Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αερομαχίες ΗΠΑ - Κίνας – Τα αμερικανικά προηγμένα F35 τα «βάζουν» με τα κινεζικά «μπαλόνια»

Αερομαχίες ΗΠΑ - Κίνας – Τα αμερικανικά προηγμένα F35 τα «βάζουν» με τα κινεζικά «μπαλόνια»
Πέραν των ΗΠΑ, κι άλλες χώρες έχουν διαπιστώσει ότι στους δικούς τους εναέριους χώρους κινούνται τα κινεζικά «μπαλόνια»
Η κλίμακα της επιτήρησης των "αερόστατων" της Κίνας θα μπορούσε να είναι πιο εκτεταμένη από λίγες πτήσεις πάνω από τις ΗΠΑ, καθώς οι υπηρεσίες πληροφοριών ελέγχουν εκατοντάδες θεάσεις αγνώστου ταυτότητας αερόστατων και εναέριων αντικειμένων τα τελευταία χρόνια, δήλωσαν στο NBC News Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Η κυβέρνηση Biden εξακολουθεί να προσπαθεί να προσδιορίσει την πλήρη έκταση των εισβολών "κατασκοπευτικών μπαλονιών" της Κίνας στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ και είναι πιθανό ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κινεζικών πτήσεων παρακολούθησης πάνω από τις ΗΠΑ να αυξηθεί.
Η αποκάλυψη αυτόν τον μήνα ότι οι Κινέζοι ήταν σε θέση να πετούν αερόστατα παρακολούθησης στον αμερικανικό εναέριο χώρο χωρίς να το εντοπίζει ο αμερικανικός στρατός επί σειρά ετών, έχει εγείρει ερωτήματα για αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών και έχει προκαλέσει εκκλήσεις για επενδύσεις στην αεράμυνα και τα συστήματα ραντάρ της χώρας.

Το ιστορικό

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πέντε γνωστές πτήσεις κινεζικών αερόστατων σε αμερικανικό έδαφος, εκ των οποίων δύο κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Biden και τρεις κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Donald Trump, σύμφωνα με τη δημόσια δήλωση της κυβέρνησης.
Οι στρατιωτικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες πληροφοριών εντόπισαν τις τρεις πτήσεις αερόστατων κατά τη διάρκεια της προεδρίας Trump, αφού ο Trump είχε αποχωρήσει από το αξίωμα, εξετάζοντας τα δεδομένα για προηγούμενες θεάσεις αγνώστου ταυτότητας εναέριων αντικειμένων, σύμφωνα με τους αξιωματούχους του Biden .
Οι τέσσερις γνωστές πτήσεις πριν από την κατάρριψη του Φεβρουαρίου πέρασαν πολύ λιγότερο χρόνο στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.
Ο αμερικανικός στρατός και οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ εξετάζουν προηγούμενες θεάσεις αγνώστου ταυτότητας αντικειμένων πάνω από τις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας νέες πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από την παρακολούθηση του κινεζικού αερόστατου που πέταξε πάνω από τη χώρα νωρίτερα αυτό το μήνα, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Το εν λόγω αερόστατο, το οποίο είχε ύψος 200 πόδια και μετέφερε ωφέλιμο φορτίο βάρους άνω των 2.000 κιλών, καταρρίφθηκε στις 4 Φεβρουαρίου στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας από πύραυλο που εκτοξεύθηκε από μαχητικό αεροσκάφος F-22.

Υπό εξέταση όλα τα δεδομένα

"Νομίζω ότι τώρα που καταλαβαίνουμε πραγματικά πολύ περισσότερα για αυτά τα πράγματα, θα είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε καλύτερα τι έχουν κάνει στο παρελθόν", δήλωσε ο βουλευτής Jim Himes από το Κονέκτικατ, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Ο βουλευτής δήλωσε ότι αναμένει να εντοπιστούν περισσότερες πτήσεις κινεζικών αερόστατων.
"Είναι πιθανό", δήλωσε στο NBC News.
"Νομίζω ότι τώρα, έχοντας παρακολουθήσει ένα από αυτά τα αερόστατα, για περισσότερο από μια εβδομάδα, γνωρίζουμε πολλά περισσότερα για το πώς συμπεριφέρονται και τι είναι ικανά να κάνουν.
Οπότε ναι, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα είδος αναπλήρωσης".

Στο παιχνίδι και άλλες χώρες

Άλλες χώρες εξετάζουν επίσης αν οι πτήσεις κινεζικών αερόστατων πάνω από το έδαφός τους πέρασαν απαρατήρητες.
Το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας δήλωσε ότι πραγματοποίησε περαιτέρω ανάλυση και διαπίστωσε ότι τρία αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα "πιθανολογείται έντονα" ότι είναι κινεζικά αναγνωριστικά αερόστατα που παραβίασαν τον εναέριο χώρο της χώρας.
Οι πτήσεις πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβριο του 2019, τον Ιούνιο του 2020 και τον Σεπτέμβριο του 2021, ανέφερε η Ιαπωνία σε ανακοίνωσή της.
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Ben Wallace δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα επανεξετάσει την ασφάλεια της χώρας υπό το πρίσμα της πτήσης κινεζικού αερόστατου πάνω από τις ΗΠΑ.
Η Αυστραλία δεν γνώριζε ότι κινεζικά αερόστατα επιτήρησης πετούσαν πάνω από το έδαφός της, δήλωσε Αυστραλός αξιωματούχος.
Αλλά η Κίνα έχει πραγματοποιήσει μια "αδυσώπητη εκστρατεία κατασκοπείας" εναντίον της Αυστραλίας σε πολλά μέτωπα και "η Αυστραλία το παρακολουθεί πολύ στενά", δήλωσε ο αξιωματούχος.
Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έλαβε 366 νέες αναφορές για UFO ή "αγνώστου ταυτότητας εναέρια φαινόμενα" από τον Μάρτιο του 2021 και περίπου τα μισά από αυτά φαίνεται να είναι αερόστατα ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα.
Μια αρχική αξιολόγηση διαπίστωσε ότι 163 θεάσεις ήταν μπαλόνια ή "οντότητες που μοιάζουν με μπαλόνια", ανέφερε η έκθεση.

Είναι πράγματι κινεζικά «μπαλόνια»;

Παραμένει ασαφές εάν οι νέες πληροφορίες θα μπορούσαν να υποδείξουν ότι οι εν λόγω θεάσεις αερόστατων ήταν στην πραγματικότητα κινεζικά αεροσκάφη επιτήρησης.
Ο γερουσιαστής Marco Rubio από τη Φλόριντα, επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι "υπάρχουν πράγματα που πετούν πάνω από μέρη που δεν ανήκουν στην Αμερική εδώ και πολύ καιρό".
Πρόσθεσε ότι αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο οι νομοθέτες πίεσαν για τη δημιουργία μιας προσπάθειας για τη μελέτη των παρατηρήσεων αγνώστου ταυτότητας εναέριων αντικειμένων.
Η πλήρης κλίμακα των εισβολών της Κίνας στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ παραμένει ασαφής και η κατάληξη σε έναν ακριβή αριθμό για το πόσες πτήσεις αερόστατων πραγματοποιήθηκαν μπορεί να μην είναι εφικτή, σύμφωνα με τον Brynn Tannehill, τεχνικό αναλυτή στην Rand Corp, ενός think tank.
"Η απάντηση είναι ότι δεν ξέρουμε.
Και νομίζω ότι θα εργαστούμε πολύ σκληρά για να το μάθουμε και νομίζω ότι θα επιστρέψουμε και θα εξετάσουμε πολλά δεδομένα για να προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε κάποιου είδους εκτίμηση", δήλωσε ο Tannehill, πρώην πιλότος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που πετούσε με αεροσκάφη επιτήρησης P-3.
"Επειδή ακόμη και όταν πάμε πίσω και εξετάζουμε τα δεδομένα, μπορούμε να υποθέσουμε ότι υπάρχουν πράγματα που δεν είδαμε".
Το Πεντάγωνο και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν απορρίψει την ιδέα ότι οι μη ανιχνευμένες πτήσεις κινεζικών αερόστατων τα τελευταία χρόνια πάνω από το έδαφος των ΗΠΑ αντιπροσώπευαν πιθανή αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου ταξίαρχος Pat Ryder δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα ότι "όσον αφορά την παρακολούθηση και τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με αυτά, έχουμε καταφέρει να συγκεντρώσουμε ένα σύνολο γνώσεων που μας επιτρέπει να είμαστε σε θέση να τα εντοπίσουμε και να δράσουμε".
"Δεν επρόκειτο για αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών", δήλωσε ο Ryder.

Αυξάνεται η πίεση προς την κυβέρνηση Biden

Ωστόσο, οι νομοθέτες απαιτούν περισσότερες πληροφορίες από τον Λευκό Οίκο σχετικά με το κινεζικό πρόγραμμα παρακολούθησης με μπαλόνια και τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ ανταποκρίθηκαν σε αυτό.
Ο πρόεδρος πρέπει να "ξεκαθαρίσει τι στο καλό συμβαίνει" και "ποια κενά πληροφοριών" πρέπει να αντιμετωπιστούν, δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Todd Young από την Ιντιάνα στο Fox News.
Στις πιο εκτενείς δημόσιες δηλώσεις του σχετικά με το κινεζικό αερόστατο και τα τρία άγνωστα αντικείμενα που καταρρίφθηκαν από αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη αυτόν τον μήνα, ο πρόεδρος Biden δήλωσε την Πέμπτη ότι αναμένει να μιλήσει με τον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping και αργότερα δήλωσε στο NBC News ότι δεν πιστεύει ότι ο Κινέζος ηγέτης θέλει να βλάψει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών ενημέρωσαν την Τετάρτη πρώην αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας της κυβέρνησης Trump σχετικά με το πρόγραμμα παρακολούθησης με αερόστατα της Κίνας, μετέδωσε το NBC News.
Η ενημέρωση αναφέρθηκε στο συνολικό πρόγραμμα της Κίνας, καθώς και σε προηγούμενα περιστατικά εισόδου μπαλονιών επιτήρησης στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων Trump και Biden.
Η κυβέρνηση σαφώς "έχασε την κινεζική απειλή των αερόστατων μεγάλου ύψους για μεγάλο χρονικό διάστημα", δήλωσε ένας υπάλληλος του Κογκρέσου.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι "δεν τα έψαχναν και εξεπλάγησαν όταν τελικά τα ανακάλυψαν", δήλωσε ο υπάλληλος.
"Πρέπει να υπάρξει περαιτέρω έλεγχος σχετικά με τις προηγούμενες διεισδύσεις.
Επιπλέον, αυτά τα περιστατικά θα έπρεπε να έχουν προετοιμάσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την πιο πρόσφατη και πιο σοβαρή εισβολή", δήλωσε ο υπάλληλος.
Ο επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης των ΗΠΑ και της Διοίκησης Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής, ο στρατηγός Glen VanHerck της Πολεμικής Αεροπορίας, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η πτήση του κινεζικού αερόστατου είχε αναδείξει ένα "κενό ευαισθητοποίησης του τομέα".
Ο Michael Dumont, ναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού εν αποστρατεία, ο οποίος ήταν αναπληρωτής διοικητής της Βόρειας Διοίκησης των ΗΠΑ από τον Οκτώβριο του 2018 έως τον Φεβρουάριο του 2021, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς πόσο επιζήμιο ήταν το κινεζικό πρόγραμμα παρακολούθησης με αερόστατο και ότι οι αξιωματούχοι θα γνωρίζουν περισσότερα μετά την ανάλυση των αισθητήρων του μπαλονιού που ανακτήθηκαν.
Αλλά αν μη τι άλλο, "το πρόγραμμα με τα αερόστατα τους επιτρέπει να δοκιμάζουν πράγματα, να βλέπουν πώς αντιδρούμε".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης