά η FOMC.
Οι δύο αξιωματούχοι ανέφεραν ότι θα συνεχίσουν να ευνοούν μια πιο επιθετική κίνηση στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές, o DAX -0,8%

Πτώση κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον πληθωρισμό να παραμένει υψηλός.
Τα τελευταία στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν μια απροσδόκητη άνοδο της επιχειρηματικής δραστηριότητας αυτό το μήνα, αλλά οι αγορές μετοχών αντέδρασαν αρνητικά, καθώς αυτό υποδηλώνει ότι ο πληθωρισμός μπορεί να είναι πιο δύσκολο να τιθασευτεί, οδηγώντας σε υψηλότερα επιτόκια.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 0,01% στις 15.399 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,59% στις 7.930 μονάδες.
Στις 7.299 μονάδες με απώλειες 0,13% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 1,12% στις 27.101 μονάδες.
1_69.JPG
Στον εταιρικό τομέα, η Rio Tinto βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αφού η εισηγμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταλλευτική εταιρεία μείωσε περισσότερο από το ήμισυ το μέρισμά της, ενώ ανακοίνωσε μεγάλη πτώση των ετήσιων κερδών της, καθώς οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος υποχώρησαν λόγω της βραδύτερης ζήτησης, ιδίως από την Κίνα.

Στα μάκρο, δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης ο πληθωρισμός στη Γερμανία, καθώς οι πιέσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων παρέμειναν υψηλές λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι γερμανικές τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες για να συγκρίνονται με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξήθηκαν κατά 9,2% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας (Destatis) την Τετάρτη.
Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,5%, πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με τα μη εναρμονισμένα πρότυπα, οι γερμανικές τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 8,7% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο και 1,0% σε μηνιαία βάση, από τα αναθεωρημένα ποσοστά πληθωρισμού 8,1% τον Δεκέμβριο και 8,8% τον Νοέμβριο.
"Μετά από την επιβράδυνση στο τέλος του περασμένου έτους, ο πληθωρισμός παραμένει έτσι σε υψηλό επίπεδο", δήλωσε η Ruth Brand, πρόεδρος της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Joerg Kraemer δήλωσε ότι μετά τη μεθοδολογική αναθεώρηση του καλαθιού πληθωρισμού, "δεν υπάρχει σαφής πτωτική τάση στον πληθωρισμό από το φθινόπωρο".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης