Διεθνή

Γιατί η Ανατολή και ο Νότος δεν καταδικάζουν τη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία

Γιατί η Ανατολή και ο Νότος δεν καταδικάζουν τη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία
Η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας έδωσε ώθηση στη διαμόρφωση μιας νέας παγκόσμιας τάξης που βασίζεται στην πολυπολικότητα
Σχετικά Άρθρα
Εάν παρατηρήσει κανείς τις ψηφοφορίες στα Ηνωμένα Έθνη για διάφορες πτυχές και θέματα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία (που στις 24 Φεβρουαρίου συμπληρώνει έναν χρόνο από την έναρξη της), θα αντιληφθεί ότι αρκετά σημαντικά - με οικονομική, πολιτική και στρατιωτική ισχύ - κράτη, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία αλλά και πολλά αφρικανικά και ασιατικά κράτη επιλέγουν να δηλώνουν «αποχή», επιλέγουν την ουδετερότητα προκειμένου να μην καταδικάσουν και να μην βρεθούν απέναντι στη Ρωσία, συντασσόμενοι με το ευρύτερο «δυτικό στρατόπεδο».
Αν και τόσο η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία έχουν ταχθεί υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, δεν έχουν καταδικάσει την απόφαση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin παρά το γεγονός ότι απευθύνουν εκκλήσεις και δηλώνουν έτοιμοι να συνδράμουν στην αποκατάσταση της ειρήνης.

Ιστορική δικαιοσύνη

«Η παγκόσμια πλειοψηφία βλέπει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία μέσα από το πρίσμα της ιστορικής Δικαιοσύνης» αναφέρει ο Alexei Drobinin, διευθυντής του τμήματος σχεδιασμού εξωτερικής πολιτικής του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας σε άρθρο του το περιοδικό «Russia in Global Affairs».
«Εννοείται πως οι βαθύτεροι λόγοι για την απροθυμία της παγκόσμιας πλειοψηφίας να γίνει μέρος του αντιρωσικού συνασπισμού δεν έχουν άμεση σχέση με την Ουκρανία.
Ρώσοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι «οι κάτοικοι του πρώην «τρίτου κόσμου» το θεωρούν δίκαιο και ιστορικά μη αναστρέψιμο να αντιταχθείς στους πρώην αποικιοκράτες.
Οι ενέργειες της Ρωσίας αντιμετωπίζονται μέσα από το πρίσμα της ιστορικής δικαιοσύνης» τονίζει ο Ρώσος διπλωμάτης.

Οι BRICS ξεπέρασαν τη G7

Όπως επισημαίνει ο Drobinin, η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας έχει δώσει ώθηση σε έναν ποιοτικό μετασχηματισμό της παγκόσμιας κατάστασης και στη διαμόρφωση μιας νέας παγκόσμιας τάξης που βασίζεται στην πολυπολικότητα.
«Στις αρχές του 21ου αιώνα, η επιταχυνόμενη άνοδος της Ανατολής και του Νότου του πλανήτη «έσπασε» το οικονομικά και ηθικά αβάσιμο παράδειγμα, στο οποίο κυριαρχούσε η Δύση.
Το 2021 οι χώρες της BRICS ξεπέρασαν τη G7 όσον αφορά το μερίδιο τους στον παγκόσμιο όγκο οικονομικής δραστηριότητας, συμμετέχοντας στη διαμόρφωση του 32% του παγκόσμιου ΑΕΠ σε όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης.
Την οικονομική ανάπτυξη ακολουθεί ο πολιτικός υποκειμενισμός, η ίδια η κυριαρχία των εθνών – κρατών.
Σε κάθε μια από τις μακρο-περιφέρειες του κόσμου, έχει αναδειχθεί ένα ηγετικό κράτος ή πολλά ηγετικά κράτη» επισημαίνει ο Ρώσος διπλωμάτης.

Απροθυμία για κυρώσεις στη Ρωσία

«Υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας έδωσε ώθηση σε έναν ποιοτικό μετασχηματισμό της κατάστασης.
Αυτό αποδεικνύεται από την απροθυμία της παγκόσμιας πλειοψηφίας να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και στην εκστρατεία πολιτικής προπαγάνδας της Δύσης» υποστηρίζει ο Drobinin.
Όπως λέει, «τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας τον Νοέμβριο του 2022 επί του σχεδίου του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για «αποζημίωση για ζημίες στην Ουκρανία» είναι ενδεικτικά.
Περισσότερες από τις μισές χώρες μέλη του ΟΗΕ αρνήθηκαν να υποστηρίξουν αυτό το κείμενο» τονίζει ο Drobinin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης