Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιμένει ο υψηλός πληθωρισμός στη Γερμανία - Στο 9,2% τον Ιανουάριο 2023

Επιμένει ο υψηλός πληθωρισμός στη Γερμανία - Στο 9,2% τον Ιανουάριο 2023
Δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης ο πληθωρισμός στη Γερμανία
Δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης ο πληθωρισμός στη Γερμανία, καθώς οι πιέσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων παρέμειναν υψηλές λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι γερμανικές τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες για να συγκρίνονται με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξήθηκαν κατά 9,2% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας (Destatis) την Τετάρτη.
Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,5%, πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με τα μη εναρμονισμένα πρότυπα, οι γερμανικές τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 8,7% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο και 1,0% σε μηνιαία βάση, από τα αναθεωρημένα ποσοστά πληθωρισμού 8,1% τον Δεκέμβριο και 8,8% τον Νοέμβριο.
"Μετά από την επιβράδυνση στο τέλος του περασμένου έτους, ο πληθωρισμός παραμένει έτσι σε υψηλό επίπεδο", δήλωσε η Ruth Brand,  πρόεδρος της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Joerg Kraemer δήλωσε ότι μετά τη μεθοδολογική αναθεώρηση του καλαθιού πληθωρισμού, "δεν υπάρχει σαφής πτωτική τάση στον πληθωρισμό από το φθινόπωρο".

Θα συνεχιστούν οι αυξήσεις επιτοκίων

Για τον οικονομολόγο, είναι πολύ νωρίς για να σημάνει η λήξη του μέτωπου του πληθωρισμού.
"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει αποφασιστικά τα βασικά της επιτόκια", δήλωσε.
Τα νοικοκυριά πλήρωσαν υψηλότερες τιμές ιδίως για την ενέργεια και τα τρόφιμα τον Ιανουάριο, δήλωσε η Brand.
Οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων ήταν 23,1% υψηλότερες σε ετήσια βάση, παρά τα κυβερνητικά μέτρα ελάφρυνσης. Εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7,2% τον Ιανουάριο.
Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 20,2% σε ετήσια βάση.
"Ο ρυθμός αύξησης των τιμών των τροφίμων ήταν έτσι και πάλι υπερδιπλάσιος του συνολικού ρυθμού πληθωρισμού", ανέφερε η στατιστική υπηρεσία.
"Παρατηρούμε αυξήσεις τιμών για πολλά αγαθά και, σε αυξανόμενο βαθμό, επίσης για τις υπηρεσίες", δήλωσε ο Μπραντ. Οι τιμές των αγαθών αυξήθηκαν κατά 12,7% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο και οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,5% σε ετήσια βάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης