Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Άλμα 17,8% στις τιμές παραγωγού τον Ιανουάριο 2023, σε ετήσια βάση

Γερμανία: Άλμα 17,8% στις τιμές παραγωγού τον Ιανουάριο 2023, σε ετήσια βάση
Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Ιανουάριο 2023
Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Ιανουάριο 2023, αν και ο ρυθμός αύξησης υποχώρησε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, σηματοδοτώντας ότι ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα μπορούσε να αρχίσει να υποχωρεί, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.
Οι τιμές παραγωγού των βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 17,8% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ανέφερε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών για υποχώρηση του ρυθμού αύξησης στο 16,4%.
Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022, οι τιμές μειώθηκαν κατά 1,0%.
Η πτώση οφείλεται στην υποχώρηση των τιμών ενέργειας κατά 5,0%, με ιδιαίτερα έντονη πτώση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ωστόσο, οι τιμές της ενέργειας ήταν επίσης σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για την αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς ήταν αυξημένες κατά 32,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Ο συνολικός δείκτης τιμών παραγωγού εκτός της ενέργειας αυξήθηκε κατά 10,7% σε ετήσια βάση.
Εκτός από το ενεργειακό κόστος, οι τιμές αυξήθηκαν επίσης σημαντικά για τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, τα ενδιάμεσα αγαθά, τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και τα κεφαλαιουχικά αγαθά, γεγονός που δείχνει ότι οι πιέσεις στις τιμές είναι ευρέως διαδεδομένες.
"Οι ισχυρότερες πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι εμφανείς εντός των επενδύσεων και των καταναλωτικών αγαθών", δήλωσε στο Reuters ο David Muir, ανώτερος οικονομολόγος της Moody's Analytics.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης