Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποδολαριοποίηση του κόσμου βλέπει ο John Paulson - Καταφύγιο ο χρυσός - H Fed «κρύβει» το χρέος

Αποδολαριοποίηση του κόσμου βλέπει ο John Paulson - Καταφύγιο ο χρυσός - H Fed «κρύβει» το χρέος
Ο Paulson μίλησε για την τάση της αποδολαριοποίησης, αλλά θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να συμβεί
Σχετικά Άρθρα
Σε μια ιδιότυπη σύσταση προχώρησε ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge fund John Paulson και μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς με 18,8% και της Alpha Bank με 5,5%: Καλύτερα να κατέχετε χρυσό παρά δολάρια.
Γιατί;
Επειδή πιστεύει ότι το δολάριο οδεύει σε μακροπρόθεσμη υποτίμηση καθώς ο κόσμος οδεύει προς την αποδολαριοποίηση.
Ο Paulson μίλησε για την τάση της αποδολαριοποίησης, αλλά θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να συμβεί.
Αν και οι ΗΠΑ δεν είναι η οικονομική δύναμη που ήταν κάποτε, παραμένουν κυρίαρχες όσον αφορά τα αποθέματα και το εμπόριο.
Αλλά άλλες χώρες, ιδίως η Κίνα, έχουν υποβαθμίσει την οικονομική ισχύ της Αμερικής.
Αυτό υπονομεύει την ισχύ του άλλοτε κραταιού δολαρίου.
Άλλες χώρες δεν θέλουν να βασίζονται στο δολάριο όσο στο παρελθόν, και οι ΗΠΑ έχουν επίσης ένα τεράστιο έλλειμμα με τον υπόλοιπο κόσμο όσον αφορά το εμπορικό και επενδυτικό ισοζύγιο, το οποίο παλαιότερα ήταν πολύ θετικό, αλλά τώρα είναι πολύ αρνητικό.
Αυτό δείχνει την ενδιάμεση και μακροπρόθεσμη υποτίμηση του δολαρίου έναντι άλλων νομισμάτων".
Σημείωσε επίσης ότι η τεράστια ποσότητα χρήματος από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει επίσης υπονομεύσει την πίστη στο δολάριο ΗΠΑ.

Η Fed "κρύβει" το χρέος των ΗΠΑ

Μεγάλο μέρος της ανάπτυξης των ΗΠΑ βασίστηκε σε δημοσιονομικές δαπάνες που χρηματοδοτήθηκαν από τη Fed που αγόραζε το χρέος της κυβέρνησης.
Ο ισολογισμός της Fed έχει εκραγεί λόγω της "ποσοτικής χαλάρωσης", ένας ευγενικός τρόπος για να πει κανείς "τύπωμα χρήματος", και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον πληθωρισμό.
Αν είχατε δολάρια και 9% πληθωρισμό, φέτος χάσατε 9% των χρημάτων σας- τα επιτόκια δεν ήταν ούτε κατά διάνοια σε θέση να αντισταθμίσουν αυτή την απώλεια".
Με αυτό το σκηνικό, πολλοί επενδυτές και κεντρικές τράπεζες αναζητούν μια εναλλακτική λύση στο δολάριο.
Ως αποτέλεσμα, δήλωσε ο Paulson, "ο χρυσός ανεβαίνει και πάλι".
Το λέω ξανά, επειδή είναι το αποθεματικό νόμισμα του κόσμου εδώ και χιλιάδες χρόνια, μια νόμιμη εναλλακτική λύση για την κατοχή του δολαρίου ή άλλων χάρτινων νομισμάτων.
Υπάρχει σημαντική αύξηση της ζήτησης από τις κεντρικές τράπεζες να αντικαταστήσουν τα δολάρια με χρυσό, και βρισκόμαστε μόλις στην αρχή αυτής της τάσης.
Ο χρυσός θα ανέβει και το δολάριο θα πέσει, οπότε θα ήταν καλύτερα να διατηρείτε τα επενδυτικά σας αποθέματα σε χρυσό", ανέφερε.
Ο Paulson δεν κάνει απλώς εικασίες.
Η αγορά χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες σημείωσε ρεκόρ το 2022.

Αλλά γιατί χρυσός και όχι κάποιο άλλο νόμισμα, όπως το ελβετικό φράγκο ή το ευρώ;

Τα υπόλοιπα νομίσματα πιθανότατα θα αυξήσουν την αξία τους έναντι του δολαρίου, αλλά το καθένα έχει τα δικά του προβλήματα.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει επίσης τυπώσει σημαντική ποσότητα χρήματος, και αν διατηρείτε τα χρήματά σας σε fiat νομίσματα αντιμετωπίζετε τον κίνδυνο, λόγω γεωπολιτικών γεγονότων, να κατασχεθούν τα αποθεματικά σας.
Όπως έκαναν οι κεντρικές τράπεζες με τη Ρωσία.
Η Κίνα πιθανόν να σκέφτεται ότι, καθώς έχει τόσο μεγάλο μέρος των αποθεματικών της σε δολάρια, αν εμπλακεί σε γεωπολιτική διαμάχη με τον δυτικό κόσμο για την Ταϊβάν ή κάτι άλλο, υπάρχει πιθανότητα αυτά τα αποθεματικά να δεσμευτούν, όπως έγινε με τη Ρωσία", ανέφερε.
Όταν όμως κατέχει κάποιος χρυσό, αποφεύγει αυτόν τον κίνδυνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης