Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαριές απώλειες στη Wall, στη σκιά της νομισματικής σύσφιξης και των γεωπολιτικών εντάσεων – Στο -2% ο S&P 500, o Nasdaq -2,50%

Βαριές απώλειες στη Wall, στη σκιά της νομισματικής σύσφιξης και των γεωπολιτικών εντάσεων – Στο -2% ο S&P 500, o Nasdaq -2,50%
Αρνητικά πρόσημα στη Wall Street...
Bαριές απώλειες σημείωσαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, με την ανησυχία για περαιτέρω νομισματική σύσφιξη να ασκεί πιέσεις στις αγορές.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ τα οποία εντείνουν την ανησυχία για τις πληθωριστικές πιέσεις… που υποχωρούν μεν, αλλά λιγότερο του αναμενομένου, με τους επενδυτές να αναμένουν τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed, αύριο Τετάρτη 22/02.
Ως φαίνεται λοιπόν η Fed θα πάρει ξανά το όπλο της, αυστηροποιώντας περαιτέρω τη νομισματική πολιτική, διά των επιτοκιακών αυξήσεων, όπερ σημαίνει «κακά μαντάτα» για την ανάπτυξη και τις μετοχές.
Περαιτέρω μεταβλητότητα προκαλείται από τις γεωπολιτικές εντάσεις, με τον Ρώσο πρόεδρο Putin να παγώνει τη συμμετοχή της Ρωσίας στη συνθήκη Start για τα πυρηνικά... 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση 2%, στις 33.129 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 υποχώρησε -2%, στις 3.997 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε μείωση -2,5%, στις 11.492 μονάδες.
φασδφσαδσφαδφσδα.JPG
Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων, η αλυσίδα ειδών οικιακής βελτίωσης Home Depot (-7%), αν και κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη της, δεν επιβεβαίωσε τις προβλέψεις για τα έσοδα, ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτική για το επόμενο διάστημα, επικαλούμενη το περιβάλλον του υψηλού πληθωρισμού, τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τα προβλήματα στις αγορές εργασίας.
Από την πλευρά του ο κολοσσός του λιανικού εμπορίου Walmart Inc. (+0,61%) ανακοίνωσε σήμερα κέρδη και πωλήσεις που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ωστόσο οι προβλέψεις του για το α' τρίμηνο και το σύνολο της χρήσης δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες της αγοράς.
Την δεύτερη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του Dow Jones σημείωσε η Intel, κλείνοντας στο -5,61%, καθώς η Morgan Stanley μείωσε τις εκτιμήσεις τις για τις πωλήσεις PC το 2023.
Η έκθεση της επηρέασε αρνητικά το σύνολο των μετοχών του κλάδου των ημιαγωγών με την Nvidia να κλείνει στο -3,43%, της Qualcomm στο -3,15%, την Micron στο -2,39% και την AMD 2,20%

Στο μεταξύ, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά 13 μονάδες βάσης στο 3,95% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά 10 μονάδες βάσης στο 4,73%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI υποχώρησε 0,3% στα 76,36 δολ.

και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,4% στα 1.842 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ, στο 1,0653 δολ.

Στα μάκρο, οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ βρέθηκαν τον Ιανουάριο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 χρόνων, αλλά ο ρυθμός της μείωσης επιβράδυνε, εγείροντας συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η πτώση της αγοράς κατοικιών έχει αγγίξει τον «πάτο» της.
Συγκεκριμένα, οι μεταπωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν κατά 0,7% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 4 εκατομμυρίων μονάδων τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε η Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR).
Aυτή ήταν η δωδέκατη διαδοχική μηνιαία πτώση και η πιο μακρόχρονη από το 1999.
Εν τω μεταξύ, η μέση τιμή πώλησης τον Ιανουάριο ενισχύθηκε κατά 1,3% σε σχέση με πέρυσι φτάνοντας τα 359.000 δολάρια.

Την ίδια στιγμή, Σημαντική αύξηση κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ για τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η S&P Global.
Ειδικότερα, ο PMI μεταποίησης στην αμερικανική οικονομία διαμορφώθηκε στις 48,4 μονάδες έναντι 46,9 μονάδων τον Ιανουάριο, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Refinitiv ανέμεναν μια μέτρηση στις 47,2 μονάδες.
Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο του PMI μεταποίησης των τελευταίων 4 μηνών.
Ο PMI υπηρεσιών στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στις 50,5 μονάδες έναντι 46,8 μονάδων τον Ιανουάριο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 46,8 μονάδες. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο του PMI των υπηρεσιών για τους τελευταίους 8 μήνες.
Ο σύνθετος PMI για την αμερικανική οικονομία διαμορφώθηκε στις 50,2 μονάδες έναντι 46,8 μονάδων τον Ιανουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 47,5 μονάδες.

Υπό πίεση οι ευρωπαϊκές αγορές, o DAX -0,52%

Υπό πίεση παρέμειναν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τα στοιχεία PMI σε Ευρωζώνη και Ηνωμένο Βασίλειο.
«Βαρίδι» για τον Stoxx 600 αποτελεί η μετοχή της HSBC, με πτώση 1,2%.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 0,52%, στις 15.397 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,46%, στις 7.977 μονάδες.
Στις 7.308 μονάδες με απώλειες 0,37% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 0,68%, στις 27.409 μονάδες.
gfds.JPG
Στον εταιρικό τομέα, η HSBC βρίσκεται στο επίκενττρο, αφού η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης ανακοίνωσε νωρίτερα την Τρίτη απότομο άλμα στα κέρδη του τέταρτου τριμήνου, προσφέροντας παράλληλα ειδικό μέρισμα για την πώληση της καναδικής της επιχείρησης.
Η BHP κατέγραψε απότομη πτώση στα κέρδη του εξαμήνου λόγω της επιβράδυνσης της ζήτησης στην Κίνα και της εξασθένησης των τιμών του σιδηρομεταλλεύματος, αλλά η αγγλοαυστραλιανή μεταλλευτική εταιρεία εξέφρασε την εμπιστοσύνη της για τους επόμενους μήνες, ελπίζοντας σε ανάκαμψη της ζήτησης από την Κίνα, τον μεγαλύτερο πελάτη της.

Στα μάκρο, η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γερμανία και τη Γαλλία ενισχύθηκε τον Φεβρουάριο, εν μέρει χάρη στη αποκλιμάκωση των προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού και σε έναν χειμώνα ηπιότερο από το συνηθισμένο, οδηγώντας σε ανάκαμψη την ευρύτερη Ευρωζώνη.
Ο μηνιαίος flash σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global για τη Γερμανία - τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης - διαμορφώθηκε σε υψηλό οκτώ μηνών, στο 51,1, πάνω από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για 50,4 και ξεπερνώντας το βασικό όριο των 50 μονάδων που υποδηλώνει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Ο ίδιος δείκτης για τη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, άγγιξε υψηλότερο του αναμενόμενου υψηλό επτά μηνών, στο 51,6.
Τα στοιχεία της Τρίτης έρχονται καθώς η Ευρώπη στοχεύει να αποφύγει την ύφεση, παρά το πλήγμα που δέχθηκε από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία πέρυσι.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη βρίσκεται σε υψηλό ενός έτους και ο πληθωρισμός έχει δείξει σημάδια κάμψης, αν και σε υψηλά επίπεδα.
Η ταχεία χαλάρωση των περιορισμών στην παραγωγή από την πλευρά της προσφοράς συνέβαλε στην αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Γερμανία σε "ευρεία βάση", σύμφωνα με την έρευνα της S&P Global.
Αλλά με τις νέες παραγγελίες στη μεταποίηση να εξακολουθούν να συρρικνώνονται, οι παραγωγοί αγαθών παραμένουν "μόνο συγκρατημένα αισιόδοξοι" για το επόμενο έτος.
Στη Γαλλία, εν τω μεταξύ, ο βασικός τομέας των υπηρεσιών τροφοδότησε την πρώτη ανάπτυξη της οικονομίας από τον Οκτώβριο του 2022.
"Ωστόσο, είναι δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα αν βρισκόμαστε σε σημείο καμπής και η γαλλική οικονομία βρίσκεται πλέον σε πορεία ανάκαμψης", δήλωσε ο ανώτερος οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence, Joe Hayes.
"Η ύφεση στον τομέα της μεταποίησης εντάθηκε τον Φεβρουάριο και οι συνθήκες ζήτησης στον τομέα αυτό είναι σαφώς ακόμη εύθραυστες".
Οι αριθμοί οδήγησαν την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη των 20 μελών σε υψηλό εννέα μηνών, στο 52,3, από 50,3 τον Ιανουάριο και πάνω από τις εκτιμήσεις για 50,6.
Η αύξηση της ζήτησης, η επούλωση των αλυσίδων εφοδιασμού, η μείωση του ανεκτέλεστου του βιβλίου παραγγελιών και η βελτίωση της εμπιστοσύνης στήριξαν την άνοδο, σημείωσε η S&P Global.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης