Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία – Ρήγμα στην κυβέρνηση: Ενστάσεις του SPD για το ύψος των αμυντικών δαπανών και τον κανόνα του 2% του ΑΕΠ

Γερμανία – Ρήγμα στην κυβέρνηση: Ενστάσεις του SPD για το ύψος των αμυντικών δαπανών και τον κανόνα του 2% του ΑΕΠ
Η Saskia Esken συμπρόεδρος του κόμματος εξέφρασε της αντιρρήσεις της για τον στόχο του ΝΑΤΟ όσον αφορά το ύψος των αμυντικών δαπανών κάθε μέλος του, στο 2% ΑΕΠ
H συμπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στη Γερμανία εμφανίστηκε δύσπιστη σχετικά με το στόχο του ΝΑΤΟ για το ύψος των αμυντικών δαπανών κάθε μέλος του, στο 2% ΑΕΠ της χώρας.
Ειδικότερα, η Saskia Esken δληλωσε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) ότι πάντα αναρωτιόταν αν αυτή η αναλογία είναι η κατάλληλη.
Το κόμμα του καγκελαρίου Olaf Scholz που είναι παραδοσιακά αρνητικό στην αυξηση των αμυντικών δαπανών δεσμεύτηκε πρόσφατα στον στόχο του 2% του ΝΑΤΟ, αλλά όπως και με τον μικρότερο εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού τους Πράσινους, ορισμένα μέλη του δεν έχουν πειστεί ακόμα.
Σύμφωνα με την FAZ, η Esken εξέφρασε σκεπτικισμό για τις προσπάθειες του υπουργού Άμυνας Boris Pistorius (επίσης στελέχους του SPD) να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.
«Δέκα δισεκατομμύρια ευρώ ακόμα είναι πολλά χρήματα», είπε.
Ο τακτικός αμυντικός προϋπολογισμός της Γερμανίας για το 2023 προέβλεπε αρχικά περίπου 50 δισ. ευρώ, ποσό σημαντικά χαμηλότερο από τα 75 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 2% της οικονομικής παραγωγής της χώρας.
Σημειώνεται ότι λίγες μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πριν από ένα χρόνο, ο Scholz ανακοίνωσε τη σύσταση ενός ειδικού ταμείου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανανέωση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης