Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nagy (Ουγγαρία): Μονομερείς ενέργειες για την προστασία των αγροτών από τον ανταγωνισμό των φθηνών ουκρανικών σιτηρών

Nagy (Ουγγαρία): Μονομερείς ενέργειες για την προστασία των αγροτών από τον ανταγωνισμό των φθηνών ουκρανικών σιτηρών
Ο εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία στην Ευρώπη το 2021 ανήλθαν σε 287.000 τόνους, αλλά το 2022 έφτασαν τα 2,8 εκατομμύρια τόνους, γεγονός που κατέστη σοβαρό πρόβλημα για τους Ευρωπαίους αγρότες που αδυνατούν να ανταγωνιστούν τα ουκρανικά σιτηρά χαμηλού κόστους.
Σχετικά Άρθρα
Αυστηρούς ελέγχους στις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων, με τρόπο που πάντως δεν θα παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ανακοίνωσε ότι εισάγει η Ουγγαρία, προκειμένου να προστατέψει τους εγχώριους παραγωγούς σιτηρών από τις έκρηξη των εισαγωγών αδασμολόγητων ουκρανικών σιτηρών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κάνει τίποτα για να περιορίσει τις εισαγωγές φθηνών ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών που προκαλούν προβλήματα στην αγορά αγροτικών προϊόντων της Ουγγαρίας, οπότε η κυβέρνηση της χώρας υποχρεώθηκε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας István Nagy.
Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, όταν φαινόταν ότι η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να εξάγει τα σιτηρά της δια θαλάσσης, η ΕΕ έσπευσε να καταργήσει τους εξαγωγικούς δασμούς στο Κίεβο, επιτρέποντας στις ουκρανικές καλλιέργειες να πλημμυρίσουν ελεύθερα στην Ευρώπη σε πολύ χαμηλές τιμές.
Η αρχική ιδέα ήταν ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα φρόντιζαν ώστε οι αποστολές ουκρανικών σιτηρών να επανεξαχθούν στην παγκόσμια αγορά.
Η πραγματικότητα, ωστόσο, ήταν ότι οι πολύ μεγάλες ποσότητες αδασμαλόγητων ουκρανικών εξαγωγών παρέμειναν εντός της ευρωπαϊκής αγοράς και άρχισαν να καταστρέφουν συστηματικά το εμπόριο σιτηρών των κρατών μελών.

Δεκαπλασιάστηκαν οι εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών στην Ευρώπη μέσα σε ένα χρόνο

Οι εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία το 2021 ανήλθαν σε 287.000 τόνους, αλλά το 2022 έφτασαν τα 2,8 εκατομμύρια τόνους, γεγονός που κατέστη σοβαρό πρόβλημα για τους Ευρωπαίους αγρότες που αδυνατούν να ανταγωνιστούν τα ουκρανικά σιτηρά χαμηλού κόστους.
Η επισφαλής κατάσταση για τους ευρωπαίους αγρότες δεν μεταβλήθηκε όταν άνοιξαν ξανά τα ουκρανικά λιμάνια και οι Ουκρανοί πλημμύρισαν την Ευρωπαϊκή Ένωση με τα σιτηρά τους, προκαλώντας όμως τέτοια στρέβλωση στην αγορά που τα κράτη μέλη της Ανατολικής Ευρώπης τα οποία και πλήττονται περισσότερο — Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβακία, Ρουμανία και Βουλγαρία — εξέδωσαν κοινή δήλωση προς τις Βρυξέλλες ζητώντας βοήθεια.
Ο Ούγγρος υπουργός Γεωργίας István Nagy έγραψε σε δήλωση ότι:
«Οι χώρες σέβονται τα ευρωπαϊκά μέτρα που επιδιώκουν να διοχετεύσουν τα ουκρανικά σιτηρά στην παγκόσμια αγορά, αλλά καθώς η τρέχουσα κατάσταση προκαλεί την καταστροφή της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ, έχουν καθήκον να διατηρήσουν την ισορροπία της προστατεύοντας παράλληλα τα συμφέροντα των εγχώριων και ευρωπαίων αγροτών. .»
«Οι Βρυξέλλες δεν στέκονται στο πλευρό των Ούγγρων και των αγροτών της Κεντρικής Ευρώπης και δεν προσφέρουν καμία βοήθεια για την προστασία των Ούγγρων, Ρουμάνων, Πολωνών ή Βούλγαρων παραγωγών που δεν μπορούν να επιβιώσουν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από τους αγρότες της Κεντρικής Ευρώπης να πληρώσουν το τίμημα των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας αντί να επιμερίσουν τα βάρη».
Ο Nagy πρόσθεσε ότι εκτός από τις καλλιέργειες σιτηρών, οι φθηνές εξαγωγές μελιού και πουλερικών της Ουκρανίας πλήττουν επίσης τις αγορές των κρατών μελών της ΕΕ σε «τεράστιες ποσότητες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης