Τελευταία Νέα
Διεθνή

Για πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων πιέζει τη Fed o Bullard - Κορύφωση κοντά στο 5,4%

Για πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων πιέζει τη Fed o Bullard - Κορύφωση κοντά στο 5,4%
Οι αγορές είναι νευρικές στον απόηχο αυτών των δηλώσεων
Σχετικά Άρθρα
Την πεποίθησή του ότι η Federal Reserve μπορεί να νικήσει τον πληθωρισμό εξέφρασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του St. Louis James Bullard και τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων.
Ο Bullard δήλωσε στο CNBC ότι μια πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων τώρα θα έδινε στην FOMC που καθορίζει τα επιτόκια περισσότερες πιθανότητες να μειώσει τον πληθωρισμό, ο οποίος, αν και υποχωρεί λίγο από τα επισφαλή επίπεδα του 2022, εξακολουθεί να είναι υψηλός.
"Έχει γίνει δημοφιλές να λέμε: "Ας επιβραδύνουμε και ας διερευνήσουμε τον δρόμο προς το σημείο που πρέπει να φτάσουμε".
Ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο σημείο όπου η επιτροπή έθεσε το λεγόμενο τελικό ποσοστό", δήλωσε κατά τη διάρκεια ζωντανής συνέντευξης στο "Squawk Box".
Τα σχόλια αυτά έρχονται μια εβδομάδα αφότου ο Bullard και η πρόεδρος της Fed του Cleveland Loretta Mester δήλωσαν ότι και οι δύο πίεζαν για αύξηση του επιτοκίου κατά 0,50% στην τελευταία συνεδρίαση, αντί της κίνησης κατά 0,25% που ενέκρινε τελικά η FOMC.
Οι δύο αξιωματούχοι ανέφεραν ότι θα συνεχίσουν να ευνοούν μια πιο επιθετική κίνηση στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Τι φοβούνται οι αγορές

Οι αγορές είναι νευρικές στον απόηχο αυτών των δηλώσεων, καθώς και μιας δέσμης στοιχείων για τον πληθωρισμό που ήταν υψηλότερα του αναμενόμενου, υποδαυλίζοντας τους φόβους ότι η Fed έχει περισσότερη δουλειά να κάνει για να μειώσει τις τιμές.
Όμως ο Bullard δήλωσε ότι η πιο επιθετική κίνηση θα είναι μέρος μιας στρατηγικής που πιστεύει ότι τελικά θα είναι επιτυχής.
"Αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να μειώνεται, νομίζω ότι θα είμαστε μια χαρά", δήλωσε.
"Ο κίνδυνος που διατρέχουμε τώρα είναι ότι ο πληθωρισμός δεν θα μειωθεί και θα επιταχυνθεί εκ νέου, και τότε τι θα κάνετε; Θα πρέπει να αντιδράσουμε, και αν ο πληθωρισμός δεν αρχίσει να μειώνεται, ξέρετε, κινδυνεύετε με επανάληψη της δεκαετίας του 1970 ... και δεν θέλετε να μπείτε σε αυτή τη διαδικασία.
Ας είμαστε επιθετικοί τώρα, ας θέσουμε τον πληθωρισμό υπό έλεγχο το 2023".
Οι αγορές εξακολουθούν σε μεγάλο βαθμό να αναμένουν ότι η Fed θα προχωρήσει με την κίνηση του 0,25% τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της CME Group.
Η διαπραγμάτευση προθεσμιακών συμβολαίων δείχνει, ωστόσο, ότι το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού αναφοράς θα κορυφωθεί σε ένα "τελικό" επίπεδο 5,36% αυτό το καλοκαίρι, υψηλότερο από την εκτίμηση 5,1% που έκαναν τα μέλη της επιτροπής τον Δεκέμβριο, αλλά περίπου σε συμφωνία με την πρόβλεψη του Bullard για επιτόκιο 5,375%.
Οι επενδυτές φοβούνται ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης