Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνη πρόκληση από ΗΠΑ: Θα καλωσορίζαμε την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία Πιέσεις για F16

Επικίνδυνη πρόκληση από ΗΠΑ: Θα καλωσορίζαμε την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία  Πιέσεις για  F16
«Αν κάποιος από τους συμμάχους και τους εταίρους μας θέλει να παράσχει μαχητικά αεροσκάφη, θα το καλωσορίζαμε» είπε ο εκπρόσωπος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου
Σχετικά Άρθρα
Λάδι στη φωτιά της ουκρανικής σύγκρουσης με απρόβλεπτες συνέπειες για ολόκληρο τον κόσμο ρίχνει η αμερικανική διοίκηση.
«Εάν κάποιος από τους συμμάχους των ΗΠΑ αποφασίσει να παραδώσει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, η Ουάσιγκτον θα το καλωσόριζε», δήλωσε την Παρασκευή (17/2/2023) ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο John Kirby.
«Δεν έχουμε υπαγορεύσει ποτέ σε άλλον εταίρο τι μπορούν ή δεν μπορούν να δώσουν στο Κίεβο», είπε χαρακτηριστικά.
«Αν κάποιος από τους συμμάχους και τους εταίρους μας θέλει να παράσχει μαχητικά αεροσκάφη, θα το καλωσορίζαμε», πρόσθεσε.

Δικομματική πίεση στον Biden για την αποστολή F -16 στην Ουκρανία 


Την ίδια ώρα, μια δικομματική ομάδα βουλευτών πιέζει απευθείας τον πρόεδρο Joe Biden να στείλει πολεμικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία καθώς o πόλεμος κατά της Ρωσίας εισέρχεται στο δεύτερο έτος.
Πέντε μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων υποστήριξαν ότι τα σύγχρονα μαχητικά - τα οποία το Κίεβο επιδίωξε, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει συμφωνήσει μέχρι στιγμής να στείλει - «θα μπορούσαν να αποδειχθούν αποφασιστικά για τον έλεγχο του ουκρανικού εναέριου χώρου φέτος», αναφέρει η επιστολή των βουλευτών, γνώση της οποίας έλαβε το Politico.
«Η παροχή τέτοιων αεροσκαφών είναι απαραίτητη για να βοηθήσει την Ουκρανία να προστατεύσει τον εναέριο χώρο της, ιδιαίτερα υπό το φως των ανανεωμένων ρωσικών επιθέσεων και λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη αύξηση των επιχειρήσεων μάχης μεγάλης κλίμακας», έγραψαν οι βουλευτές.
Η επιστολή εστάλη από τον βουλευτή του Μέιν Jared Golden .
Επίσης υπέγραψαν οι Δημοκρατικοί Jason Crow από το Κολοράντο και η Chrissy Houlahan από την Πενσυλβάνια καθώς και οι Ρεπουμπλικάνοι Tony Gonzales από το Τέξας και ο Mike Gallagher από το Ουισκόνσιν.

Ανησυχούν για τον περιορισμό της βοήθειας

Η αποστολή είναι η τελευταία ώθηση από το Καπιτώλιο για να δώσει στο Κίεβο αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη.
Έρχεται επίσης καθώς οι υποστηρικτές της βοήθειας στην Ουκρανία και στα δύο κόμματα προσπαθούν να προσανατολιστούν απέναντι σε μία ισχυρή τάση στη νέα ρεπουμπλικανική πλειοψηφία της Βουλής που θέλει να περιορίσει τη βοήθεια.
Ο Biden ξεκαθαρίζει ότι οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν F-16 στην Ουκρανία.
Οι βουλευτές νομοθέτες υποστηρίζουν ότι τα μαχητικά F-16 της Lockheed Martin είτε κάτι παρόμοιο - θα έδιναν στις ουκρανικές δυνάμεις μεγαλύτερη ικανότητα από το επίγειο πυροβολικό που παρέχεται από τις ΗΠΑ και άλλα κράτη.
«Τα F-16 ή παρόμοια μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς θα παρέχουν στην Ουκρανία μια ευκαιρία για την προστασία των ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων καθώς εμπλέκονται με ρωσικά στρατεύματα», υποστήριξαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης