Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πλημμύρισαν χρήμα οι traders του ενεργειακού κλάδου και το μεταφέρουν σε μέταλλα, αγροτικά εμπορεύματα

Πλημμύρισαν χρήμα οι traders του ενεργειακού κλάδου και το μεταφέρουν σε μέταλλα, αγροτικά εμπορεύματα
Gunvor Group, Hartree Partners και Vitol Group επεκτείνονται στα παράγωγα μετάλλων και αγροτικών προϊόντων
Σχετικά Άρθρα
Aφού έβγαλαν περισσότερα χρήματα από ποτέ την τελευταία διετία, ορισμένοι από τους κορυφαίους παγκοσμίως traders του ενεργειακού κλάδου χρησιμοποιούν τα τεράστια κέρδη τους για να επεκταθούν στα μέταλλα και στα αγροτικά εμπορεύματα.
Ο λόγος αφορά τη Gunvor Group, την Hartree Partners LP και την Vitol Group που χρησιμοποιούν τα μεγάλα κέρδη που αποκόμισαν από τις συναλλαγές στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για να επενδύσουν και να διαφοροποιηθούν προς άλλα εμπορεύματα, έχοντας μάλιστα προσλάβει για το σκοπό αυτό traders αγροτικών προϊόντων και μετάλλων.
Προφανώς δεν είναι η πρώτη φορά που οι μεγάλοι traders του ενεργειακού κλάδου ασχολούνται με τις συγκεκριμένες αγορές, υπάρχουν όμως αρκετοί λόγοι που εξηγούν γιατί το ενδιαφέρον τους αυξάνεται στην παρούσα συγκυρία.

Γιατί επιλέγουν τώρα μέταλλα, εμπορεύματα

Η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχουν δημιουργήσει μεγάλη αστάθεια στις αγορές και έχουν δείξει πώς η αύξηση της τιμής ενός εμπορεύματος μπορεί να επηρεάσει τις τιμές κάποιου άλλου - όπως π.χ. η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου περιόρισαν την παραγωγή μετάλλων και αύξησαν το κόστος των λιπασμάτων.
Επιπλέον, μέταλλα όπως ο χαλκός και το λίθιο είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στην πράσινη ενέργεια και η έκρηξη των ανανεώσιμων πηγών ντίζελ στις ΗΠΑ ενισχύει τη ζήτηση των καλλιεργειών παραγωγής βιοκαυσίμων, συμβάλλοντας στη σύνδεση των αγορών εμπορευμάτων.
«Πρόκειται για μια προσεκτική διαφοροποίηση», δήλωσε ο Manish Marwaha, σύμβουλος εμπορευμάτων και πρώην διευθυντής στρατηγικής στον αγροτικό γίγαντα COFCO International Ltd.
«Τα περιθώρια κέρδους και τα έσοδα από το εμπόριο αγροτικών προϊόντων και μετάλλων έχουν επιδείξει μεγάλη αντολή τα τελευταία χρόνια».
Η κίνηση προς άλλες αγορές εμπορευμάτων έχει επίσης νόημα για ορισμένους μεγάλους traders του ενεργειακού κλάδου που επιδιώκουν να ανακτήσουν έσοδα που έχασαν κατά τη μεγάλη έξοδό τους από τη Ρωσία, είπε ο Marwaha.
Το εμπόριο των ενεργειακών πόρων — πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα ή ενέργειας — παραμένει σε μεγάλο βαθμό η βασική δραστηριότητα των κορυφαίων ανεξάρτητων εμπόρων, που δείχνουν να κινούνται προς τη διαπραγμάτευση παραγώγων για τα μέταλλα και τα αγροτικά εμπορεύματα - και όχι για τις φυσικές προμήθειες - προκειμένου να επωφεληθούν από τις ασταθείς τιμές.

Προσλήψεις για συναλλαγές σε παράγωγα

Μεταξύ των πρόσφατων προσλήψεων, ο Ian Oxley προσχώρησε στην Gunvor με έδρα τη Γενεύη εγκαταλείποντας την Freepoint Commodities, καθώς ο γίγαντας του εμπορίου ενέργειας εξετάζει πιο προσεκτικά τα βασικά μέταλλα. Η Gunvor έφερε επίσης τον Brad James και τον Jonathan Smith από τη Citigroup Inc. για να εμπορεύονται γεωργικά παράγωγα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Η Hartree, η οποία έχει επενδύσει σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη επιχείρηση μετάλλων, προσέλαβε τους Dmitry Filatov, Marek Wright και Richard Lee για να εμπορεύονται γεωργικά παράγωγα από πέρυσι.
Και ο κορυφαίος ανεξάρτητος έμπορος πετρελαίου Vitol προσέλαβε πέρυσι τον Carl Desjardins επικεφαλής μιας γεωργικής μονάδας καθώς εμπορεύεται από τους κόμβους της Γενεύης και του Χιούστον.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι μεγαλύτεροι traders του ενεργειακού κλάδου ασχολούνται με μέταλλα και αγροτικά προϊόντα.
Υπήρξαν ανάλογες προηγούμενες κινήσεις, με τη Vitol και την Gunvor να έχουν ολοκληρώσει τις «επιδρομές τους στις αγορές γεωργικών προϊόντων και μετάλλων πριν από έξι και πλέον χρόνια.
Παρ' όλες αυτές τις επεκτάσεις, ωστόσο η παρουσία των μεγάλων traders του ενεργειακού κλάδου εμπόρων ενέργειας σε άλλα εμπορεύματα παραμένει μικρή σε σύγκριση με των κυρίαρχων παικτών  όπως η Cargill Inc. στα αγροτικά προϊόντα ή ο όμιλος Trafigura στα μέταλλα.

Η ενεργειακή μετάβαση ανεβάζει τις τιμές όλων των κατηγοριών εμπορευμάτων

Ωστόσο, ακόμη και οι μικρές θέσεις μπορούν να παρέχουν πληροφορίες για τις συσχετισμούς των κινήσεων των τιμών στις συναλλαγές των εμπορευμάτων - για παράδειγμα, επειδή οι τομείς της ενέργειας και των τροφίμων ανταγωνίζονται για καλλιέργειες εν μέσω μιας διευρυνόμενης αγοράς βιοκαυσίμων, σύμφωνα με τον συνεργάτη της McKinsey & Co. Roland Rechtsteiner.
«Βασικά έχετε να κάνετε με παρόμοιους αντισυμβαλλομένους», είπε.
«Η αστάθεια είναι ο βασικός μοχλός που αποδίδει κέρδη στον κλάδο – και η υποκείμενη μεγα-τάση που είναι η ενεργειακή μετάβαση, η οποία επηρεάζει όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης