Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ηχηρό μήνυμα Κίνας σε ΗΠΑ: Αλλάξτε στάση για την Ουκρανία – Μην μας κουνάτε το δάχτυλο

Ηχηρό μήνυμα Κίνας σε ΗΠΑ: Αλλάξτε στάση για την Ουκρανία – Μην μας κουνάτε το δάχτυλο
Για ένα ενδεχόμενο ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία θα μιλήσει στη Μόσχα ο ΥΠΕΞ της Κίνας, Wang Yi
Σχετικά Άρθρα
Ηχηρό μήνυμα στις ΗΠΑ να αλλάξουν στάση όσον αφορά το ζήτημα της ουκρανικής κρίσης και παράλληλα να σταματήσουν να της κουνούν το δάχτυλο στέλνει η Κίνα, τη στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi επισκέπτεται σήμερα Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου τη Μόσχα με κύριο αντικείμενο ένα ενδεχόμενο ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία.
«Ο κύριος λόγος του ταξιδιού του είναι να αυξηθεί ο ρόλος του Πεκίνου στη διευθέτηση του ουκρανικού ζητήματος» επισημαίνει σε δημοσίευμα της η ρωσική εφημερίδα Kommersant, αναφερόμενη στην επίσκεψη του Wang Yi, ο οποίος κατά την ομιλία του στη Διεθνή Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες με την «υστερική» συμπεριφορά τους.

Πυρά στις ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, σε ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Wang Wenbin υποστήριξε πως η Κίνα δεν αποδέχεται την κριτική των ΗΠΑ για τις σινο-ρωσικές σχέσεις και ζητά από τις ΗΠΑ να προσεγγίσουν το πρόβλημα της Ουκρανίας με υπεύθυνο τρόπο και να αλλάξουν τη στάση τους.
«Ποτέ δεν θεωρήσαμε κατάλληλες τις επικριτικές δηλώσεις των ΗΠΑ σχετικά με τις σινο-ρωσικές σχέσεις.
Η Ουάσινγκτον μας ασκεί πίεση.
Δεν το δεχόμαστε» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, αναφέροντας πως το Πεκίνο δεν θα δεχθεί ποτέ οι ΗΠΑ να τις κουνούν το δάκτυλο όσον αφορά τις σχέσεις της με τη Ρωσία.
«Η συνολική στρατηγική συνεργασίας της Κίνας βασίζεται στη μη αντιπαράθεση και στη μη στόχευση τρίτων, η οποία εμπίπτει στην κυριαρχία δύο ανεξάρτητων χωρών» τόνισε ο Wenbin.

Αλλάξτε στάση

«Επιμένουμε στο ότι οι ΗΠΑ πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τις ενέργειες τους και να κάνουν πραγματικά βήματα προς τη συμφιλίωση και την προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών όσον αφορά την Ουκρανία» υποστήριξε ο Κινέζος αξιωματούχος, αναφέροντας πως είναι οι ΗΠΑ και όχι η Κίνα που παρέχουν όπλα στο Κίεβο, συνδράμοντας με αυτόν τον τρόπο στην κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Όπως είπε, η Κίνα πάντα πρέσβευε την ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.

Δεν δίνουμε όπλα στη Ρωσία

«Οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να κατηγορούν τους άλλους και να διασπείρουν ψευδείς πληροφορίες» τόνισε ο Wenbin, απαντώντας επί της ουσίας στα όσα είπε ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, Anthony Blinken, ότι δηλαδή θα δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν πως η Κίνα συνδράμει στρατιωτικά τη Ρωσία.
Σημειώνεται ότι ο Blinken ανέφερε σε δηλώσεις του για τις συνομιλίες που είχε με τον Wang Yi, ότι «μιλήσαμε για τον πόλεμο που διεξάγεται από τη Ρωσία και για τις ανησυχίες που έχουμε όσον αφορά το γεγονός ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει θανατηφόρα υποστήριξη στη Ρωσία».

Έκκληση στην Ευρώπη

Πυρά κατά των ΗΠΑ εξαπέλυσε και ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Wang Yi, ο οποίος στην ομιλία του στο Μόναχο, είπε – χωρίς να κατονομάσει - πως υπάρχουν «μερικές δυνάμεις που φαίνεται ότι δεν θέλουν να επιτύχουν οι διαπραγματεύσεις ούτε να τελειώσει σύντομα ο πόλεμος».
Σε αυτό το πλαίσιο απηύθυνε έκκληση για διάλογο και κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες «να σκεφθούν με ηρεμία» πώς μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως στις 24 Φεβρουαρίου, όταν και συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping θα εκφωνήσει μια ομιλία που στοχεύει στην κατάπαυση πυρός και στην ειρήνη στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης