Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 9 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Φεβρουάριο 2023

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 9 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Φεβρουάριο 2023
Τα στοιχεία της Τρίτης έρχονται καθώς η Ευρώπη στοχεύει να αποφύγει την ύφεση
Η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γερμανία και τη Γαλλία ενισχύθηκε τον Φεβρουάριο, εν μέρει χάρη στη αποκλιμάκωση των προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού και σε έναν χειμώνα ηπιότερο από το συνηθισμένο, οδηγώντας σε ανάκαμψη την ευρύτερη Ευρωζώνη.
Ο μηνιαίος flash σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global για τη Γερμανία - τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης - διαμορφώθηκε σε υψηλό οκτώ μηνών, στο 51,1, πάνω από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για 50,4 και ξεπερνώντας το βασικό όριο των 50 μονάδων που υποδηλώνει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Ο ίδιος δείκτης για τη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, άγγιξε υψηλότερο του αναμενόμενου υψηλό επτά μηνών, στο 51,6.
Τα στοιχεία της Τρίτης έρχονται καθώς η Ευρώπη στοχεύει να αποφύγει την ύφεση, παρά το πλήγμα που δέχθηκε από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία πέρυσι.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη βρίσκεται σε υψηλό ενός έτους και ο πληθωρισμός έχει δείξει σημάδια κάμψης, αν και σε υψηλά επίπεδα.
Η ταχεία χαλάρωση των περιορισμών στην παραγωγή από την πλευρά της προσφοράς συνέβαλε στην αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Γερμανία σε "ευρεία βάση", σύμφωνα με την έρευνα της S&P Global.
Αλλά με τις νέες παραγγελίες στη μεταποίηση να εξακολουθούν να συρρικνώνονται, οι παραγωγοί αγαθών παραμένουν "μόνο συγκρατημένα αισιόδοξοι" για το επόμενο έτος.
Στη Γαλλία, εν τω μεταξύ, ο βασικός τομέας των υπηρεσιών τροφοδότησε την πρώτη ανάπτυξη της οικονομίας από τον Οκτώβριο του 2022.
"Ωστόσο, είναι δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα αν βρισκόμαστε σε σημείο καμπής και η γαλλική οικονομία βρίσκεται πλέον σε πορεία ανάκαμψης", δήλωσε ο ανώτερος οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence, Joe Hayes.
"Η ύφεση στον τομέα της μεταποίησης εντάθηκε τον Φεβρουάριο και οι συνθήκες ζήτησης στον τομέα αυτό είναι σαφώς ακόμη εύθραυστες".
Οι αριθμοί οδήγησαν την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη των 20 μελών σε υψηλό εννέα μηνών, στο 52,3, από 50,3 τον Ιανουάριο και πάνω από τις εκτιμήσεις για 50,6.
Η αύξηση της ζήτησης, η επούλωση των αλυσίδων εφοδιασμού, η μείωση του ανεκτέλεστου του βιβλίου παραγγελιών και η βελτίωση της εμπιστοσύνης στήριξαν την άνοδο, σημείωσε η S&P Global.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης