Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές, o DAX -0,8% - Επιμένει ο πληθωρισμός, το βλέμμα στη Fed

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές, o DAX -0,8% - Επιμένει ο πληθωρισμός, το βλέμμα στη Fed
Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed αναμένονται αργότερα την Τετάρτη
Πτώση καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον πληθωρισμό να παραμένει υψηλός και το ενδιαφέρον των επενδυτών να στρέφεται στη δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταία συνεδρίασης της Fed.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,8% στις 15.278 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 1% στις 7.899 μονάδες. 
Στις 7.250 μονάδες με απώλειες 0,8% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί 0,9% στις 27.174 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει πτώση 1% στις 9.154 μονάδες.
Οριακές μεταβολές σημειώνουν τα futures των δεικτών της Wall Street. 
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια σημειώνει άνοδο 0,3% στις 2.191 μονάδες.
Το φυσικό αέριο σημειώνει άνοδο στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF Μαρτίου στα 49 ευρώ στο +2%.
Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
To brent υποχωρεί 0,9% στα 82,46 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό -0,9% στα 75,69 δολ. το βαρέλι.
Τα τελευταία στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν μια απροσδόκητη άνοδο της επιχειρηματικής δραστηριότητας αυτό το μήνα, αλλά οι αγορές μετοχών αντέδρασαν αρνητικά, καθώς αυτό υποδηλώνει ότι ο πληθωρισμός μπορεί να είναι πιο δύσκολο να τιθασευτεί, οδηγώντας σε υψηλότερα επιτόκια.
Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed νωρίτερα αυτό το μήνα αναμένονται αργότερα την Τετάρτη και θα μελετηθούν προσεκτικά για ενδείξεις σχετικά με το πόσο ψηλά προβλέπουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ότι θα ανέβουν τα επιτόκια, αφού τα πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ισχυρές λιανικές πωλήσεις, ισχυρότερη από την αναμενόμενη απασχόληση στις ΗΠΑ και στάσιμο πληθωρισμό.
Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, η Κεντρική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας αύξησε τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης στο 4,75%, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2008, και έδωσε σήμα για περισσότερες αυξήσεις καθώς ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος.
Στον εταιρικό τομέα, η Rio Tinto βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αφού η εισηγμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταλλευτική εταιρεία μείωσε περισσότερο από το ήμισυ το μέρισμά της, ενώ ανακοίνωσε μεγάλη πτώση των ετήσιων κερδών της, καθώς οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος υποχώρησαν λόγω της βραδύτερης ζήτησης, ιδίως από την Κίνα.

Επιμένει ο υψηλός πληθωρισμός στη Γερμανία - Στο 9,2% τον Ιανουάριο 2023

Δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης ο πληθωρισμός στη Γερμανία, καθώς οι πιέσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων παρέμειναν υψηλές λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι γερμανικές τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες για να συγκρίνονται με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξήθηκαν κατά 9,2% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας (Destatis) την Τετάρτη.
Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,5%, πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με τα μη εναρμονισμένα πρότυπα, οι γερμανικές τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 8,7% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο και 1,0% σε μηνιαία βάση, από τα αναθεωρημένα ποσοστά πληθωρισμού 8,1% τον Δεκέμβριο και 8,8% τον Νοέμβριο.
"Μετά από την επιβράδυνση στο τέλος του περασμένου έτους, ο πληθωρισμός παραμένει έτσι σε υψηλό επίπεδο", δήλωσε η Ruth Brand,  πρόεδρος της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Joerg Kraemer δήλωσε ότι μετά τη μεθοδολογική αναθεώρηση του καλαθιού πληθωρισμού, "δεν υπάρχει σαφής πτωτική τάση στον πληθωρισμό από το φθινόπωρο".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης