Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην Τουρκία ο Blinken - Συνομιλίες για βοήθεια των ΗΠΑ μετά τον σεισμό και στο βάθος...η ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο NATO

Στην Τουρκία ο Blinken - Συνομιλίες για βοήθεια των ΗΠΑ μετά τον σεισμό και στο βάθος...η ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο NATO
Τη Δευτέρα 20/2 ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θα έχει διμερείς συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Cavusoglu, ενώ αναμένεται να συναντηθεί  και με τον Τούρκο πρόεδρο, R.T. Erdogan
Σχετικά Άρθρα
Επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί σήμερα, Κυριακή 19/2, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Α. Blinken, όπου θα έχει σειρά επαφών για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί η Ουάσινγκτον να βοηθήσει περαιτέρω την Άγκυρα στις προσπάθειες που καταβάλλει για να αντιμετωπίσει των συνεπειών του πρόσφατου καταστροφικού σεισμού, αλλά και το ζήτημα της καθυστέρησης των υποψηφιοτήτων της Σουηδίας και της Φινλανδίας για προσχώρηση στο NATO, τις οποίες η Τουρκία αρνείται να επικυρώσει.
Σημειώνεται ότι η πρώτη επίσκεψη του A. Blinken στην Τουρκία ως υπουργού Εξωτερικών προετοιμάζεται εδώ και καιρό, αν και γίνεται δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, σε αντίθεση με κάποιους από τους προκατόχους του, όπως η H. Clinton, που μέσα στους τρεις μήνες της θητείας τους πραγματοποίησαν την επίσκεψη.
Πάντως, σύμφωνα με αναλυτές, η καθυστέρηση δείχνει το τεταμένο κλίμα μεταξύ των δύο χωρών, που επιδεινώθηκε από το 2019 μετά την αγορά από την Άγκυρα ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας.

Συνομιλίες

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη γειτονική χώρα, απ΄ όπου στη συνέχεια θα ταξιδέψει για την Ελλάδα, ο Α. Blinken θα μεταβεί στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην επαρχία των Αδάνων στη νότια Τουρκία, για να πραγματοποιήσει με ελικόπτερο περιοδεία στην περιοχή που επλήγη από τον σεισμό.
Τη Δευτέρα 20/2 ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θα έχει διμερείς συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Cavusoglu. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο υπουργοί είχαν τηλεφωνικές επικοινωνίες μετά τον σεισμό, προκειμένου να συζητήσουν με ποιον τρόπο μπορεί η Ουάσινγκτον να βοηθήσει την Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ, μετά τον σεισμό, απέστειλαν στην Τουρκία ομάδα ερευνών και διάσωσης, ιατρικές προμήθειες, μηχανήματα θραύσης σκυροδέματος και επιπρόσθετη χρηματοδότηση 85 εκατομμυρίων δολαρίων σε ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία καλύπτει επίσης την Συρία.
Σημειώνεται ότι ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη Συρία, προκαλώντας τον θάνατο πάνω από 46.000 ανθρώπων και αφήνοντας πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους άστεγους.
Επίσης, ο Α. Blinken αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, R.T. Erdogan, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του προγράμματος της επίσκεψής του.

Για ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο NATO

Στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών που θα έχει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στην Τουρκία αναμένεται να κυριαρχήσει και το ζήτημα της καθυστέρησης των υποψηφιοτήτων της Σουηδίας και της Φινλανδίας για προσχώρηση στο NATO, τις οποίες η Τουρκία αρνείται μέχρι στιγμής να επικυρώσει, υποστηρίζοντας ότι κυρίως η Στοκχόλμη προσφέρει καταφύγιο σε, όπως τα χαρακτηρίζει, μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων.
Μάλιστα, πρόσφατα η Τουρκία άφησε να εννοηθεί ότι θα εγκρίνει μόνο την ένταξη της Φινλανδίας στον διεθνή οργανισμό.

Στην Ελλάδα ο Blinken στις 21/2

Αμέσως μετά την Τουρκία, ο Blinken έρχεται στην Αθήνα για να εγκαινιάσει τον τέταρτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ -Ελλάδας στις 21 Φεβρουαρίου.
Όσον αφορά την Ελλάδα, η ανακοίνωση του State Department επισημαίνει ότι «στην Αθήνα, ο Blinken θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργόν Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικώνν Ν. Δένδια και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, για να συζητήσουν την αμυντική συνεργασία, την ενεργειακή ασφάλεια και την κοινή μας δέσμευση για την υπεράσπιση της δημοκρατίας.
Ο Blinken θα εγκαινιάσει τον τέταρτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας στις 21 Φεβρουαρίου».
Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών , A. Blinken, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, σε συνέντευξή του στις18/2 ανέφερε ότι «καταδεικνύει εκ νέου, με τον πλέον απτό τρόπο, την εμπιστοσύνη των ΗΠΑ ως προς τον αδιαμφισβήτητο ρόλο της χώρας μας στην προάσπιση της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή, εν μέσω ραγδαίων γεωπολιτικών εξελίξεων».
«Θα επισφραγίσει την ανάδειξη της Ελλάδας - χάρη στις εντατικές προσπάθειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη - ως έναν από τους πλέον αξιόπιστους εταίρους των ΗΠΑ σε γεωστρατηγικό επίπεδο», όπως σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά την ατζέντα της επίσκεψης, θα περιλαμβάνει θέματα διμερούς συνεργασίας, με αιχμή του δόρατος το στρατηγικό διάλογο Ελλάδας - ΗΠΑ και περιφερειακά ζητήματα, ιδίως όσον αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης