Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόλεμο διαρκείας μέχρι τον… τελευταίο Ουκρανό σχεδιάζει η Δύση - Απελπισμένο μήνυμα από Bakhmut, ρωσική επιτυχία στο Kharkov

Πόλεμο διαρκείας μέχρι τον… τελευταίο Ουκρανό σχεδιάζει η Δύση - Απελπισμένο μήνυμα από Bakhmut, ρωσική επιτυχία στο Kharkov
Εντείνονται οι ρωσικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία - Αυτοκτονεί όποιος ποντάρει σε στρατιωτική νίκη της Ουκρανίας, λέει ο έμπειρος Αμερικανός δημοσιογράφος Seymour Hersh
Σχετικά Άρθρα
(upd 6) Όλα τα μέσα μετέρχεται το καθεστώς Zelensky προκειμένου να λάβει περισσότερα όπλα από τη συλλογική Δύση.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το απελπισμένο μήνυμα Ουκρανών στρατιωτών από το πολιορκημένο Bakhmut στη Διάσκεψη της Ασφάλειας του Μονάχου για την άμεση αποστολή εξοπλισμού.
Την ίδια ώρα οι δυτικοί ηγέτες προετοιμάζονται για παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία και ενώ την Παρασκευή (24/2/2023) συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη της στρατιωτικής ειδικής επιχείρησης.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, προανήγγειλε ακραία κλιμάκωση, λέγοντας με κυνισμό πως δεν τον ενδιαφέρει το κόστος της κλιμάκωσης, αρκεί να μη νικήσει ο Putin στην Ουκρανία.
Αντιφατικά μηνύματα στέλνουν εν τω μεταξύ οι ΗΠΑ, καθώς από τη μία πλευρά αποθαρρύνουν την Ουκρανία να επιτεθεί στην Κριμαία αλλά από την άλλη καλωσορίζουν την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στο καθεστώς Zelensky.
Εντύπωση προκαλεί η αντιρωσική υστερία από τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron, που μέχρι πρότινος ήταν από τους λίγους ηγέτες στο ΝΑΤΟ, που επεδίωκε να διατηρήσει διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα.
Στο πεδίο των μαχών ο ρωσικός κλοιός σφίγγει περαιτέρω στο Bakhmut, καθώς οι Wagner κατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας θέση Praskoveevka, βόρεια της πολιορκημένης πόλης.
Το Σάββατο (18/2/2023) σημείωσε σημαντικό έδαφικό κέρδος στο μέτωπο του Kharkov, καταλαμβάνοντας πλήρως τον οικισμό Gryanikovka κατά μήκος της πρώτης γραμμής Kypyansk.

Οι Ρώσοι ενίσχυσαν τις θέσεις τους στο Bakhmut

Οι ρωσικές δυνάμεις ενίσχυσαν τις θέσεις τους κοντά στο Bakhmut ή Artymovsk στα ρωσικά δήλωσε ο Denis Pushilin, επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk (DPR).
«Το Bakhmut απελευθερώνεται. Τώρα έχουμε πληροφορίες για τη βελτίωση των θέσεων στα περίχωρά του, δηλαδή έχει απελευθερωθεί η Praskovyevka, γεγονός που μας επιτρέπει επίσης να προχωρήσουμε πιο κοντά στο φράξιμο του εναπομείναντος δρόμου προς το Chasov Yar, το οποίο είναι στην πραγματικότητα ο μόνος από τους πέντε δρόμους, ο οποίος παραμένει η οδός ανεφοδιασμού του εχθρού», είπε στους δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με τον Pushilin, το κλείδωμα του δρόμου προς το Chasov Yar θα φέρει πιο κοντά την απελευθέρωση του Bakhmut.
«Είναι στην πραγματικότητα ένας δρόμος, αλλά είναι διακλαδισμένος.
Με άλλα λόγια, πρέπει να αποκλειστεί και μετά θα φέρουμε την απελευθέρωση του Bakhmut δραστικά πιο κοντά», δήλωσε ο Pushilin.

Απελπισμένο μήνυμα από το Bakhmut - Απώλειες κάθε λεπτό για τους Ουκρανούς

Τη δραματική κατάσταση, που βιώνουν οι Ουκρανοί στρατιώτες στο περικυκλωμένο Bakhmut περιέγραψε ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων, όπως μεταδίδει το Ria Novosti.
Η κατάσταση στην περιοχή του Bakhmut είναι εξαιρετικά δύσκολη για τον ουκρανικό στρατό, κάθε λεπτό υφίσταται απώλειες, είπε ο διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας με το διακριτικό κλήσης Magyar σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο κανάλι Telegram της UNIAN.
Ουκρανοί στρατιώτες που μάχονται για να συγκρατήσουν τη ρωσική προέλαση στο Bakhmut ζήτησαν περισσότερα όπλα από το εξωτερικό καθώς ανώτεροι δυτικοί ηγέτες συναντήθηκαν στο Μόναχο την Παρασκευή (17/2/2023) για να αξιολογήσουν τον πόλεμο που συγκλονίζει την Ευρώπη.
«Δώστε μας περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό, περισσότερα όπλα, και θα αντιμετωπίσουμε τον Ρώσο κατακτητή, θα τους καταστρέψουμε», είπε ο Dmytro, ένας στρατιώτης, απηχώντας την έκκληση του Zelensky του στη διάσκεψη του Μονάχου.
Σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης τα ρωσικά στρατεύματα εντείνουν τις επιθέσεις στα ανατολικά.
Η Ουκρανία σχεδιάζει μια αντεπίθεση την άνοιξη, για την οποία θέλει περισσότερα, βαρύτερα και μεγαλύτερου βεληνεκούς όπλα από τους δυτικούς συμμάχους της.
Ο κυβερνήτης του Luhansk, μιας από τις δύο επαρχίες που απαρτίζουν το Donbass, το οποίο η Ρωσία ελέγχει σε μεγάλο βαθμό και θέλει να καταλάβει πλήρως, είπε ότι οι επίγειες και αεροπορικές επιθέσεις αυξάνονται.

Η Ρωσία διέλυσε τα στρατιωτικά εργοστάσια της Ουκρανίας

Το τελευταίο διάστημα με έναν πυραυλικό καταιγισμό η Ρωσία σχεδόν κατέστρεψε όλα τα στρατιωτικά εργοστάσια, που παρείχαν καύσιμα και πυρομαχικά στον ουκρανικό στρατό, ενώ επλήγη το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου του, το Kremenchuk.
Τα ρωσικά στρατεύματα πραγματοποίησαν μεγάλων διαστάσεων πυραυλική επίθεση με τη χρήση όπλων ακριβείας από τη θάλασσα και τον αέρα, στοχεύοντας εργοστάσια που παρείχαν στον ουκρανικό στρατό οβίδες και καύσιμα.
Οι στόχοι καταστράφηκαν στην επίθεση, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023.
«Ως αποτέλεσμα των χτυπημάτων, οι προμήθειες καυσίμων στις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας διακόπηκαν και οι δυνατότητες παραγωγής εκρηκτικών, πυρίτιδας και στερεών καυσίμων πυραύλων στην Ουκρανία μειώθηκαν σημαντικά», ανέφερε το υπουργείο.

Βόμβα Stoltenberg

Ακραία κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με καταστροφικές συνέπειες για τον πλανήτη προανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.
Μιλώντας στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου το Σάββατο (18/2/2023) ούτε λίγο, ούτε πολύ, αποκάλυψε πως τη Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν την ενδιαφέρει το κόστος μίας κλιμάκωσης στην Ουκρανία.
Την ενδιαφέρει μόνο να μη νικήσει η Ρωσία.
«Δεν υπάρχουν επιλογές χωρίς κινδύνους όσον αφορά τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος από όλους είναι εάν κερδίσει η Ρωσία», είπε επί λέξει ο Stoltneberg.
«Κάποιοι ανησυχούν ότι η υποστήριξή μας στην Ουκρανία κινδυνεύει να προκαλέσει κλιμάκωση.
Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: δεν υπάρχουν επιλογές χωρίς κινδύνους, αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος από όλους είναι εάν κερδίσει ο Putin», σημείωσε.
Μάλιστα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ πρόσθεσε: «Αυτό (σ.σ. νίκη Ρωσίας) θα κάνει τον κόσμο πιο επικίνδυνο και εμείς θα είμαστε πιο ευάλωτοι». Αντιρωσική υστερία από Macron και φόβος για την Ευρώπη

Είμαστε έτοιμοι για μια παρατεταμένη σύγκρουση» στην Ουκρανία, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, προτρέποντας τους συμμάχους του Κιέβου να «είναι αξιόπιστοι» με την πάροδο του χρόνου σε αυτόν τον πόλεμο.
«Είμαστε έτοιμοι για μια παρατεταμένη σύγκρουση. Λέγοντας αυτό, δεν το επιθυμώ. Αλλά πάνω από όλα, ακόμα κι αν δεν το επιθυμούμε, πρέπει συλλογικά να είμαστε αξιόπιστοι ως προς την ικανότητά μας να αντέξουμε σε αυτή την προσπάθεια», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
«Χρειάζεται οπωσδήποτε να εντείνουμε την υποστήριξή μας και την προσπάθειά μας στην αντίσταση του ουκρανικού λαού και του στρατού του και να τους βοηθήσουμε να ξεκινήσουν μια αντεπίθεση που από μόνη της μπορεί να επιτρέψει αξιόπιστες διαπραγματεύσεις, καθορισμένες από την Ουκρανία, τις αρχές και τον λαό της», υπογράμμισε ο Macron, προσθέτοντας ότι τώρα δεν είναι η ώρα για διάλογο με τη Ρωσία.
Επιπλέον εξέφρασε την επιθυμία να οργανώσει μία «διάσκεψη για την αεροπορική άμυνα της Ευρώπης» στο Παρίσι, κυρίως με τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Βρετανία.
Αυτή η διάσκεψη «θα επιτρέψει την προσέγγιση αυτού του θέματος από τη βιομηχανική πλευρά, με τη συμμετοχή όλων των Ευρωπαίων βιομηχάνων που έχουν λύσεις να προσφέρουν, αλλά και από στρατηγική πλευρά και, θα έλεγα ίσως, πρωτίστως από στρατηγική πλευρά, συμπεριλαμβανομένου του θέματος της αποτροπής», δήλωσε ο Macron.
Κάλεσε τους Ευρωπαίους να «επανεπενδύσουν μαζικά» στην άμυνά τους για να αντιμετωπίσουν τις «προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η ήπειρος.
«Η πρώτη έκκληση είναι μια έκκληση να επανεπενδύσουμε μαζικά στην άμυνά μας, εάν εμείς οι Ευρωπαίοι θέλουμε ειρήνη», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Hersh: Ανόητη η ηγεσία Biden – Αυτοκτονικό να πιστεύεις σε νίκη της Ουκρανίας

Οι ελπίδες της αμερικανικής κυβέρνησης για νίκη της Ουκρανίας στη σύγκρουση με τη Ρωσία είναι «αυτοκτονικές», δήλωσε ο Αμερικανός δημοσιογράφος ερευνητής Seymour Hersh σε συνέντευξή του στην πύλη Consortium News.
«Είναι αυτοκτονικό να πιστεύεις ότι μπορείς να κερδίσεις αυτόν τον πόλεμο, ότι η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο.
Απλώς υπάρχει πάρα πολλή διαφθορά.
Αυτή ήταν μια πολύ, πολύ κακή απόφαση. Θα έπρεπε να είχαμε πιέσει για ειρήνη, θα έπρεπε να είχαμε κάνει μια συμφωνία» είπε ο Hersh, ο οποίος νωρίτερα δημοσίευσε τα ευρήματά του σχετικά με τις εκρήξεις που στόχευαν τους αγωγούς Nord Stream και Nord Stream 2 της Ρωσίας.
«Είναι απλώς ανόητο να μην διαβεβαιώσουμε αμέσως τη ρωσική κυβέρνηση ότι δεν μας ενδιαφέρει να γίνει η Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ.
Το ΝΑΤΟ δεν ήθελε την Ουκρανία ούτως ή άλλως λόγω της διαφθοράς.
Έγιναν τόσα πολλά άσχημα λάθη.
Είναι αδύνατο να το πιστέψουμε πόσο ανόητη είναι αυτή η ηγεσία (σ.σ.Biden).
Και παραμένουν στον πόλεμο», τόνισε.

Οι ΗΠΑ καλωσορίζουν την αποστολή F16 στην Ουκρανία

Λάδι στη φωτιά της ουκρανικής σύγκρουσης με απρόβλεπτες συνέπειες για ολόκληρο τον κόσμο ρίχνει η αμερικανική διοίκηση.
«Εάν κάποιος από τους συμμάχους των ΗΠΑ αποφασίσει να παραδώσει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, η Ουάσιγκτον θα το καλωσόριζε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο John Kirby.
«Δεν έχουμε υπαγορεύσει ποτέ σε άλλον εταίρο τι μπορούν ή δεν μπορούν να δώσουν στο Κίεβο», είπε χαρακτηριστικά.
«Αν κάποιος από τους συμμάχους και τους εταίρους μας θέλει να παράσχει μαχητικά αεροσκάφη, θα το καλωσορίζαμε», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, μια δικομματική ομάδα βουλευτών πιέζει απευθείας τον πρόεδρο Joe Biden να στείλει πολεμικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία καθώς o πόλεμος κατά της Ρωσίας εισέρχεται στο δεύτερο έτος.
Πέντε μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων υποστήριξαν ότι τα σύγχρονα μαχητικά - τα οποία το Κίεβο επιδίωξε, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει συμφωνήσει μέχρι στιγμής να στείλει - «θα μπορούσαν να αποδειχθούν αποφασιστικά για τον έλεγχο του ουκρανικού εναέριου χώρου φέτος», αναφέρει η επιστολή των βουλευτών, γνώση της οποίας έλαβε το Politico.
«Η παροχή τέτοιων αεροσκαφών είναι απαραίτητη για να βοηθήσει την Ουκρανία να προστατεύσει τον εναέριο χώρο της, ιδιαίτερα υπό το φως των ανανεωμένων ρωσικών επιθέσεων και λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη αύξηση των επιχειρήσεων μάχης μεγάλης κλίμακας», έγραψαν οι βουλευτές.
Η επιστολή εστάλη από τον βουλευτή του Μέιν Jared Golden .
Επίσης υπέγραψαν οι Δημοκρατικοί Jason Crow από το Κολοράντο και η Chrissy Houlahan από την Πενσυλβάνια καθώς και οι Ρεπουμπλικάνοι Tony Gonzales από το Τέξας και ο Mike Gallagher από το Ουισκόνσιν.

Πολωνία: Αποστολή μαχητικών αεροσκαφών MiG στην Ουκρανία με την έγκριση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki δήλωσε το Σάββατο ότι η χώρα του είναι έτοιμη να παράσχει τα μαχητικά αεροσκάφη MiG στην Ουκρανία εάν οι ΗΠΑ ηγηθούν ενός ευρύτερου συνασπισμού για τις μεταφορές αεροσκαφών στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.
«Σήμερα μπορούμε να μιλήσουμε για τη μεταφορά των MiG ως μέρος ενός ευρύτερου συνασπισμού και είμαστε έτοιμοι για αυτό», επισήμανε ο Morawiecki, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters από τη Βαρσοβία.
«Η Πολωνία μπορεί να είναι μόνο μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου συνασπισμού εδώ, ενός συνασπισμού με ηγέτη τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε.
Τα σχόλια του πρωθυπουργού έρχονται μια ημέρα αφότου ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda επισήμανε σε συνέντευξή του στο Sky News ότι σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη θα πρέπει να σταλούν στην Ουκρανία σε εύθετο χρόνο για να βοηθήσουν το Κίεβο να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή.
«Θα χρειαστούν επίσης σύγχρονα αεροπλάνα, μαχητικά αεροσκάφη στο μέλλον. Ό,τι θα τους επιτρέψει να έχουν τεχνολογικό πάνω χέρι στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι πολύτιμο αυτή τη στιγμή», είπε ο Duda στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Ο Πολωνός πρόεδρος είπε επίσης ότι τα παλαιότερα πολωνικά μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 της Σοβιετικής εποχής θα μπορούσαν να σταλούν νωρίτερα, καθώς αυτά είναι αεροσκάφη που μπορούν να χειριστούν οι Ουκρανοί πιλότοι, δεδομένου ότι αυτό είναι ήδη το είδος του εξοπλισμού που πετούν.
«Έτσι, η δωρεά αυτού του εξοπλισμού στην Ουκρανία θα παρέχει ήδη υποστήριξη, επειδή θα αντισταθμίσει τους Ρώσους σε κάποιο βαθμό», είπε ο Duda.

Κίνα: Διπλωματική πρωτοβουλία για την επίλυση του Ουκρανικού και άνοιγμα στην ΕΕ

Κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης επισήμανε την ανάγκη ανανέωσης της συνεργασίας με τη Γερμανία και την Ευρώπη γενικότερα σε ανώτερους Γερμανούς αξιωματούχους την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023 στο πλαίσιο αυτού που οι αναλυτές αποκαλούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας αποκατάστασης των ευρω-κινεζικών σχέσεων ύστερα από μια καθοδική πορεία η οποία έλαβε χώρα  λόγω της στάσης του Πεκίνου έναντι της Μόσχας αλλά και της υποταγής της ΕΕ στις διαθέσεις των ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα η Kίνα θα παρουσιάσει σύντομα νέα πρόταση για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία η οποία θα σέβεται την εθνική κυριαρχία όλων των χωρών, όπως ανέφερε ο ίδιος κορυφαίος διπλωμάτης.
Ο ίδιος σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ότι η πρόταση θα επαναλαμβάνει σημεία του προηγούμενου σχεδίου που είχε παρουσιάσει ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping, συμπεριλαμβανομένων των αρχών του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Η Κίνα ούτε «έμεινε άπραγη ούτε έριξε λάδι στη φωτιά» όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία και συνεχίζει να καλεί για ειρήνη και διάλογο, δήλωσε ο υπουργός.
«Προτείνω όλοι να αρχίσουν να σκέπτονται ήρεμα, ιδιαίτερα οι φίλοι στην Ευρώπη, για το τι είδους προσπάθειες μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο», επισήμανε ο Wang .
Ο Wang δήλωσε, επίσης, πως υπάρχουν «κάποιες δυνάμεις που απ΄ό,τι φαίνεται δεν θέλουν να επιτύχουν οι διαπραγματεύσεις ή να τελειώσει ο πόλεμος σύντομα» χωρίς να διευκρινίζει σε ποιους αναφερόταν.
Η Κίνα θα εκθέσει τη θέση της για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης σε ένα έγγραφο όπου θα δηλώνεται πως η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή, είπε ο Wang.

Lu Xiang: Η Ρωσία πέτυχε τους στρατηγικούς στόχους της

Οι στρατηγικοί στόχοι της Ρωσίας στη συνεχιζόμενη στρατιωτική της εκστρατεία στην Ουκρανία έχουν επιτευχθεί, σύμφωνα με έναν Κινέζο ειδικό που πιστεύει ότι η Δύση έχει μεγαλοποιήσει τις στρατηγικές φιλοδοξίες της Ρωσίας.
Ο Lu Xiang, ερευνητής στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, είπε πως ενώ η Ρωσία κατάφερε να επιτύχει τους στρατηγικούς της στόχους στην Ουκρανία, οι δυνάμεις του Κιέβου, δεν έχουν την ικανότητα να αμυνθούν καθώς εξαρτώνται 100% στη Δύση.
«Η αλήθεια είναι ότι οι στρατηγικοί στόχοι της Ρωσίας έχουν επιτευχθεί», είπε ο Lu στους Global Times.
«Η Ρωσία έχει δημιουργήσει ένα σταθερό μέτωπο ανατολικά του ποταμού Δνείπερου και μπορεί να εξαπολύσει αντεπίθεση και μικρής κλίμακας επιθέσεις προς τα δυτικά», υπογράμμισε.
Όσο για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ο Lu τόνισε ότι «δεν έχουν καθόλου ανεξάρτητη αμυντική ικανότητα» και «εξαρτώνται 100% από τη βοήθεια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».
Σύμφωνα με τον Lu, η Δύση έχει μεγαλοποιήσει υπερβολικά τις στρατηγικές φιλοδοξίες της Ρωσίας, γι' αυτό και συνεχίζει να λέει πως η Ρωσία αποτυγχάνει να πετύχει τους στόχους της στην Ουκρανία.
Το πραγματικό ερώτημα είναι, ποιο είναι το επιθυμητό τελικό παιχνίδι της Ρωσίας στην Ουκρανία;
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, η Μόσχα απέφυγε να περιγράψει ξεκάθαρα τους στόχους της «ειδικής στρατιωτικής της επιχείρησης».

Επί του πεδίου

Οι Wagner κατέλαβαν τον ουκρανικό οικισμό Praskoveevka,
που συνορεύει στα βόρεια με το Bakhmut.

Στο Kupyansk,
τα ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν στις θέσεις των Ουκρανών κοντά στις περιοχές Gryaninovka, Berestovoye και Lyman Pervy στην περιοχή του Kharkiv σκοτώνοντας έως και 80 Ουκρανούς στρατιώτες και καταστρέφοντας δύο τεθωρακισμένα οχήματα.

Έως και 200 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην κατεύθυνση του Donetsk καταστράφηκαν δύο τεθωρακισμένα οχήματα, δύο οβίδες D-30 και ένα D-20.

Στο Krasny Lyman, περίπου 90 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν ενώ καταστράφηκαν ένα Grad MLRS, δύο αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Akatsiya και ένα όχημα μάχης πεζικού.

Στις κατευθύνσεις του νότιου Donetsk και της Zaporizhia πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις σε θέσεις σε διάφορες περιοχές, όπου σκοτώθηκαν πάνω από 80 Ουκρανοί στρατιώτες.

Τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν ένα ουκρανικό ελικόπτερο Mi-8 στην περιοχή Kherson κοντά στο χωριό Nikolskoye, κατέστρεψαν εννέα drones στις δημοκρατίες του Donbass και αναχαίτισαν έναν πύραυλο HARM και τρεις οβίδες HIMARS.

Ένα χρόνο από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την καταστροφή 385 αεροσκαφών, 210 ελικοπτέρων, 7.900 αρμάτων μάχης και άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων, περισσότερων από 1.000 MLRS, 4.100 όπλων πυροβολικού και άλλου εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεις της Ουκρανίας.

18_1_1.jpg

18_2.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης