Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρή πτώση στη Wall, λόγω πληθωρισμού και απασχόλησης – Στο -1,38% ο S&P 500, o Nasdaq -1,78%

Ισχυρή πτώση στη Wall, λόγω πληθωρισμού και απασχόλησης – Στο -1,38% ο S&P 500, o Nasdaq -1,78%
Αρνητικά πρόσημα στη Wall Street...
Ισχυρή πτώση σημείωσαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, καθώς οι υψηλότερες του αναμενομένου τιμές παραγωγού, αλλά και η ισχυρή αγορά εργασίας εντείνουν την ανησυχία για τις πληθωριστικές πιέσεις… που υποχωρούν μεν, αλλά λιγότερο του αναμενομένου.
Ως φαίνεται λοιπόν η Fed θα πάρει ξανά το όπλο της, συσφίγγοντας έτι περαιτέρω τη νομισματική πολιτική - γεγονός το οποίο, εύλογα, επηρεάζει αρνητικά τις μετοχές.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση 1,26%, στις 33.696 μονάδες
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε στο -1,38%, στις 4.090 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε -1,78%, στις 11.855 μονάδες
Καταγραφή_79.JPG
Στο ταμπλό, οι μετοχές της Twilio σημείωσαν άλμα 14,23% αφού ξεπέρασε τις προσδοκίες για έσοδα στο πιο πρόσφατο τρίμηνο.
Η εταιρεία επικοινωνιών σημείωσε έσοδα 1,02 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ελαφρώς καλύτερα από την εκτίμηση της συναίνεσης της Refinitiv για 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Οι μετοχές της West Pharmaceutical Services κατέγραψαν αύξηση περισσότερο από 14% αφού η West Pharmaceutical Services ξεπέρασε τις προσδοκίες για κέρδη και πωλήσεις το τέταρτο τρίμηνο.
Ο κατασκευαστής φαρμάκων και προϊόντων υγείας δημοσίευσε προσαρμοσμένα κέρδη 1,77 $ ανά μετοχή και έσοδα 708,7 εκατομμυρίων δολαρίων.
Οι μετοχές της Roku κέρδισαν περισσότερο από 11%, αφού η εταιρεία συσκευών ροής ανέφερε μικρότερη του αναμενομένου ζημία στο τελευταίο τρίμηνο, καθώς και μεγαλύτερα έσοδα από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Refinitiv.
Οι μετοχές της ταξιδιωτικής πλατφόρμας Tripadvisor υποχώρησαν 10,44%.
Στην έκθεση κερδών της νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η εταιρεία ξεπέρασε τις προσδοκίες για τα κέρδη και τα έσοδα, αλλά αναμένει ότι τα EBITDA θα μείνουν αμετάβλητα σε ετήσια βάση το 2023, παρά την αύξηση σχεδόν 20% που παρατηρήθηκε το 2022.
Η μετοχή της Shopify υποχώρησε 16% αφού η εταίρεια εξέδωσε ασθενέστερo του αναμενομένου guidance για τα έσοδα για το τρέχον τρίμηνο.

Στο μεταξύ, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 3,82% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 4,61%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI υποχώρησε 0,1% στα 78,49 δολ.

ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,4% στα 1.851 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ, στο 1,0670 δολ.

Μήνυμα για περαιτέρω αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) ώστε να υποχωρήσει ο πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία έστειλε το μέλος του Δ.Σ. της τράπεζας και επικεφαλής της Fed του Κλίβελαντ, Loretta Mester.
Σε προδημοσίευση ομιλίας της, η Mester σημείωσε πως ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και πως η τράπεζα πρέπει να προχωρήσει σε περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων της από αυτές που συζητήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed (FOMC) τον Φεβρουάριο.
Tην ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Marko Kolanovic της JPMorgan, το 0DTE αναδύεται ως μία από τις πιθανές ωρολογιακές βόμβες που είναι ενσωματωμένες στη μικροδομή της αγοράς.
Τι είναι το 0DTE;
Zero Days to Expiration (0DTE) Options... μηδέν ημέρες για τη λήξη των δικαιωμάτων προαίρεσης.
Παράλληλα, ο Kolanovic παραμένει πτωτικός όμως - για τουλάχιστον άλλες 100 μονάδες στον S&P - καθώς πιστεύει ότι "οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι μπορεί να κλιμακωθούν εκ νέου στο εγγύς μέλλον... κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά το ευρωπαϊκό νόμισμα και τις μετοχές".

Στα μάκρο, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, αξιοσημείωτη ήταν η ανάκαμψη των τιμών παραγωγού τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, μετά τη μεγάλη έκπληξη της μείωσης κατά 0,4% τον Δεκέμβριο.
Ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) αυξήθηκε 0,7% τον Ιανουάριο σε μηνιαία βάση, γεγονός που ώθησε την ετήσια αύξηση στο +6,0% (από +6,5% τον Δεκέμβριο).
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Ιούνιο του 2022, αλλά και τη χαμηλότερη ετήσια άνοδο από τον Μάρτιο του 2021.
Ο δείκτης για τα αγαθά τελικής ζήτησης κινήθηκε ανοδικά κατά 1,2% τον Ιανουάριο, η μεγαλύτερη αύξηση από την άνοδο κατά 2,1% τον Ιούνιο του 2022.
Το μεγαλύτερο μέρος της προόδου του Ιανουαρίου οφείλεται σε ένα άλμα 5,0% στις τιμές της ενέργειας τελικής ζήτησης.
Ο δείκτης για τα αγαθά τελικής ζήτησης μείον τα τρόφιμα και την ενέργεια αυξήθηκε κατά 0,6%. Αντίθετα, οι τιμές για τα τρόφιμα τελικής ζήτησης μειώθηκαν κατά 1,0%.
Σχεδόν το ένα τρίτο της αύξησης του δείκτη τον Ιανουάριο μπορεί να αποδοθεί στις τιμές της βενζίνης, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 6,2%.
Οι δείκτες για το οικιακό φυσικό αέριο, το πετρέλαιο ντίζελ, τα καύσιμα αεροσκαφών, τα αναψυκτικά και τα μηχανοκίνητα οχήματα κινήθηκαν επίσης υψηλότερα.
Αντίθετα, οι τιμές για τα νωπά και ξηρά λαχανικά μειώθηκαν κατά 33,5%.

Κατά 1.000 μειώθηκαν οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης ο συνολικός αριθμός τους ανήλθε στις 194.000 αιτήσεις.
Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση ανέμεναν 200.000 αιτήσεις.
Σημειώνεται ότι οι αρχικές αιτήσεις βρέθηκαν κάτω από τις 200.000 για πέμπτη διαδοχική εβδομάδα.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι αιτήσεις για όσους συνεχίζουν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 16.000 με το συνολικό αριθμό να ανέρχεται στις 1,7 εκατ.

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έφτασε το χρέος των νοικοκυριών στις ΗΠΑ για το δ' τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας (Fed).
Η εξέλιξη έρχεται εν μέσω της αύξησης του κόστους δανεισμού για τους πολίτες και στο πλαίσιο της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 το χρέος των νοικοκυριών των ΗΠΑ διαμορφώθηκε στα 16,90 τρισ. δολάρια, επίπεδο ρεκόρ, ενώ κατέγραψε τη μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση των τελευταίων 20 ετών, ενισχυμένο κατά 394 δισ. δολάρια σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2022.
Το χρέος των στεγαστικών δανείων αυξήθηκε κατά 254 δισ. δολάρια, φτάνοντας τα 11,92 τρισ. για το τέλος του Δεκεμβρίου.

Η μεταποιητική δραστηριότητα στα βορειοανατολικά των ΗΠΑ ενισχύθηκε τον Σεπτέμβριο, με τον σχετικό δείκτη της Philadelphia Federal Reserve για την επιχειρηματική δραστηριότητα να υποχωρεί στις -24,3 μονάδες από -8,9 - χαμηλό 21 μηνών.

Υψηλό έτους στις ευρωπαϊκές αγορές


Στήριξη στις ευρωπαϊκές αγορές προσφέρουν τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα, με τους δείκτες να σημειώνουν ήπια άνοδο.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές επωφελήθηκαν από το θετικό κλείσιμο της Wall Street, μετά τη σημαντική άνοδο των λιανικών πωλήσεων.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε 0,18% στις 15.533 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,18% στις 8.012 μονάδες.
Στις 7.366 μονάδες με άνοδο 0,89% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε κέρδη 1,16% στις 27.853 μονάδες.
Καταγραφή_78.JPG
Όσον αφορά τον εταιρικό τομέα, η μετοχή της Standard Chartered σημείωσε άνοδο 1,5%, αφού η εισηγμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο τράπεζα αύξησε τις προβλέψεις της και παρουσίασε ένα νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 1 δισ. δολαρίων, αφού ανακοίνωσε αύξηση 28% στα ετήσια κέρδη προ φόρων.
Η μετοχή της Centrica σημείωσε άνοδο 4%, αφού η ιδιοκτήτρια της British Gas ανακοίνωσε τριπλασιασμό των κερδών του έτους, αφού οι τιμές της ενέργειας εκτινάχθηκαν πέρυσι στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η μετοχή της Pernod Ricard σημείωσε άνοδο 4% αφού ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος αλκοολούχων ποτών στον κόσμο ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου, βοηθούμενος από τις αυξήσεις των τιμών στις αγορές της Κίνας και των ΗΠΑ.
Η μετοχή της Commerzbank καταγράφει ράλι 6,5%, αφού η γερμανική τράπεζα αναβάμισε τις προβλέψεις του για τα κέρδη του τρέχοντος έτους, βοηθούμενος από την υπερκάλυψη των προσδοκιών για τα καθαρά κέρδη του τέταρτου τριμήνου.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde κατέστησε σαφές την Τετάρτη ότι τον επόμενο μήνα θα υπάρξει νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.
Ωστόσο, η οικονομία της Ευρωζώνης έχει επίσης εκπλήξει με την ανθεκτικότητά της απέναντι στην επιθετική νομισματική σύσφιξη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή νωρίτερα αυτή την εβδομάδα αναβάθμισε τις οικονομικές της προβλέψεις, προσθέτοντας ότι το μπλοκ θα αποφύγει πιθανότατα την ύφεση φέτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης