Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ηχηρή παρέμβαση της Κίνας για επίλυση του Ουκρανικού με σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα –Ορισμένοι δεν θέλουν να τελειώσει ο πόλεμος

Ηχηρή παρέμβαση της Κίνας για επίλυση του Ουκρανικού με σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα –Ορισμένοι δεν θέλουν να τελειώσει ο πόλεμος
Το άνοιγμα στην Ευρώπη και το αγκάθι της Ταϊβάν
Κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης επισήμανε την ανάγκη ανανέωσης της συνεργασίας με τη Γερμανία και την Ευρώπη γενικότερα σε ανώτερους Γερμανούς αξιωματούχους την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο αυτού που οι αναλυτές αποκαλούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας αποκατάστασης των ευρω-κινεζικών σχέσεων ύστερα από μια καθοδική πορεία η οποία έλαβε χώρα  λόγω της στάσης του Πεικίνου έναντι της Μόσχας αλλά και της υποταγής της ΕΕ στις διαθέσεις των ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα η Kίνα θα παρουσιάσει σύντομα νέα πρόταση για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία η οποία θα σέβεται την εθνική κυριότητα όλων των χωρών, όπως ανέφερε ο ίδιος κορυφαίος διπλωμάτης.
Η Κίνα ήταν έτοιμη να «ξεκινήσει πλήρως» τις διεμερεις επαφές με τη Γερμανία και την Ευρώπη, δήλωσε ο Wang Yi, διευθυντής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Ο ίδιος σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ότι η πρόταση θα επαναλαμβάνει σημεία του προηγούμενου σχεδίου που είχε παρουσιάσει ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping, συμπεριλαμβανομένων των αρχών του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Η Κίνα ούτε «έμεινε άπραγη ούτε έριξε λάδι στη φωτιά» όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία και συνεχίζει να καλεί για ειρήνη και διάλογο, δήλωσε ο αξιωματούχος.
«Προτείνω όλοι να αρχίσουν να σκέπτονται ήρεμα, ιδιαίτερα οι φίλοι στην Ευρώπη, για το τι είδους προσπάθειες μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο», επισήμανε ο Wang.

To κείμενο της πρότασης

Ο Wang δήλωσε επίσης πως υπάρχουν «κάποιες δυνάμεις που απ΄ό,τι φαίνεται δεν θέλουν να επιτύχουν οι διαπραγματεύσεις ή να τελειώσει ο πόλεμος σύντομα» χωρίς να διευκρινίζει σε ποιους αναφερόταν.
Η Κίνα θα εκθέσει τη θέση της για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης σε ένα έγγραφο όπου θα δηλώνεται πως η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή, υπογράμμισε ο Wang.
Όταν του ζητήθηκε να καθησυχάσει το ακροατήριο πως δεν επίκειται στρατιωτική κλιμάκωση στο Στενό της Ταΐβάν, ο Wang είπε πως οι «δυνάμεις που καλούν για ανεξαρτησία» της Ταϊβάν είναι ασύμβατες με την ειρήνη.
Η Κίνα διεκδικεί ως δική της τη δημοκρατικά κυβερνώμενη Ταϊβάν.
«Αν θέλουμε να διατηρήσουμε την ειρήνη στο Στενό της Ταϊβάν, πρέπει να διατηρήσουμε αποφασιστικά την πολιτική της μίας (ενιαίας) Κίνας», επισήμανε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης