Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Βρετανία ανάβει το φυτίλι, που απειλεί να τινάξει τον κόσμο – Η Πολωνία στέλνει αεροσκάφη στην Ουκρανία

Η Βρετανία ανάβει το φυτίλι, που απειλεί να τινάξει τον κόσμο –  Η Πολωνία στέλνει αεροσκάφη στην Ουκρανία
Tο Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει η πρώτη χώρα που θα παρέχει στην Ουκρανία όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας, τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak
Σχετικά Άρθρα
Αμετανόητη η Βρετανία προετοιμάζεται για να βάλει σε περιπέτειες ολόκληρο τον κόσμο.
Μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες και κυρίως το ΝΑΤΟ να «διπλασιάσουν τη στρατιωτική υποστήριξη» στην Ουκρανία.
Έκανε γνωστό πως το 2023 το Ηνωμένο Βασίλειο θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τα 2,3 δισεκ. λίρες, ποσό με το οποίο ενίσχυσε την Ουκρανία το 2022.
Επίσης είπε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει η πρώτη χώρα που θα παρέχει στην Ουκρανία όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας.
O Sunak μίλησε για φρικιαστικά εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας και πρόσθεσε, πως η Μόσχα «πρέπει να λογοδοτήσει για την τρομερή καταστροφή που έχει προκαλέσει».
Σύμφωνα με τον ίδιο η Ρωσία έχει διαπράξει σωρεία παραβάσεων και παραβιάσεων σε χώρες εκτός της συλλογικής ασφάλειας.
Ο Sunak περιελαβα το ανωτέρω το μήνυμα σε ομιλία του στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, μια ετήσια συνάντηση αρχηγών κρατών, υπουργών Άμυνας και άλλων ηγετών του κόσμου.
Η φετινή διάσκεψη επικεντρώνεται στις απειλές κατά των αποδεκτών κανόνων των διεθνών σχέσεων σχεδόν ένα χρόνο μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Υπογραμμίζοντας την πρόσφατη δέσμευση της Βρετανίας να παρέχει άρματα μάχης, προηγμένα συστήματα αεράμυνας και πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς στην Ουκρανία, ο Sunak προέτρεψε τα άλλα έθνη να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους προτού η Ρωσία ξεκινήσει μια αναμενόμενη εαρινή επίθεση.
«Τώρα είναι η στιγμή να διπλασιάσουμε τη στρατιωτική μας υποστήριξη», είπε ο Sunak.
«Όταν ο Putin ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο, έπαιξε στοίχημα ότι η αποφασιστικότητά μας θα υποχωρούσε.
Ακόμα και τώρα στοιχηματίζει ότι θα χάσουμε τα νεύρα μας».
Ο Sunak κάλεσε επίσης το ΝΑΤΟ να παράσχει μακροπρόθεσμες εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία.
Τέτοιες δεσμεύσεις είναι απαραίτητες για την προστασία της Ουκρανίας από μελλοντική ρωσική επιθετικότητα και για την προστασία του συστήματος διεθνών κανόνων που συνέβαλαν στη διατήρηση της ειρήνης από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, δήλωσε ο ίδιος.

Πολωνία: Αποστολή μαχητικών αεροσκαφών MiG στην Ουκρανία με την έγκριση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki δήλωσε το Σάββατο ότι η χώρα του είναι έτοιμη να παράσχει τα μαχητικά αεροσκάφη MiG στην Ουκρανία εάν οι ΗΠΑ ηγηθούν ενός ευρύτερου συνασπισμού για τις μεταφορές αεροσκαφών στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.
«Σήμερα μπορούμε να μιλήσουμε για τη μεταφορά των MiG ως μέρος ενός ευρύτερου συνασπισμού και είμαστε έτοιμοι για αυτό», επισήμανε ο Morawiecki, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters από τη Βαρσοβία.
«Η Πολωνία μπορεί να είναι μόνο μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου συνασπισμού εδώ, ενός συνασπισμού με ηγέτη τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε.
Τα σχόλια του πρωθυπουργού έρχονται μια ημέρα αφότου ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda επισήμανε σε συνέντευξή του στο Sky News ότι σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη θα πρέπει να σταλούν στην Ουκρανία σε εύθετο χρόνο για να βοηθήσουν το Κίεβο να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή.
«Θα χρειαστούν επίσης σύγχρονα αεροπλάνα, μαχητικά αεροσκάφη στο μέλλον. Ό,τι θα τους επιτρέψει να έχουν τεχνολογικό πάνω χέρι στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι πολύτιμο αυτή τη στιγμή», είπε ο Duda στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Ο Πολωνός πρόεδρος είπε επίσης ότι τα παλαιότερα πολωνικά μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 της Σοβιετικής εποχής θα μπορούσαν να σταλούν νωρίτερα, καθώς αυτά είναι αεροσκάφη που μπορούν να χειριστούν οι Ουκρανοί πιλότοι, δεδομένου ότι αυτό είναι ήδη το είδος του εξοπλισμού που πετούν.
«Έτσι, η δωρεά αυτού του εξοπλισμού στην Ουκρανία θα παρέχει ήδη υποστήριξη, επειδή θα αντισταθμίσει τους Ρώσους σε κάποιο βαθμό», είπε ο Duda.
Why Soviet-Designed MiG-29 Fighter Jet Is Still in Service Today
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης