Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ ρισκάρουν τα πάντα και προκαλούν την οργή της Κίνας – Βάζουν «φωτιά» στον Ειρηνικό οι μυστικές συνομιλίες με την Ταϊβάν

Οι ΗΠΑ ρισκάρουν τα πάντα και προκαλούν την οργή της Κίνας –  Βάζουν «φωτιά» στον Ειρηνικό οι μυστικές συνομιλίες με την Ταϊβάν
Οι ΗΠΑ τραβούν το σχοινί στα άκρα - Προκαλούν την Κίνα, έχοντας μυστικές συνομιλίες με την ηγεσία της Ταϊβάν
Σχετικά Άρθρα
Οι ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα θα έχουν μυστικές συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ταϊβάν Joseph Wu και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Wellington Koo στο πλαίσιο ενός ειδικού διπλωματικού διαλόγου που θα παραμείνει ιδιωτικός για να αποφευχθεί - υποτίθεται - η πυροδότηση μιας οργισμένης αντίδρασης από την Κίνα.
Στην αποκάλυψη αυτή προβαίνουν οι Financial Times, επικαλούμενοι πέντε πηγές με γνώση των συνομιλιών που αποκαλούνται και ως «ειδικό κανάλι».

Το ειδικό κανάλι που ενεργοποιείται

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι εκπρόσωποι της ηγεσίας της Ταϊβάν την επόμενη εβδομάδα θα συναντήσουν τον Jon Finer, τον αναπληρωτή σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.
Στις συναντήσεις θα συμμετέχει και η Wendy Sherman, αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών.
Μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ δεν είχαν χρησιμοποιήσει αυτόν τον διπλωματικό δίαυλο, στον οποίο καταφεύγουν για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων ασφαλείας και έχει καταστεί πιο σημαντικός καθώς η Κίνα γίνεται όλο και πιο «δυναμική» γύρω από την Ταϊβάν.
Οι Financial Times αποκάλυψαν την ύπαρξη αυτού του καναλιού πριν από δύο χρόνια, όταν ο Wu ηγήθηκε μιας ομάδας που συνάντησε Αμερικανούς αξιωματούχους στην Αννάπολη, στην πολιτεία του Μέριλαντ.
Ο Λευκός Οίκος και το Γραφείο Οικονομικής και Πολιτιστικής Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι, η de facto πρεσβεία της Ταϊβάν στις ΗΠΑ, αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.
Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται σε μια τεταμένη περίοδο στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, οι οποίες έχουν γίνει πιο ταραχώδεις μετά την κατάρριψη από τον αμερικανικό στρατό ενός φερόμενου κινεζικού κατασκοπευτικού αερόστατου που πετούσε πάνω από τη Βόρεια Αμερική για οκτώ ημέρες.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken είχε στόχο να συναντήσει τον Wang Yi, τον κορυφαίο αξιωματούχο για την εξωτερική πολιτική της Κίνας στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.
Πριν από δύο εβδομάδες ο Blinken ακύρωσε ένα ταξίδι του στην Κίνα, όπου ήταν προγραμματισμένο να συναντήσει τον πρόεδρο Xi Jinping, λόγω της κρίσης που πυροδότησε το μπαλόνι.
Η συνάντηση του «ειδικού καναλιού» έρχεται επίσης λίγες ημέρες αφότου ο Michael Chase ο κορυφαίος αξιωματούχος του Πενταγώνου στην Κίνα, μετέβη στην Ταϊβάν, σε αυτή που ήταν η δεύτερη επίσκεψη στη χώρα από ανώτερο υπεύθυνο χάραξης αμυντικής πολιτικής των ΗΠΑ από το 1979, όταν η Ουάσιγκτον διαφοροποίησε τη στάση της απέναντι στην Ταϊπέι.

Κρυφτούλι με την Κίνα


Η Κίνα αντιτίθεται στις επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων στο νησί και στα ταξίδια Ταϊβανέζων πολιτικών στην Αμερική, ιδιαίτερα όταν έχουν επίσημη ιδιότητα.
Τον Αύγουστο 2022, οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ βρέθηκαν σε νέο βαρομετρικό χαμηλό, αφού η Κίνα πραγματοποίησε μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις, συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης πυραύλων πάνω από την Ταϊβάν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τότε πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi που επισκέφθηκε την Ταϊβάν.
Κινέζοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ αποδυναμώνουν την πολιτική «Μία και ενιαία Κίνα», σύμφωνα με την οποία η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει το Πεκίνο ως τη μοναδική κυβέρνηση της Κίνας, αλλά δέχεται -χωρίς να εγκρίνει- την άποψη ότι η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας.
Οι ΗΠΑ αρνούνται επισήμως ότι έχουν αλλάξει πολιτική.
Ωστόσο, η κυβέρνηση Biden ακολούθησε τα βήματα της διοίκησης Trump χαλαρώνοντας τους περιορισμούς για τους διπλωματικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ που συναντώνται με τους Ταϊβανέζους ομολόγους τους.

Το ΑΙΤ

Στο παρελθόν, το ειδικό κανάλι συγκαλούνταν μερικές φορές έξω από την Ουάσιγκτον και μακριά από κτίρια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προκειμένου να αποφευχθεί να δοθεί στην Κίνα το πρόσχημα για να επικρίνει τις ΗΠΑ και την Ταϊβάν.
Αλλά η συνάντηση της επόμενης εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου (ΑΙΤ) στη Βιρτζίνια στην Ταϊβάν.
Το AIT είναι ένας ιδιωτικός οργανισμός που ιδρύθηκε σύμφωνα με τον νόμο για τις σχέσεις της Ταϊβάν με τις ΗΠΑ και τη διαχείριση υβν ανεπίσημων σχέσεων με το νησί.
Η Laura Rosenberger, η κορυφαία αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για την Κίνα, ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τη θέση της στον Λευκό Οίκο για να γίνει επικεφαλής του AIT στις ΗΠΑ
, σύμφωνα με τέσσερις πηγές με γνώση του ζητήματος.
Στον Λευκό Οίκο θα αντικατασταθεί από τη Sarah Beran, ανώτερη διπλωμάτη καριέρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης