Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα μέτρα Macron οδήγησαν την EDF σε ζημιές - ρεκόρ 17,9 δισ. ευρώ - Καταστροφικό το 2022

Τα μέτρα Macron οδήγησαν την EDF σε ζημιές - ρεκόρ 17,9 δισ. ευρώ - Καταστροφικό το 2022
Τα χρέη της EDF αυξήθηκαν σε 64,5 δισ. ευρώ το 2022
Μπορεί οι τιμές της ενέργειας να εκτοξεύτηκαν σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα, αλλά για την κρατικά ελεγχόμενη γαλλική εταιρεία ενέργειας EDF το 2022 ήταν μια άθλια χρονιά με ετήσιες ζημίες ρεκόρ 17,9 δισ. ευρώ.
Το ανώτατο όριο τιμών στην ενέργεια για τους Γάλλους καταναλωτές έπληξε τα κέρδη της EDF, αλλά και το αναγκαστικό κλείσιμο πολλών από τους πυρηνικούς σταθμούς της για επισκευές.
Οι ζημίες είναι οι τρίτες μεγαλύτερες στην ιστορία των γαλλικών επιχειρήσεων και οι χειρότερες εδώ και 20 και πλέον χρόνια, σημειώνει το BBC.
Τα χρέη της EDF αυξήθηκαν σε 64,5 δισ. ευρώ.
Οι απώλειες έρχονται σε έντονη αντίθεση με την επιχείρηση της EDF που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία σημείωσε κέρδη 1,12 δισ. λιρών, παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο σε πέντε εκατομμύρια νοικοκυριά.

Πλήγμα από τα μέτρα Macron

Στη Γαλλία, η κυβέρνηση του προέδρου Emmanuel Macron απάντησε στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιβάλλοντας μια "ασπίδα" τιμολόγησης για τους καταναλωτές, περιορίζοντας τις εταιρείες ενέργειας σε αύξηση 4% το 2022 και στη συνέχεια 15% το 2023, διατηρώντας τον πληθωρισμό σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Αυτό όμως σήμαινε ότι η EDF έπρεπε να πουλήσει ενέργεια στους Γάλλους καταναλωτές με ζημία, ενώ οι Βρετανοί καταναλωτές πλήρωναν πολύ περισσότερα για την ενέργειά τους. Η EDF κατέχει περίπου το 80% της γαλλικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Η γαλλική βιομηχανία έχει να δει τόσο φτωχά αποτελέσματα από το 2002, όταν η Vivendi Universal και η France Telecom κατέγραψαν ζημίες άνω των 20 δισ. ευρώ για το προηγούμενο έτος.
Η EDF δεν έχει ποτέ στο παρελθόν αναφέρει τόσο μεγάλες ζημίες.
"Τα αποτελέσματα του 2022 επηρεάστηκαν σημαντικά από τη μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και από τα έκτακτα ρυθμιστικά μέτρα που εισήχθησαν στη Γαλλία σε δύσκολες συνθήκες αγοράς", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Luc Remont, ο οποίος δήλωσε ότι προτεραιότητα της EDF είναι τώρα να επαναφέρει την εταιρεία σε ορθή πορεία. Είπε ότι τα βασικά κέρδη θα είναι σημαντικά υψηλότερα το 2023.

Εκτός λειτουργίας οι πυρηνικοί σταθμοί

Η πυρηνική παραγωγή της EDF στη Γαλλία μειώθηκε κατά 30% στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1988, καθώς περισσότεροι από τους μισούς από τους 56 γερασμένους πυρηνικούς σταθμούς της τέθηκαν εκτός λειτουργίας για επισκευές, οι οποίες είχαν καθυστερήσει λόγω της πανδημίας Covid-19. Η Γαλλία διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο πυρηνικών σταθμών στην Ευρώπη.
Οι διακοπές σήμαιναν ότι η Γαλλία έγινε καθαρός εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.
Τα οικονομικά προβλήματα της EDF έχουν διάφορες αιτίες, αλλά ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η υποχρέωση που έχει να πωλεί το ένα τέταρτο της παραγωγής της σε σταθερή τιμή στους ανταγωνιστές της.
Το σύστημα που είναι γνωστό ως Arenh (ρυθμιζόμενη πρόσβαση στην ιστορική πυρηνική ηλεκτρική ενέργεια) επινοήθηκε το 2010 προκειμένου να ικανοποιηθεί η ΕΕ, η οποία ανησυχούσε ότι η EDF - με την τεράστια πυρηνική της ικανότητα - θα γινόταν μονοπωλιακός πάροχος.
Αυτό σήμαινε ότι η γαλλική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μπορούσε να ανοίξει στον ανταγωνισμό, αλλά η EDF λέει ότι ανάγκασε την εταιρεία στην παράλογη κατάσταση να επιδοτεί τους ανταγωνιστές της.
Το 2022 τα πράγματα έγιναν "σουρεαλιστικά" σύμφωνα με τα λόγια ενός πρώην διευθύνοντος συμβούλου.
Εξαιτίας της εκτίναξης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά, του παραγωγικού δυναμικού της ίδιας της EDF που χτυπήθηκε από τεχνικά προβλήματα, και με την κυβέρνηση να επεκτείνει την εγγύηση χαμηλών τιμών στους πελάτες - η EDF έπρεπε να αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια στα 100 ευρώ ανά μονάδα και να την πουλάει στους ανταγωνιστές της στα 46 ευρώ.
Και πολλοί από αυτούς τους ανταγωνιστές, υποστηρίζει η EDF, δεν είναι καθόλου πραγματικοί παίκτες αλλά απλώς έμποροι της αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης