Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Στην τελική ευθεία το πρόγραμμα στήριξης της Ουκρανίας – Στα 40 με 48 δισ. δολ. οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2023

ΔΝΤ: Στην τελική ευθεία  το πρόγραμμα στήριξης της Ουκρανίας – Στα 40 με 48 δισ. δολ. οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2023
 Τι δήλωσε στο CNBC η γενική διευθύντρια του Ταμείου Kristalina Georgieva για το ουκρανικό πρόγραμμα διάσωσης
Εβδομάδες απέχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) από την οριστικοποίηση του ολοκληρωμένου προγράμματος στήριξης της Ουκρανίας, δήλωσε στο CNBC η γενική διευθύντρια του Ταμείου Kristalina Georgieva το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023.
Οι δηλώσεις έρχονται λίγες ώρες αφότου το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού με τις ουκρανικές αρχές, ανοίγοντας το δρόμο για συνομιλίες σχετικά με ένα πλήρες πρόγραμμα δανεισμού που θα στηρίξει την οικονομία του Κιέβου και θα προωθήσει την προσπάθειά του να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το σχέδιο υπόκειται πλέον στην έγκριση της διοίκησης του ΔΝΤ.
«Ο χρόνος δεν είναι φίλος της Ουκρανίας σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες πολέμου», είπε χαρακτηριστικά η Georgieva και πρόσθεσε ότι «μιλάμε για μερικές εβδομάδες, όχι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.»
Η επικεφαλής του ΔΝΤ εξήγησε ότι η χώρα πληροί τις απαιτήσεις της σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική, τη διακυβέρνηση, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα.
«Έχουμε μια χώρα όπου οι θεσμοί λειτουργούν.
Όπου πληρώνονται οι συντάξεις.
Όπου υπάρχουν κοινωνικές υπηρεσίες.
Όπου η κυβέρνηση ενδιαφέρεται έντονα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ακόμη και όταν οι βόμβες πέφτουν», σημείωσε.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ η χώρα θα μπορούσε να χρειαστεί οικονομική στήριξη που θα ξεπεράσει τα 40 δισ. δολάρια φέτος, ακόμη και όταν η οικονομία της Ουκρανίας προβλέπεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη μετά από συρρίκνωση κατά 30% το 2022.
«Η Ουκρανία χρειάζεται το ΔΝΤ σε αυτή την πολύ κρίσιμη στιγμή», τόνισε η Γκεοργκίεβα. «Γιατί; Επειδή οι οικονομικές ανάγκες είναι σημαντικές: Τις τοποθετούμε κάπου μεταξύ 40-48 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρέχον έτος».
«Και δεύτερον, επειδή η χώρα χρειάζεται όντως την πολιτική στήριξη που παρέχει το ΔΝΤ.
Η λειτουργία μιας οικονομίας που είναι σε πόλεμο δεν είναι ασήμαντη υπόθεση», πρόσθεσε.

Επιτάχυνση της ένταξης της Ουκρανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια

Εκτός από τη στήριξη της οικονομίας της Ουκρανίας εν μέσω της σύγκρουσης, η επικεφαλής του ΔΝΤ επισήμανε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα βοηθήσουν επίσης στην «επιτάχυνση» των προσπαθειών της Ουκρανίας να ενταχθεί τελικά στην ΕΕ.
«Θέτουμε την επιθυμία της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προτεραιότητα στο έργο μας», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Ανήκουν εκεί και το Ταμείο, φυσικά, μπορεί να τους βοηθήσει να βαδίσουν με πιο γοργά βήματα αυτόν τον δρόμο», κατέληξε

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης