Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Επίθεση στην Κριμαία, είναι επίθεση στη Μόσχα – Οι ΗΠΑ υποκινούν τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ρωσία: Επίθεση στην Κριμαία, είναι επίθεση στη Μόσχα – Οι ΗΠΑ υποκινούν τον πόλεμο στην Ουκρανία
Οι ΗΠΑ εμπλέκονται άμεσα στις στρατιωτικές συγκρούσεις στην Ουκρανία αναφέρει Ρώσος αξιωματούχος
Σχετικά Άρθρα
Μια επίθεση στην Κριμαία, είναι επίθεση στη Μόσχα ή στο Βλαντιβοστόκ υποστηρίζει η Ρωσία, η οποία κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι πλέον όχι μόνο εμπλέκονται στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά είναι και ο βασικός υποκινητής των στρατιωτικών συγκρούσεων στην Ουκρανία.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Victoria Nuland, η οποία υποστήριξε πως οι ΗΠΑ θεωρούν ότι οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία είναι νόμιμοι στόχοι για τα ουκρανικά στρατεύματα, ο Igor Girenko, εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον υποστήριξε ότι η τοποθέτηση αυτή αποτελεί σαφή επιβεβαίωση των ισχυρισμών της Ρωσίας ότι οι ΗΠΑ εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση.

Συγκεκριμένες ενέργειες

«Δεν πρόκειται απλώς για τη ρητορική της Ουάσινγκτον, αλλά για συγκεκριμένες ενέργειες.
Οι ΗΠΑ προμηθεύουν το Κίεβο με σύγχρονα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιούνται για να πλήττονται ρωσικές περιοχές.
Δίνουν στρατιωτικές συμβουλές στη στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας.
De facto σχεδιάζουν μαζί τις πολεμικές επιχειρήσεις.
Όπως πολλοί υποστηρίζουν, Αμερικάνοι στοχεύουν όπλα» αναφέρει ο Girenko.

Επίθεση στη Μόσχα

«Το να υποκινείς τους εγκληματίες του Κιέβου να επιτεθούν στην Κριμαία είναι σαν να τους ωθείς να επιτεθούν στη Μόσχα ή στο Βλαντιβοστόκ» υποστηρίζει ο Ρώσος αξιωματούχος, αναφέροντας πως η ρωσική πλευρά θεωρεί αυτή τη στάση της Ουάσινγκτον ως απροκάλυπτη εκδήλωση της πολεμικής συμπεριφοράς των ΗΠΑ προς τη Ρωσία.
«Θα πρέπει επιτέλους να καταστεί φανερό σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο πραγματικός υποκινητής της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Ωστόσο, οι προσπάθειες της Ουάσιγκτον να χρησιμοποιήσει τους Ουκρανούς για να επιφέρουν μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.
Κανείς δεν πρέπει να έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι η Ρωσία θα προστατεύσει τους πολίτες και το έδαφός της» επισημαίνει ο Girenko.

Τι είπε η Nuland

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ιδρύματος Carnegie για τη Διεθνή Ειρήνη η Nuland υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν πως οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Ρώσων στην Κριμαία αποτελούν νόμιμους στόχους.
Μάλιστα είπε πως οι Ουκρανοί τους χτυπούν και οι Αμερικάνοι τους υποστηρίζουν, καθώς όπως υπογράμμισε, η Ουκρανία δεν πρόκειται να είναι ασφαλής ποτέ, εάν δεν αποστρατιωτικοποιηθεί η Κριμαία.
«Αυτό μπορεί να διασφαλίσει ότι υπάρχει ένας βιώσιμος αποτρεπτικός παράγοντας της Ρωσίας» είπε η Nuland.

Άλλη άποψη έχει πάντως ο Blinken

Πάντως, ο «προϊστάμενος» της Nuland, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Anthony Blinken φέρεται να έχει διαφορετική άποψη για την Κριμαία.
Συγκεκριμένα, δημοσίευμα του Politico ανέφερε πως ο Blinken μιλώντας σε ομάδα εμπειρογνωμόνων σε μια κλειστή συζήτηση στο Zoom, υποστήριξε πως οι ΗΠΑ δεν ενθαρρύνουν ενεργά την Ουκρανία να ανακαταλάβει την Κριμαία, καθώς αυτή θεωρείται πως είναι κόκκινη γραμμή για τη Ρωσία.
«Σύμφωνα με τέσσερα άτομα που γνωρίζουν την θέση του Blinken, αυτός υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν ενθαρρύνουν ενεργά την Ουκρανία να ανακαταλάβει την Κριμαία.
Ωστόσο, είπε πως η τελική απόφαση είναι αποκλειστικά του Κιέβου» αναφέρει το δημοσίευμα του Politico.
«Η προσπάθεια των Ουκρανών να ανακαταλάβουν την Κριμαία θα περνούσε την «κόκκινη γραμμή» του προέδρου της Ρωσίας Vladimir Putin και θα μπορούσε να προκαλέσει μια πιο ευρεία ρωσική απάντηση» φέρεται να υποστήριξε ο Blinken κατά το Politico.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης