Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να δελεάσουν την Ινδία με τα F-35, για να την απομακρύνουν από τη Ρωσία

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να δελεάσουν την Ινδία με τα F-35, για να την απομακρύνουν από τη Ρωσία
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Ινδίας
Σχετικά Άρθρα
Να δελεάσουν την Ινδία με το πιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος τους, το F-35, με στόχο να την απομακρύνουν από τη Ρωσία, που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της, επιχειρούν οι Αμερικανοί,
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έφεραν το F-35, στην Ινδία για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα μαζί με τα F-16, τα Super Hornet και τα βομβαρδιστικά B-1B, καθώς η Ουάσινγκτον προσπαθεί να δελεάσει το Νέο Δελχί και να το απομακρύνει από τον παραδοσιακό στρατιωτικό προμηθευτή της, τη Ρωσία.
Σύμφωνα με το Reuters, η Ινδία, η οποία επιθυμεί απεγνωσμένα να εκσυγχρονίσει τον στόλο των μαχητικών αεροσκαφών της κυρίως σοβιετικής εποχής για να ενισχύσει την αεροπορική της ισχύ, ανησυχεί για τις καθυστερήσεις των ρωσικών προμηθειών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και αντιμετωπίζει πιέσεις από τη Δύση να αποστασιοποιηθεί από τη Μόσχα.
Η αμερικανική αντιπροσωπεία στην εβδομαδιαία έκθεση Aero India στο Bengaluru, η οποία ολοκληρώνεται την Παρασκευή, είναι η μεγαλύτερη στην 27χρονη ιστορία της έκθεσης και υπογραμμίζει την αυξανόμενη στρατηγική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ινδίας.

Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Ινδίας

Αντίθετα, η Ρωσία, ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Ινδίας από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, είχε περιορισμένη παρουσία.
Ο κρατικός εξαγωγέας όπλων της Rosoboronexport είχε κοινό περίπτερο με την United Aircraft και την Almaz-Antey, επιδεικνύοντας μικροσκοπικά μοντέλα αεροσκαφών, φορτηγών, ραντάρ και αρμάτων μάχης.
Σε προηγούμενες εκδόσεις της έκθεσης, η Rosoboronexport είχε μια πιο κεντρική θέση για τον πάγκο της, αν και η Ρωσία δεν έχει φέρει μαχητικό αεροσκάφος στο Bengaluru εδώ και μια δεκαετία, αφότου η Ινδία άρχισε να εξετάζει περισσότερα ευρωπαϊκά και αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη.
Τα F/A-18 Super Hornet της Boeing έχουν ήδη μπει στην κούρσα για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών για το δεύτερο αεροπλανοφόρο του ινδικού ναυτικού και τα F-21 της Lockheed Martin, ένα αναβαθμισμένο F-16 σχεδιασμένο για την Ινδία που παρουσιάστηκε στην Aero India το 2019, προσφέρονται επίσης στην πολεμική αεροπορία.

Η πρόταση των 20 δισ. δολ.

Μια πρόταση ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων της πολεμικής αεροπορίας για την αγορά 114 μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων εκκρεμεί εδώ και πέντε χρόνια, η οποία έχει έρθει στο επίκεντρο της προσοχής λόγω των εντάσεων με την Κίνα και το Πακιστάν.
Το F-35 δεν εξετάζεται από την Ινδία "από τώρα", σύμφωνα με πηγή της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF), αλλά η επίδειξη δύο F-35 στην Aero India για πρώτη φορά ήταν ένα σημάδι της αυξανόμενης στρατηγικής σημασίας του Νέου Δελχί για την Ουάσινγκτον.
Δεν επρόκειτο "για μια προσπάθεια πώλησης", αλλά μάλλον για ένα μήνυμα για τη σημασία της διμερούς αμυντικής σχέσης στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, δήλωσε ο Angad Singh, ανεξάρτητος αμυντικός αναλυτής.
"Ακόμη και αν οι πωλήσεις όπλων δεν αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της σχέσης, υπάρχει συνεργασία και συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ της Ινδίας και των ΗΠΑ", πρόσθεσε.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι επιλεκτικές ως προς τις χώρες στις οποίες επιτρέπουν να αγοράσουν το F-35.
Όταν ρωτήθηκε αν θα προσφερθεί στην Ινδία, ο υποναύαρχος Μάικλ Λ. Μπέικερ, ακόλουθος Άμυνας στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ινδία, δήλωσε ότι το Νέο Δελχί βρίσκεται σε "πολύ πρώιμο στάδιο" εξέτασης του κατά πόσον θέλει το αεροπλάνο.
Εκπρόσωπος της IAF δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με το ενδιαφέρον της για τα F-35.
Πριν από την επίδειξη, τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι η Μόσχα είχε προμηθεύσει το Νέο Δελχί με όπλα αξίας περίπου 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία πέντε χρόνια και είχε δώσει παραγγελίες για 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης