Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Πρόστιμο στην Εκκλησία των Μορμόνων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς - «Ξέχασαν» χαρτοφυλάκιο 32 δισ. δολαρίων

ΗΠΑ: Πρόστιμο στην Εκκλησία των Μορμόνων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς - «Ξέχασαν» χαρτοφυλάκιο 32 δισ. δολαρίων
Η Εκκλησία των Μορμόνων απαιτεί από τα μέλη της να δίνουν το 10% του εισοδήματός τους με τη μορφή της δεκάτης
Κατηγορίες σε έναν επενδυτικό βραχίονα της εκκλησίας των Μορμόνων για παραλείψεις στη δημοσιοποίηση και λανθασμένες καταθέσεις απήγγειλε η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC).
Η Ensign Peak, μια μη κερδοσκοπική οντότητα που λειτουργεί από την Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών, συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο 4 εκατομμυρίων δολαρίων επειδή δεν υπέβαλε έντυπα που θα αποκάλυπταν τις επενδύσεις της εκκλησίας σε μετοχές, και αντ' αυτού υπέβαλε έντυπα για εταιρείες-βιτρίνες που απέκρυπταν το χαρτοφυλάκιο της εκκλησίας - καθώς και ανακρίβειες σχετικά με τον έλεγχο της Ensign Peak επί των επενδυτικών αποφάσεων, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
Η ίδια η εκκλησία, η οποία απαιτεί από τα μέλη της να δίνουν το 10% του εισοδήματός τους με τη μορφή της δεκάτης, συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο 1 εκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η κατηγορία της SEC

Η εντολή της SEC διαπιστώνει ότι, από το 1997 έως το 2019, η Ensign Peak παρέλειψε να καταθέσει τα έντυπα 13F, τα έντυπα στα οποία οι διαχειριστές επενδύσεων υποχρεούνται να γνωστοποιούν την αξία ορισμένων τίτλων που διαχειρίζονται.
Σύμφωνα με τη διαταγή, η Εκκλησία ανησυχούσε ότι η δημοσιοποίηση του χαρτοφυλακίου της, το οποίο μέχρι το 2018 αυξήθηκε σε περίπου 32 δισεκατομμύρια δολάρια, θα οδηγούσε σε αρνητικές συνέπειες.
Για να αποκρύψει το ύψος του χαρτοφυλακίου της Εκκλησίας, και με τη γνώση και την έγκριση της Εκκλησίας, η Ensign Peak δημιούργησε δεκατρείς εικονικές LLC, δήθεν με τοποθεσίες σε όλες τις ΗΠΑ, και κατέθεσε τα έντυπα 13F στο όνομα αυτών των LLC και όχι στο όνομα της Ensign Peak.
Η διαταγή διαπιστώνει ότι η Ensign Peak διατηρούσε την επενδυτική διακριτική ευχέρεια επί όλων των σχετικών τίτλων, ότι ήλεγχε τις εικονικές εταιρείες και ότι καθοδηγούσε τους διορισμένους "διαχειριστές επιχειρήσεων", οι περισσότεροι από τους οποίους απασχολούνταν από την Εκκλησία, να υπογράφουν τις καταθέσεις στην Επιτροπή.
Τα έντυπα 13F των εικονικών LLCs ανέφεραν εσφαλμένα, μεταξύ άλλων, ότι οι LLCs είχαν την αποκλειστική επενδυτική διακριτική ευχέρεια και δικαίωμα ψήφου επί των τίτλων.
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τη διαταγή της SEC, η Ensign Peak διατηρούσε τον έλεγχο όλων των επενδυτικών αποφάσεων και των αποφάσεων ψήφου.

Άγνωστες οι επενδύσεις

Νωρίτερα αυτό το μήνα η Journal ανέφερε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ερευνά την εκκλησία των Μορμόνων, αφού ένας πρώην υπάλληλος αποκάλυψε το 2019 ότι η οργάνωση είχε συγκεντρώσει συμμετοχές ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το σημερινό μέγεθος των συμμετοχών της Ensign Peak παραμένει ένα καλά κρυμμένο μυστικό.
Η εταιρεία, με έδρα το Σολτ Λέικ Σίτι, συστάθηκε το 1997.
Σύμφωνα με τους κανόνες της SEC, πρέπει να γνωστοποιεί ορισμένα είδη επενδύσεων, όπως μετοχές εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, που διαχειρίζεται άμεσα, τα οποία ανέρχονταν σε περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια στις 30 Σεπτεμβρίου.
Το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο αποτελείται από επενδύσεις όπως τίτλοι σταθερού εισοδήματος, ιδιωτικές εταιρείες ή αμοιβαία κεφάλαια.
Η Ensign Peak εκτιμάται ότι είχε χαρτοφυλάκια ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019.
Οι διαχειριστές επενδύσεων με τουλάχιστον 100 εκατ. δολάρια υπό διαχείριση αναφέρουν δημοσίως τις μετοχές τους ανά τρίμηνο.
Η Ensign Peak και οι αξιωματούχοι της εκκλησίας λένε ότι δεν παραβίασαν κανέναν φορολογικό νόμο και ότι το ταμείο ήταν ένας "λογαριασμός για τις δύσκολες μέρες" που θα χρησιμοποιούνταν σε δύσκολες οικονομικές περιόδους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης