Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: «Σήμα» Schnabel για μεγαλύτερες αυξήσεις - Κίνδυνος οι αγορές να υποτιμήσουν τον πληθωρισμό

ΕΚΤ: «Σήμα» Schnabel για μεγαλύτερες αυξήσεις - Κίνδυνος οι αγορές να υποτιμήσουν τον πληθωρισμό
Η αντίδραση της οικονομίας στις αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να αποδειχθεί ασθενέστερη
Σχετικά Άρθρα
Για τον κίνδυνο οι αγορές να υποτιμήσουν τον κίνδυνο του πληθωρισμού, προειδοποίησε η Isabel Schnabel, μία από τις πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
«Οι επενδυτές κινδυνεύουν να υποτιμήσουν την επιμονή του πληθωρισμού και την αντίδραση που απαιτείται για να τεθεί υπό έλεγχο», ανέφερε σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
"Απέχουμε ακόμη πολύ από το να διεκδικήσουμε τη νίκη", δήλωσε σε συνέντευξή της το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, επικαλούμενη την ισχύ των υποκείμενων πιέσεων στις τιμές και την ταχύτερη αύξηση των μισθών.
Η αντίδραση της οικονομίας στις αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να αποδειχθεί ασθενέστερη από ό,τι σε προηγούμενες κρίσεις, και αν αυτό συμβεί, "ίσως χρειαστεί να δράσουμε πιο δυναμικά", τόνισε, στέλνοντας σήμα για ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις.
Η κεντρική τράπεζα έχει προαναγγείλει αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, μια hawkish στάση που συμβαδίζει με την προσέγγιση της Fed, για συνέχιση των σταθερών αυξήσεων.

Υπερβολικά αισιόδοξο το σενάριο για κορύφωση επιτοκίων στο 3%

Ερωτηθείσα εάν οι οικονομολόγοι και οι επενδυτές δικαιολογούνται να υποθέτουν ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει τη σύσφιξη σε ποσοστό 3,5%, η Schnabel έδωσε το στίγμα ότι αυτό μπορεί να είναι υπερβολικά αισιόδοξο.
"Οι αγορές έχουν τιμολογηθεί για την τελειότητα", δήλωσε.
"Υποθέτουν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί πολύ γρήγορα προς το 2% και θα παραμείνει εκεί, ενώ η οικονομία θα τα πάει μια χαρά. Αυτό θα ήταν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος ο πληθωρισμός να αποδειχθεί πιο επίμονος απ' ό,τι έχει τιμολογηθεί σήμερα από τις χρηματοπιστωτικές αγορές".
Ενώ οι βραχυπρόθεσμες μετρήσεις τους για τον πληθωρισμό έχουν υποχωρήσει πάρα πολύ από το υψηλό που προκλήθηκε από την ενέργεια, οι πιο μακροπρόθεσμες μετρήσεις παραμένουν αυξημένες σε περίπου 2,4% - πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%.
Οι αγορές χρήματος ενίσχυσαν τα στοιχήματα για αύξηση των επιτοκίων μετά τις παρατηρήσεις της Schnabel, τιμολογώντας μια κορύφωση του επιτοκίου καταθέσεων στο 3,72% μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου και σχεδόν αφαιρώντας όλα τα στοιχήματα για μειώσεις το 2023.

Απαισιοδοξία για τον πληθωρισμό

Η Schnabel, η οποία είναι η αξιωματούχος της ΕΚΤ, αρμόδια για τις αγορές και ένα από τα πιο hawkish μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, υπέδειξε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι απίθανο να κρίνουν τις προοπτικές του πληθωρισμού ως ικανοποιητικές κατά την έκδοση νέων προβλέψεων τον Μάρτιο.
Μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα είναι "απαραίτητη υπό σχεδόν όλα τα εύλογα σενάρια", είπε, επιμένοντας ότι "δεν υπάρχει καμία ανακολουθία μεταξύ της αρχής μας για την εξάρτηση από τα δεδομένα και αυτών των προθέσεων, διότι είναι πολύ απίθανο τα εισερχόμενα δεδομένα να θέσουν υπό αμφισβήτηση αυτή την πρόθεση".
Ενώ ο γενικός πληθωρισμός σε ολόκληρη την ευρωζώνη των 20 χωρών έχει υποχωρήσει ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν μαζί με το κόστος της ενέργειας, οι δείκτες που αφαιρούν τις ευμετάβλητες συνιστώσες εξακολουθούν να επιμένουν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ.
"Μια ευρεία διαδικασία αποπληθωρισμού δεν έχει καν ξεκινήσει", δήλωσε η Schnabel.
Ως εκ τούτου, οι μισθοί αποτελούν πηγή ανησυχίας.
Επικαλέστηκε προβλέψεις για αύξηση των μισθών έως και 5% τα επόμενα χρόνια, πολύ υψηλή σε σύγκριση με τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2%.
"Η αύξηση των μισθών έχει επιταχυνθεί σημαντικά", δήλωσε η Schnabel.
"Δεδομένης της μεγαλύτερης διάρκειας των μισθολογικών συμβάσεων σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και μιας πιο συγκεντρωτικής διαδικασίας διαπραγμάτευσης, θα μπορούσε κανείς να περιμένει ότι η αύξηση των μισθών στη ζώνη του ευρώ θα είναι πιο επίμονη".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης