Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Putin – Biden δεν έχει χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν το «κόκκινο τηλέφωνο»

Ρωσία: Putin – Biden δεν έχει χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν το «κόκκινο τηλέφωνο»
Δεν αποχωρούμε, αναστέλλουμε τη συμμετοχή μας στη New Start λέει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου
Σχετικά Άρθρα
Οι πρόεδροι της Ρωσίας, Vladimir Putin και των ΗΠΑ, Joe Biden, μπορούν αλλά έως σήμερα δεν έχει χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν το «κόκκινο τηλέφωνο», την απευθείας γραμμή επικοινωνίας μεταξύ Λευκού Οίκου – Κρεμλίνου για την αντιμετώπιση κρίσεων, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
Σε συνέντευξη του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Peskov υποστηρίζει ότι οι δύο πρόεδροι δεν έχει χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν την εν λόγω «γραμμή», η οποία δημιουργήθηκε αμέσως μετά την κρίση με τους πυραύλους στην Κούβα τη δεκαετία του ’60.
Ερωτηθείς για το εάν αυτή η «γραμμή» εξακολουθεί και σήμερα να είναι σε λειτουργία, δεδομένης της επιδείνωσης των ρωσο – αμερικανικών σχέσεων εξαιτίας και του πολέμου στην Ουκρανία, ο Peskov απάντησε θετικά.
«Αναμφίβολα οι δύο ηγέτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γραμμή, εάν το θελήσουν» είπε ο Peskov, διευκρινίζοντας πάντως πως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποιο γεγονός που να έχει καταστήσει απαραίτητη την επικοινωνία μέσω αυτής της οδού.
Όπως είπε ο Peskov, η ρωσική πλευρά δεν έχει προγραμματίσει κάποια συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Δεν αποχωρούμε, αναστέλλουμε τη συμμετοχή στη New Start

Ο Peskov έδωσε διευκρινίσεις και για την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου για την διακοπή συμμετοχής της Ρωσίας στη συνθήκη New Start που προβλέπει τον περιορισμό του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας και των ΗΠΑ.
Όπως είπε ο Peskov, η Ρωσία δεν αποχωρεί αλλά αναστέλλει τη συμμετοχή της ενώ σημείωσε πως για να επικυρωθεί αυτή η απόφαση, θα πρέπει να υπάρξει έγκριση και από το ρωσικό κοινοβούλιο.
Ερωτηθείς για το εάν η Ρωσία είχε ενημερώσει τις ΗΠΑ για αυτήν την απόφαση της, ο Peskov απάντησε αρνητικά ενώ σε ερώτηση για το εάν έχουν υπάρξει αιτήματα από την αμερικανική πλευρά για επαφές των δύο πλευρών, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε πως δεν έχουν υπάρξει και ότι η Ρωσία έχει πληροφορηθεί από τα ΜΜΕ τις αντιδράσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg και του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Anthony Blinken.

Δεν θα δώσουμε στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συμφωνιών του Μινσκ

Ερωτηθείς για το εάν η Ρωσία πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα από τις διαπραγματεύσεις των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας για τις συνθήκες του Μινσκ, ο Peskov υποστήριξε πως ποτέ η Ρωσία δεν κάνει τέτοιου είδους κινήσεις.
«Δεν το κάναμε ποτέ, δεν θα το κάνουμε και τώρα.
Κανείς δεν έχει δώσει λεπτομέρειες.
Η Merkel, ο Hollande και ο Poroshenko απλώς ανακοίνωσαν ότι δεν έπαιρναν αυτά τα έγγραφα στα σοβαρά, και ότι αυτά τα έγγραφα απλά χρησιμοποιήθηκαν για να προετοιμάσουν την Ουκρανία για πόλεμο.
Αυτό είναι όλο.
Αντίθετα ο Putin έχει κάνει πολλά και έχει καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να εφαρμόσει αυτές τις συμφωνίες και να αναγκάσει την ουκρανική πλευρά να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Τώρα όμως καταλαβαίνουμε, ότι αυτό ήταν αδύνατο τότε» υποστήριξε ο Peskov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης