Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τραγωδία δίχως τέλος σε Τουρκία, Συρία - 11 νεκροί, 500 τραυματίες από τα 6,4 Ρίχτερ

Τραγωδία δίχως τέλος σε Τουρκία, Συρία - 11 νεκροί, 500 τραυματίες από τα 6,4 Ρίχτερ
Νέες καταρρεύσεις κτηρίων και νέοι απεγκλωβισμοί από τα συντρίμμια
Σχετικά Άρθρα
(upd) Αυξάνει ώρα με την ώρα ο νέος απολογισμός θυμάτων σε Τουρκία και Συρία από τους τρεις διαδοχικούς μετασεισμούς – με τον ισχυρότερο στα 6,4 Ρίχτερ – που έπληξαν εκ νέου χθες Δευτέρα 20/2 το απόγευμα την επαρχία Hatay, στη νότια Τουρκία, στα σύνορα με τη βορειοδυτική Συρία και που έγιναν αισθητοί σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, από το Λίβανο και την Κύπρο. μέχρι την Αίγυπτο.
Βάσει του τελευταίου επίσημου απολογισμού τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία, έντεκα άνθρωποι (6 σε Τουρκία, 5 στη Συρία) έχασαν τη ζωή τους από τους χθεσινούς μετασεισμούς, τη στιγμή που ο αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, έχουν ήδη ξεπεράσει τους 47.000.
Οι χθεσινοί μετασεισμοί προκάλεσαν πανικό στους κατοίκους των πληγεισών περιοχών, καθώς κατέρρευσαν πολλά ακόμα ετοιμόρροπα κτήρια.
Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις, τα σωστικά συνεργεία χρειάστηκε να επέμβουν για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους, τους οποίους οι μετασεισμοί πέτυχαν, τη στιγμή που βρίσκονταν στα συντρίμμια των σπιτιών τους για να συγκεντρώσουν κάποια από τα υπάρχοντα τους.
8_7.jpg
4_14.jpg
Περίπου 500 τραυματίες

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Τουρκίας, Fahrettin Koca τουλάχιστον 294 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τους μετασεισμούς, εκ των οποίων οι 18 είναι σε σοβαρή κατάσταση και έχουν ήδη μεταφερθεί σε νοσοκομεία.
Μάλιστα, κάποια νοσοκομεία και δομές υγείας χρειάστηκε να εκκενωθούν από τους ασθενείς τους, καθώς εμφανίστηκαν ρωγμές στα κτήρια.
Την ίδια στιγμή, στη Συρία γίνεται λόγος για περισσότερους από 200 τραυματίες.
5_9.jpg
Καταρρεύσεις κτηρίων

Επιπλέον, οι τουρκικές αρχές γνωστοποίησαν πως πολλά κτήρια στην Samandag κατέρρευσαν, αν και τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης την έχουν εγκαταλείψει μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.
Εκτιμάται πως 385.000 διαμερίσματα στις 10 πληγείσες επαρχίες της Τουρκίας έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ συνολικά εκτιμάται πως 118.000 κτήρια έχουν καταρρεύσει.

Οι τρεις νέοι μετασεισμοί

Οι τρεις νέες, ισχυρές σεισμικές δονήσεις που συντάραξαν τη γειτονική Τουρκία άρχισαν λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδας.
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, ο πρώτος σεισμός είχε μέγεθος 6,4 Ρίχτερ και το επίκεντρο του εντοπίστηκε στην τοποθεσία Ντεφνέ, εντός της Συρίας, σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD και σε απόσταση 14 χλμ. νοτιοανατολικά της Αντάκιας στην Τουρκία και 70 χλμ. βόρεια της Λατάκειας στη Συρία.
Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν στα 2 χλμ.
Λίγα λεπτά αργότερα σημειώθηκε και δεύτερος σεισμός μεγέθους 5,8 της κλίμακας Ρίχτερ, στην παρακείμενη περιοχή του Σαμαντάγκ και μετά από δυο ώρες ακολούθησε και τρίτος σεισμός μεγέθους 5,2 Ρίχτερ στην ίδια ακριβώς περιοχή.
6_9.jpg
Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές τη Τουρκίας, από τις 6 Φεβρουαρίου έως σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 6.200 μετασεισμοί.
Στις πληγείσες περιοχές έχουν στηθεί πάνω από 216.000 σκηνές και 6.000 κοντέινερ, ενώ εκτιμάται πως περισσότεροι από 400.000 κάτοικοι έχουν ήδη εγκαταλείψει τις σεισμόπληκτες επαρχίες.
Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι φιλοξενούνται σε προσωρινούς καταυλισμούς.

Περίπου 6.000 νεκροί στη Συρία

Θύματα όμως από τους χθεσινούς μετασεισμούς αναφέρθηκαν και στη Συρία.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 5 νεκρούς και για τουλάχιστον 200 τραυματίες.
Σημειώνεται πως από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, η Συρία – τόσο η κυβέρνηση Assad όσο και οι αντάρτες – έχει ανακοινώσει περίπου 6.000 νεκρούς, εκ των οποίων οι 4.525 στα βορειοδυτικά της χώρας.

Διαφωνίες σεισμολόγων - Σε κάθε περίπτωση οι μεγάλοι σεισμοί θα συνεχιστούν

Ο σεισμολόγος Okan Tuisiuz δήλωσε για τον σεισμό στο Χατάι:
«Πρόκειται για νέο σεισμό, όχι για μετασεισμό. Διότι το ρήγμα που ξεκινά από το Καχραμάνμαράς, το οποίο ονομάζουμε ρήγμα Άμανος, είχε σπάσει μέχρι να φτάσει στην Αντιόχεια.
Τώρα υπάρχει μια σεισμική προσδοκία από την Αντιόχεια μέχρι τη Μεσόγειο Θάλασσα».
Αντίθετα, ο επίσης σεισμολόγος καθηγητής Ovgun Ahmet Ertzan υποστήριξε ότι και οι τρεις νέοι μεγάλοι σεισμοί θεωρούνται μετασεισμοί των δίδυμων σεισμών που συγκλόνισαν την Τουρκία πριν από δύο εβδομάδες.
Ο ίδιος τόνισε ότι το Ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας και το Ρήγμα της Νεκράς Θάλασσας συγκρούστηκαν.
«Όλοι πρέπει να κοιμούνται σε σπίτια κοντέινερ, στα αυτοκίνητά τους, σε σκηνές. Τέτοιοι μετασεισμοί δυστυχώς θα συνεχίσουν να συμβαίνουν», είπε ο Ertzan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης