Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Οι εκβιασμοί των ΗΠΑ δεν θα καθορίσουν τις σχέσεις μας με τη Ρωσία – Να αποκηρυχθεί η ανεξαρτησία της Ταϊβάν

Κίνα: Οι εκβιασμοί των ΗΠΑ δεν θα καθορίσουν τις σχέσεις μας με τη Ρωσία – Να αποκηρυχθεί η ανεξαρτησία της Ταϊβάν
Σκληρή απάντηση της κινεζικής διπλωματίας στις «παραινέσεις» των ΗΠΑ για απομόνωση της Ρωσίας από την Κίνα
Σχετικά Άρθρα
Κόλαφος είναι η απάντηση της Κίνας στους φόβους που εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο NBC την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023.
Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι η Κίνα σχεδιάζει να δώσει στη Ρωσία θανατηφόρα όπλα, δήλωσε ο Blinken κάνοντας μάλιστα γνωστό, πως μετέφερε την ανησυχία του αυτή στη συνάντηση που είχε στο Μόναχο με τον επικεφαλής του Κεντρικού Γραφείου Εξωτερικών Υποθέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας, Wang Yi.
Η Κίνα απαντά, σε αυτές τις διπλωματικές «παραινέσεις» ξεκάθαρα ότι δεν θα δεν θα δεχτεί ποτέ τις πιέσεις και τις απειλές της Ουάσιγκτον στις ρωσο-κινεζικές σχέσεις, όπως επισήμανε ο Wang Yi .
«Δεν θα δεχθούμε ποτέ καθοδήγηση των ΗΠΑ, ακόμη και απειλές για άσκηση πίεσης στις ρωσο-κινεζικές σχέσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023 το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας χαρακτήρισε, επίσης, ανεύθυνες τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού

Οι αρχές των σχέσεων με την Κίνα

Ο Wang Yi τόνισε σχετικά ότι οι ρωσο-κινεζικές σχέσεις συνολικής εταιρικής σχέσης και στρατηγικής αλληλεπίδρασης βασίζονται στις αρχές της μη ευθυγράμμισης (με τις πολιτικές τρίτων μερών), της μη αντιπαράθεσης και της μη στόχευσης τρίτων μεσών και αποτελούν εσωτερικό ζήτημα στο πλαίσιο άσκησης της κυριαρχίας των δύο ανεξάρτητων κρατών.
Ο Κινέζος διπλωμάτης σημείωσε επίσης ότι στο ουκρανικό ζήτημα, η Κίνα έπαιζε πάντα εποικοδομητικό ρόλο, υποστήριζε την προώθηση της ειρήνης και τις διαπραγματεύσεις.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως μεγάλη δύναμη, θα πρέπει να προωθήσουν μια πολιτική λύση στην κρίση, αντί να ρίξουν λάδι στη φωτιά και να επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία», δήλωσε ο Wang Yi.

Ανεξαρτησία της Ταϊβάν

Είναι απαραίτητο να αντιταχθούμε αποφασιστικά στην «ανεξαρτησία της Ταϊβάν» προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν, δήλωσε ο Wang Yi, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken στο Μόναχο.
«Για να διατηρηθεί η σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν, είναι απαραίτητο να αντιταχθούμε αποφασιστικά στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν και να τηρήσουμε ειλικρινά την αρχή της μίας Κίνας», δήλωσε ο Wang Yi στον επίσημο ιστότοπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Wang Yi τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να «σεβαστεί τα ιστορικά δεδομένα» και επίσης να τηρήσει τις πολιτικές της δεσμεύσεις και να τηρήσει τη δέσμευσή της ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν».
Η κατάσταση γύρω από την Ταϊβάν κλιμακώθηκε σημαντικά μετά από μια επίσκεψη στο νησί στις αρχές Αυγούστου του περασμένου έτους από τη Nancy Pelosi, τότε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ .
Η Κίνα, η οποία θεωρεί το νησί μια από τις επαρχίες της, καταδίκασε την επίσκεψη της Pelosi, βλέποντας σε αυτή την κίνηση την υποστήριξη των ΗΠΑ της αυτονομίας της Ταϊβάν και πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας.
Οι επίσημες σχέσεις μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης της ΛΔΚ και της νησιωτικής επαρχίας της διακόπηκαν το 1949 όταν οι δυνάμεις τουe εθνικιστικού κόμματος Kuomintang με ηττημένες σε έναν εμφύλιο πόλεμο με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, μεταφέρθηκαν στην Ταϊβάν.
Οι επιχειρηματικές και ανεπίσημες επαφές μεταξύ του νησιού και της ηπειρωτικής Κίνας αποκαταστάθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, τα μέρη άρχισαν να έρχονται σε επαφή μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων - της Ένωσης Πεκίνου για την Ανάπτυξη των Σχέσεων κατά μήκος του Στενού της Ταϊβάν και του Cross-Strait Exchange Foundation.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης